"Граф Дракула е бил 100 процента сърбин!"

Румънци намират грешки в публикация, в която се твърди това
Обновена: 6 дек 2011 07:32 | 6 дек 2011 07:18, Елка Василева
115
"Граф Дракула е бил 100 процента сърбин!"
Замъкът на Дракула. Снимка: Reuters

Един белградски таблоид лансира шокираща хипотеза: Влад Цепеш бил сърбин по произход, пише днес румънският вестник "Котидианул".

За да подкрепи теорията, един сръбски историк се позовава на прочутия роман на Брам Стокър "Дракула" от 1897 г., който обаче няма никаква историческа база, отбелязва "Котидианул".

"Граф Дракула е сърбин", пише в заглавие на първа страница сръбският всекидневник "Курир" в броя си от 3 декември 2011 г.

"Моят народ е умирал в битката в Косово", са думи на Влад Цепеш от известния роман "Дракула", пише в статията, публикувана в сръбския вестник. Теорията е лансирана от Йован Деретич, спорен сръбски историк, автор на редица проучвания за произхода на сръбския народ.

"Голям срам споходи моя народ в Косово през 1389 г., когато знамената на власи и унгарци коленичиха пред Младия полумесец. Оттогава само един войвода от моята кръв е успял да премине Дунава и да победи турците на тяхна земя", казва Влад Цепеш в романа.

Защо румънският граф Дракула ще каже, че турците са покорили народа му, когато се знае, че в Косово с османците са се били сърби? Дали това значи, че средновековният румънски благородник, който е послужил за вдъхновение на литературния образ на граф Дракула, не е бил всъщност сърбин, пита "Курир".

"Дракула е бил 100 процента сърбин! На надгробния му камък има надпис:"Тук почива Влад Цепеш, раб Божий", на чист сръбски език. Какви доказателства повече искате?", казва още Деретич.

Историкът отива и още по-далеч: "Впрочем мнозинството от днешните румънци са сърби по произход. Много хора не знаят, че до 19 век румънците са говорили на нашия език и са ползвали нашата писменост. Наричахме ги власи, тоест пастири, защото населението на Трансилвания се занимава основно с този клон от земеделието", казва Деретич.

Статията в "Курир" изобилства с грешки, една от които е твърдението на автора, че Влад Цепеш е роден в село край румънския град Търговище, докато според историческите източници той е роден в Сигишоара, отбелязва "Котидианул“, цитиран от БТА.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


115
Още по темата: граф Дракуласърбин
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
0
 
2
 
! Отговори
суха паста Балкан преди 12 години
а сега де кой на кого смуче кръвчицата ?
32
2
 
16
 
! Отговори
Йово преди 12 години
На сръбско-македонски език, защото Влад е Сърбо-Македонец. Както Обама, Путин, Мао. Може би забравям някой.
31
1
 
12
 
! Отговори
До 27 преди 12 години
Всъщност си прав - сърбите са македонци => и дракула е македонец :D
30
1
 
20
 
! Отговори
123456 преди 12 години
Сръбските твърдения са подобни на македанските глупости и не заслужават коментар. Все пак и румънските са малко странни. Да не забравяме, че държавата Румъния по това време не съществува. Кратка справка показва, че Румъния като даржава /независима/ е провъзгласена на 24 декември 1861г. Т.е. когато Влад Цепеш е живял и управлявал такова животно като румънец не е съществувало. Той е бил владетел на Влашко.
29
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Не, нее, вижте ся, той Владо Цепешки е македонец...
28
1
 
25
 
! Отговори
мили братя, преди 12 години
не се карайте! и Влад, и брат му Рад по майчина и бащина болярска и воеводска линия са си българчета :) и надгробният му камък е на старобългарски, щото това си е официалният и църковен език в Молдова и Влахия до 16 век
27
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Az pyk biah pochti siguren che e makedonec :/
26
1
 
20
 
! Отговори
допълнение преди 12 години
А и да не забравяме, че преди да се намърдат албанците в днешно Косово, в преброяването на тези земи 50 % от населението се самоопределяло за българи (не за македонци). Другите са бушняци, гърци, сърби, турци, евреи, ***.
25
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Кога пък южните румънци (влахи) станаха сърби, след като генетично те са идентични с мизициите (траки), докато сърбите са чисти славяни. До 193 и незнам коя година там се е говорил влашкият диалект (български диалект) и след това нарочно е сменен с изкуствения романизиран румънски език. Цялата ми рода до 9 коляно са власи, преминали след освобождението Дунава при Свищов и никой от тях не твърди, че е сърбин или румънец.
24
1
 
18
 
! Отговори
Трайчо преди 12 години
Аз пък разбрах, че бил македонец, трети братовчед на Птоломей Велики и роднина на цар Александър-Македонски естествено.
23
4
 
5
 
! Отговори
abe преди 12 години
абе какво беше това македоннеюц
22
1
 
19
 
! Отговори
Сите сме срби. преди 12 години
То и св. св. Кирил и Методий са сърби, даже македонци! Всички са сърби! И Барак Обама!
21
1
 
3
 
! Отговори
до 17 преди 12 години
Țepeș - чете се Цепеш... като не знаеш - провери малко... по твоя логика трябва да е ТЕПЕС... Ț = Ц ș = ш на Румънски език...
20
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
махнете го тоя влад бе той е извънземен но Сърбите са определено са красива и интелегентна нация като нас .а за Румънците определено са грозни като вампира това е реалното.сърбите много мизерии са ни правили и предателства но дано са се осъзнали .румъните най много крадат мартеницата коя тие нямат история не сърбия и България.
19
4
 
5
 
! Отговори
Ташунко преди 12 години
Дедо Дракула е бил комунист. Той е пил турска кръв , а неговите внуци *** българската...Еволщция.
18
1
 
4
 
! Отговори
до 17 преди 12 години
Vlad Tepes (spelled Tepes, pronounced tse-pesh)
17
1
 
29
 
! Отговори
Helzo преди 12 години
Влад ТЕПЕШ ( оправете си редакцията, ***) е една от най - смелите и вдъхновяващи личности. Освен 10 000 турци, той е събирал хора буквално от дупки в калта, където са се крили и под негово командване, те са ставали свирепи бойци. Бил е много жесток, но само към турците, които са му отнели всичко, още като малък. Дори да е бил нещо като вампир ( твърденията идват от това че в битка, той повалял поне около 60 - 70 от враговете само с меча си) той се е бил за родината и честта си. СЛАВА МУ!
16
2
 
10
 
! Отговори
gogo преди 12 години
Аз пък съм чел че Цепеш е влах,около Дунава е била държавата му,тва за Трансилвания са си измислици от романа на оня британски писател .Но реално погледнато Владислав Цепеш си е чистокръвен МАКЕДОНЕЦ ,мхм ,ех макетата имат още един повод за радост . :D:D:D
15
1
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
От кога сърбите имат азбука?
14
28
 
5
 
! Отговори
тодор александров преди 12 години
българите са потомци на МАКЕДОНЦИТЕ!ВЕЛИК Е БОГ МАКЕДОН!