Дядо Коледа се отправи на традиционното си пътешествие

С огромен часовник той забавя въртенето на Земята, за да разнесе всички подаръци
Обновена: 23 дек 2011 16:12 | 23 дек 2011 16:12, Елка Василева
14
Дядо Коледа се отправи на традиционното си пътешествие
Снимка: Архив Reuters

На традиционното си коледно пътуване се отправи Дядо Коледа или Санта Клаус, както го наричат в някои западни държави, съобщи ИТАР-ТАСС.

Всяка година това събитие се очаква с нетърпение от целия свят. Милиони зрители проследяват директните предавания по телевизията или в интернет. За мнозина празнуването на Рождество започва именно от момента, когато в далечна Лапландия Санта Клаус сяда на дървената си шейна с впрегнати северни елени и тръгва да обикаля света, за да раздаде на децата, а и на възрастните, подаръци.

Преди Дядо Коледа да тръгне на път, се спазва отдавна установена традиция. Легендата разказва, че преди това верните помощници на добрия старец, джуджетата, проверяват червения му костюм, дали правилно е подреден чувалът с подаръците, дали не липсва нещо в него, разресват вълшебната брада на Дядо Коледа.

След това Санта Клаус или Йоулупукки, както го наричат във Финландия, храни с пресен еленов мъх любимия си елен Рудолф, който има червен нос. А после, съпроводен от песните на лапландските деца, се отправя на път.

Според легендата, която в лапландската столица Рованиеми знаят и малки и големи, преди пътуването Йоулупукки вади от тайно място вълшебен ключ. С него пуска огромен часовник на Северния полярен кръг, за да забави въртенето на Земята. Така добрият старец успява да обиколи целия свят и да разнесе на всички подаръци.

 

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още по темата: Дядо КоледаЛапландия
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
0
 
! Отговори
pti преди 12 години
Много са свежи всичките коментари! Аз моите две бутилки си ги изпих и сега чакам добрият старец да ми пусне трета в чорапчето под елхата :-)
11
0
 
5
 
! Отговори
за 10 преди 12 години
Аз също вярвам в дядо Мраз, въпреки че не съм дете. Поръчал съм си две бутилки водка тая година и знам, че ще ги донесе. А дядо Коледа не носи такива подаръци.
10
2
 
1
 
! Отговори
Стоянов преди 12 години
Тая статия приказка за деца ли е?
9
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Моят син вярва в Дядо Коледа и в Дядо Мраз знае че и от двамата получава подаръци :)
8
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Нова Година. Дядо Коледа раздава подаръци. Кофти график, бърза като луд, няма време... Влиза през комина в поредната къща и какво да види - на леглото спи гола мадама. Дядо Коледа мисли:- Да се възползвам ли или да не се възползвам? Ако се възползвам - отиде ми графика. Ако не се възползвам - не мога да мина обратно през комина..
7
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Дядо Мраз си има Снежанка, а дядо Коледа си има 7 елени. Вие искате ли Снежанка или искате седем елена? Аз лично предпочитам Снежанка.
6
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Чакаме го :)
5
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
А на рождество имало ли е елени? НЕ?! Еми както Рождество е тогава бе?????
4
4
 
11
 
! Отговори
Снежанка преди 12 години
Изпълнявам желанияяяяяяяяяяя
3
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Рождество Христово няма нищо общо с някакъв си дядо Коледа.
2
4
 
3
 
! Отговори
за 1 преди 12 години
Чака се норвежката аварийна команда от елени да си го прибере в Норвегия.
1
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Вече съобщиха, че горкия старец е катастрофирал на Петрохан. Не бил почистен пътя хахахахахааа Скъпи деца - няма коледа тая година. Дядо Коледа лежи в Пирогов, но не могат да го лекуват, не си бил платил осигуровките в бг.