"Граф Дракула е бил 100 процента сърбин!"

Румънци намират грешки в публикация, в която се твърди това
Обновена: 6 дек 2011 07:32 | 6 дек 2011 07:18, Елка Василева
115
"Граф Дракула е бил 100 процента сърбин!"
Замъкът на Дракула. Снимка: Reuters

Един белградски таблоид лансира шокираща хипотеза: Влад Цепеш бил сърбин по произход, пише днес румънският вестник "Котидианул".

За да подкрепи теорията, един сръбски историк се позовава на прочутия роман на Брам Стокър "Дракула" от 1897 г., който обаче няма никаква историческа база, отбелязва "Котидианул".

"Граф Дракула е сърбин", пише в заглавие на първа страница сръбският всекидневник "Курир" в броя си от 3 декември 2011 г.

"Моят народ е умирал в битката в Косово", са думи на Влад Цепеш от известния роман "Дракула", пише в статията, публикувана в сръбския вестник. Теорията е лансирана от Йован Деретич, спорен сръбски историк, автор на редица проучвания за произхода на сръбския народ.

"Голям срам споходи моя народ в Косово през 1389 г., когато знамената на власи и унгарци коленичиха пред Младия полумесец. Оттогава само един войвода от моята кръв е успял да премине Дунава и да победи турците на тяхна земя", казва Влад Цепеш в романа.

Защо румънският граф Дракула ще каже, че турците са покорили народа му, когато се знае, че в Косово с османците са се били сърби? Дали това значи, че средновековният румънски благородник, който е послужил за вдъхновение на литературния образ на граф Дракула, не е бил всъщност сърбин, пита "Курир".

"Дракула е бил 100 процента сърбин! На надгробния му камък има надпис:"Тук почива Влад Цепеш, раб Божий", на чист сръбски език. Какви доказателства повече искате?", казва още Деретич.

Историкът отива и още по-далеч: "Впрочем мнозинството от днешните румънци са сърби по произход. Много хора не знаят, че до 19 век румънците са говорили на нашия език и са ползвали нашата писменост. Наричахме ги власи, тоест пастири, защото населението на Трансилвания се занимава основно с този клон от земеделието", казва Деретич.

Статията в "Курир" изобилства с грешки, една от които е твърдението на автора, че Влад Цепеш е роден в село край румънския град Търговище, докато според историческите източници той е роден в Сигишоара, отбелязва "Котидианул“, цитиран от БТА.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


115
Още по темата: граф Дракуласърбин
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
53
0
 
14
 
! Отговори
Иван преди 12 години
А не не не не не! Ще умра от смях. Тия съвсем изперкаха. Пишело на гроба му "Тук почива Влад Цепеш, раб божий" , ами че то на български е същото бе...Истината е, че румънците или в частност власите са пишели до средата на 19 век (поправете ме за времето ако греша) на кирилица. Имаме общи думи, общи обичаи и общи герои и личности. Нормално, все пак те не са паднали на Балканите от Марс.
52
1
 
9
 
! Отговори
kubadinski преди 12 години
Истината е че се е казвал Владо Цветанов ... то Цветан Цветанов е забравил да си подаде имотната декларация за замъка ..... Ама ще му простим за това недоглеждане ...
51
1
 
26
 
! Отговори
Мишо преди 12 години
Преди да дойдат турците над река Дунав са били български княжества. :-) За това на чист български пише на надгробната плоча на графа. :-) Румънците се освобождават от Турците преди България и създават отделна държава. След което правят "реформа", за да се отдалечат от българското си начало и вкарват много френски и италиански думи в езика си, както и започват да пишат с латински букви. :-)
50
0
 
24
 
! Отговори
imee преди 12 години
Хаха! Тия сърби са крадци като макетата! Егати долната раса са!
49
2
 
