"Граф Дракула е бил 100 процента сърбин!"

Румънци намират грешки в публикация, в която се твърди това
Обновена: 6 дек 2011 07:32 | 6 дек 2011 07:18, Елка Василева
115
"Граф Дракула е бил 100 процента сърбин!"
Замъкът на Дракула. Снимка: Reuters

Един белградски таблоид лансира шокираща хипотеза: Влад Цепеш бил сърбин по произход, пише днес румънският вестник "Котидианул".

За да подкрепи теорията, един сръбски историк се позовава на прочутия роман на Брам Стокър "Дракула" от 1897 г., който обаче няма никаква историческа база, отбелязва "Котидианул".

"Граф Дракула е сърбин", пише в заглавие на първа страница сръбският всекидневник "Курир" в броя си от 3 декември 2011 г.

"Моят народ е умирал в битката в Косово", са думи на Влад Цепеш от известния роман "Дракула", пише в статията, публикувана в сръбския вестник. Теорията е лансирана от Йован Деретич, спорен сръбски историк, автор на редица проучвания за произхода на сръбския народ.

"Голям срам споходи моя народ в Косово през 1389 г., когато знамената на власи и унгарци коленичиха пред Младия полумесец. Оттогава само един войвода от моята кръв е успял да премине Дунава и да победи турците на тяхна земя", казва Влад Цепеш в романа.

Защо румънският граф Дракула ще каже, че турците са покорили народа му, когато се знае, че в Косово с османците са се били сърби? Дали това значи, че средновековният румънски благородник, който е послужил за вдъхновение на литературния образ на граф Дракула, не е бил всъщност сърбин, пита "Курир".

"Дракула е бил 100 процента сърбин! На надгробния му камък има надпис:"Тук почива Влад Цепеш, раб Божий", на чист сръбски език. Какви доказателства повече искате?", казва още Деретич.

Историкът отива и още по-далеч: "Впрочем мнозинството от днешните румънци са сърби по произход. Много хора не знаят, че до 19 век румънците са говорили на нашия език и са ползвали нашата писменост. Наричахме ги власи, тоест пастири, защото населението на Трансилвания се занимава основно с този клон от земеделието", казва Деретич.

Статията в "Курир" изобилства с грешки, една от които е твърдението на автора, че Влад Цепеш е роден в село край румънския град Търговище, докато според историческите източници той е роден в Сигишоара, отбелязва "Котидианул“, цитиран от БТА.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


115
Още по темата: граф Дракуласърбин
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
5
 
16
 
! Отговори
ДО 8 преди 12 години
А пък македонците и турците са потомци на Българите.;))))))) ,а евросъюзът е наследство на Велика България.
12
0
 
37
 
! Отговори
комисар Молдован преди 12 години
Влад Цепеш-наколвача е този който спира турците в набезите им към Европа.Велика и легендарна личност,Предаден и продаден от православната църква на турците и убит!това е истинската история на този ГЕРОЙ,История *** от Стоукър..не е чудно след като видяхме че Орфей е *** :0
11
2
 
54
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Абе не знам какъв е граф Дракулеску, ама е набучил 10 000 турци на кол и това е исторически факт. Като българин мога само да го уважавам.
10
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ООООО невежество как не е македонец тоя път освен него сър би са блейд,човека паяк ,супермен хълк и т.н.
9
2
 
56
 
! Отговори
Българофил преди 12 години
Хитрият сръбски писател използва факта че до 17 век в Румъния се използува черковно-славянски език както за богослужение така и в живота.Но това не е сръбски.А български!Да живее България !
8
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
какво значение има като се знае, че и румънците и сърбите са потомци на македонците.
7
0
 
16
 
! Отговори
Аз преди 12 години
Да не би пък да е българин....)))))))))))
6
0
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Чист македонец е този сърбин да знаете:))
5
1
 
14
 
! Отговори
рави Маркузе преди 12 години
Юдеите са сатанизирали всеки който е бил срещу рязаната ***.....
4
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
взе ми го от устата... Владе Дракулски!
3
3
 
17
 
! Отговори
дядо Вичо преди 12 години
тоя Цепеш си е живо маке!!!!Влад си е старо бивше югославско републиканско име още от времето на Ф М Дракула е име на месност в западна бивша югославска република М!!
2
3
 
32
 
! Отговори
Sashko преди 12 години
Makedonec e be!
1
2
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
100% е бил македонец ХА ХА ХА