Знаменитостите и диетите

Лорд Байрон е един от основоположниците на манията по отслабването
Обновена: 10 яну 2012 07:01 | 10 яну 2012 07:00,
13
Знаменитостите и диетите
Снимка: Reuters

Всяка година ставаме свидетели на цяла плеяда от звездни диети, от хранителни режими на известните хора, държащи да са със слаби, фини фигури. Но това определено не е феномен от нашето съвремие, посочва BBC.

Прочутият британски поет от края на 18 и началото на 19 век Джордж Гордън Байрон е сред първите, които налагат тенденцията знаменитостите да пазят диети. На водещото перо на английския романтизъм се гледа като на олицетворение на образа на ефирен поет, но всъщност той е страдал от болестно предразположение към затлъстяване. И именно по тази причина му се е налагало да полага сериозни усилия, за да поддържа стройна фигура.

Докато учи в Кеймбридж, Лорд Байрон изпада в ужас, че е дебел и започва да спазва шокиращо стриктна диета. Поетът си позволявал да яде само бисквити и да пие сода. Другото му основно ястие били домати, напоени с оцет. Освен това носел вълнени  подплънки под дрехите си, за да се поти и да сваля килограми и пиел големи дози магнезиев карбонат.

През 1806 г. Байрон тежи 88 килограма, но само 5 години по-късно вече е едва 57 килограма.

По време на престоя в прочутата си вила Диодати на Женевското езеро през 1816 г. поетът се храни с тънка филия хляб и чай за закуска и зеленчуци, газирана вода и чаша вино за обяд. На вечеря си позволявал само чаша зелен чай, но без мляко и/или захар.

За потискане на глада Лорд Байрон прибягвал до пурите. До 1822 г. постоянното гладуване влошило сериозно здравето на поета, въпреки че самият той признавал, че вманиачаването по диетите е „причина за повече от половината наши болести”.

Заради огромното културно влияние, което имал Байрон (особено върху младите хора), се появили сериозни притеснения, че крайните му действия ще намерят множество последователи. Д-р Джордж Биърд пише: „Нашите млади дами изживяват младежките си години в глад. Те следват ужасния пример на Лорд Байрон”.

Самият поет обаче бил непреклонен в убежденията си и дори подчертавал, че „жените не трябвало да бъдат виждани да ядат и пият друго освен салата от омари и шампанско – единствените хранителни продукти, които подхождат на една истинска дама”.

Жестокият двоен стандарт на Байрон е разобличен, когато в края на скандалната му афера с омъжената лейди Каролин Ламб отправя следната саркастична забележка към любовницата си: „Сякаш ме преследваше скелет!”.

Друга знаменитост от 19 век, обсебена от манията за слаба фигура, е красивата и нарцистична Елизабет фон Вителсбах, известна като Сиси. Като съпруга на австрийския император Франц Йозеф I тя е обект на постоянен обществен интерес.

По-висока от своя мъж с няколко сантиметра, императрицата се подлагала на жестоки диети, за да поддържа тегло от 48 килограма. Талията й била измервана всеки ден. Това измерване определяло дали Сиси ще яде или не. При надвишаване на границата от 49.5 сантиметра, следвало гладуване.

Менюто й включвало разхлабителни, портокали, тънка филия хляб и чаша мляко от собствената й крава. Освен това императрицата не щадяла усилия в гимнастическия салон.

Всъщност много известни хора по онова време в различна степен са се изкушавали да пазят диети за по-стройни тела. Дори Ницше и Хенри Джеймс. Германският философ залагал на традиционни хранителни режими за ограничаване на калориите, докато американският автор разчитал на „флетчеризма” – система, според която всеки залък трябва да се сдъвква по няколкостотин пъти.

За Холивуд времената на доброволно гладуване започват през 20-те години на 20 век. Гайлорд Хаузър, диетолог и любовник на Грета Гарбо, акцентира върху влиянието на филмовия бизнес. „Повечето от най-скъпоплатените филмови звезди живеят в постоянен страх, че ще загубят своята привлекателност и впоследствие своята популярност... Те просто не могат да си позволят да станат дебели и непривлекателни”, казва Хаузър.

Още тогава никоя диета не е била прекалено скъпа или драстична за звездите. Както и за тези, които искали да бъдат като тях.

Същото можем да кажем и днес, когато отслабването е глобална индустрия за милиарди долари.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още по темата: диетилорд Байрон
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
2
 
1
 
! Отговори
Shrek преди 12 години
Това че е бил *** обяснява нещата.
10
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Другата простоттия е здравословното хранене. Прави са по-надолу че не трябва да се прикалява с каквото и да е. Чипс, шоколад, газирано, вино - ям от всичките всяка седмица НО не всеки ден. То иначе какъв живот е, пак може да те блъсне автобус. Пък и не съм безсмъртен, няма да се гърча да не ям каквото си искам.
9
0
 
8
 
! Отговори
Гошо Тъпото преди 12 години
Гладът е най...изкустния готвач,а диетата е...привилегия на богатите.Те могат да си позволяти от...пиле мляко,но парадират със силата на...волята си;по...точно,със силата на...глупоста си.
8
0
 
11
 
! Отговори
Бо преди 12 години
Абе дядо ми казваше навремето, че всяко прекалено нещо е вредно! И много хляб да ядеш и много вода да пиеш - все е вредно! Тъй казваше дядо ми!
7
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Абе всяко прекалено нещо е вредно, вкл. и прекаленото вманиячаване на тема диети и перфектно тегло. Но разбира се и другата крайност е супер вредна. За това моето лично решение е, спорт, умерено консумиране на сладки и тестени храни и никакъв алкохол. И за сега съм доволна от резултата, обаче като мина 30 може да ми се наложи малко да подобря режима защото казват, че след 30 натрупаните килограми се сваляли по-трудно.
6
1
 
3
 
! Отговори
fagy преди 12 години
Тази статия я четох вече ,преди два дни в др. новинарски сайт.Вие както винаги се сещате последни.
5
0
 
5
 
! Отговори
t-rock преди 12 години
Аз пък ям като луд и не мога да кача 2 кила. Супер трудно става:(
4
2
 
29
 
! Отговори
13 преди 12 години
Всяко прекалено нещо е вредно! Ограничавайте хляба/до 2 филийки дневно/, не пийте НИЩО газирано, яжте плодове и най-важното - ПИЙТЕ ВОДА -нормата е от 2,5 литра нагоре, т.е. минимум 2,5 литра - за да ви здрави бъбреците и ДА НЕ си тровите сами организма /като не пиете вода, отпадните продукти, които нормално се изхвърлят с урината, се разлагат на вредни вещества и се всмукват обратно, като ви тровят/.Няма вредни храни, има вредни количества - това е истината,тя е на проф. Мермерски!
3
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Найлегалният начин да забогатеешизмисляш диета,пишеш книга и я пукаш на пазара,а лапнишараните ще свършат останалото!За съжаление идеята не е моя иначе бих я патентовал!
2
27
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
С диети нищо не става.Само с лекарства.Преди години имаше едно много ефикасно, но го спряха от аптеките.И он производство.За съжаление.Сега пробутват само лъжливи ***.И то скъпи.
1
2
 
28
 
! Отговори
читател преди 12 години
Голяма новина, анорексията в действие Забравили са да добавят , че Байюрон е чукал и сестра си, за отслабване разбира се...

Спонсорирани публикации