22
 
! Отговори
Юнак Маке преди 12 години
шо ке лажете бре ? чист македонец си е Владе Цепешки яз сам ручал наденица и ракийка со него
48
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Сърбите почнаха като Македонците... не е на добре :)В близките 10-тина години всички по-значими и известни личности от миналото, а защо не и от настоящето, ще бъдат или Македонци или Сърби :)
47
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Те май всички са били сектанти ммм .. :)
46
0
 
17
 
! Отговори
Бюрман преди 12 години
Чист антички македонец е!
45
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Не сърбин, а чистокръвен македонец е бил Дракула.
44
0
 
9
 
! Отговори
димитър долнооряхов преди 12 години
СЛЕД МАКЕДОНОИДИТЕ И ВЛАСИТЕ СА СЪРБИ, ТОРЛАЦИТЕ И ТЕ СЪЩО БИЛИ, ВЪОБЩЕ И КИРИЛ И МЕТОДИЙ ПЛУС ГОРАЗД, НАУМ, АНГЕЛАРИЙ И Т.Н. И ТЕ СА СЪРБИ, ЦЕЛИЯТ БАЛКАНСКИ ПОЛУОСТРОВ Е ТЕХЕН , МАКАР ДУШАНИТЕ (ха с около 10 год. им хегемония на запад ,хахах) ДА СА ПОЛУНАШИ БЪЛГАРЧЕТА, азбуката е тяхна, а унгарите са получили объркване на езика защото бог ги наказал сърбите поради ред причини , както едно време вавилонците и така нататък!ВЪОБЩЕ ВЪОБЩЕ ВЪОБЩЕ.... 1002 ПРИКАЗКИ ОТ ХИЛЯДА И ЕДНА НОЩ !
43
2
 
17
 
! Отговори
Паисий преди 12 години
Оооо неразумний Дракуле, поради что ся срамиш да са наречеш болгарин?
42
0
 
20
 
! Отговори
шнур преди 12 години
Глупости! Графът е македонец и истинското му име е Влатко Дракуловски!
41
3
 
30
 
! Отговори
Българин преди 12 години
Западните цивилизации съществуват благодарение на хора като него- нашите ,сръбските и румънските воеводи които стотици години са воювали с турските поробители и това е спомогнало турците да не завладеят западна европа.Иначе сега във Виена щеше да има само джамии и да се говори на турски.Западняците нито за минута не трябва да забравят това,че тяхната свобода е платена с кръвта на тези хора.Светла им памет!
40
1
 
23
 
! Отговори
Пинко преди 12 години
Тия пък са много кухи- няма сръбска писменост има българска писменост , която ние благородно сме им отстъпили....Освен това до края на 19 век във Влахия и Молдова се е пишело на български език. Дори първи документ написан на ромънски език от 1521 година започва с текст на български и гласи "Mudromu I plemenitomu, I cistitomu I bogom darovanomu jupan Hanăş Bengner ot Braşov mnogo zdravie ot Nécşu ot Dlăgopole.Ясно е, че Влад Цепеш не е говорил на сегашния румънски, но не и на сръбски, а на БГ.
39
1
 
17
 
! Отговори
Пич преди 12 години
Абсолютни лъжи. Граф Дракулски е чистокръвен македонец!
38
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Пълни глупости. Граф Дракула е литературен образ, докато Влад Цепеш е реално съществуваща личност на базата на която е изграден доста украсения образ от романа на Брам Стокър. За Влад Цепеш - Дракул идва от баща му, който е бил член на ордена на Дракона, на румънски дракул е със значение на Дявол.
37
0
 
17
 
! Отговори
123456 преди 12 години
Четете внимателно - териториите да днешна Румъния след Христа за много по-дълъг период са били български, отколкото румънски. Дори и дълго време официалния език там е бил старобългарски.
36
0
 
7
 
! Отговори
Към Европа преди 12 години
Айдеее тия от запад прехвърлиха Дунава, стягайте се варвари.Хахахахаха
35
1
 
8
 
! Отговори
Живко преди 12 години
въпрос на време е чист македонец да го изкарат
34
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ясно макетата откъде са се научили да "намират" нови извори