Фобията от петък 13-и струва на САЩ над $1 млрд.

На този ден суеверните не пътуват, дори не ходят на работа
Обновена: 13 яну 2012 08:27 | 13 яну 2012 08:27,
27
Фобията от петък 13-и струва на САЩ над $1 млрд.
Снимка: Reuters
Днес е петък 13-и, дата, която често се свързва с лош късмет. През деня милиони суеверни хора ще избягват срещите с черни котки, ще стоят далече от огледала от страх да не ги счупят и ще хапват безвкусни ястия, притеснени, че могат да разсипят солта.
 
Други ще откажат да шофират или да се качат на самолет, а някои ще стигнат по-далече - няма да напускат къщите си, за да не ги сполети нещастие.
 
По този повод "Метро" публикува любопитни факти за петък 13-и. Страхът от този ден се нарича "параскевидекатриафобия" (от трите гръцки думи параскеви - петък, декатриес - 13 и фобия - страх). Според някои специалисти дори само произнасянето на думата може да освободи хората от фобията им. 
 
Изчислено е, че всеки месец в годината, който започва в неделя, има петък 13-и. Тази година повод за страх ще имаме три пъти - днес, през април и през юли. 
 
Американски икономисти са пресметнали, че страхът от фаталния петък 13-и носи над 1 милиард долара загуби на икономиката заради отказ от пътуване със самолети и влакове, от ходене на работа и т.н. Впрочем на 13-и не е обичал да пътува президентът на САЩ Франклин Рузвелт. 
 
Много други известни личности също са се страхували от петък 13-и. Сред тях са били Наполеон Бонапарт, композиторът Росини, президентът Хърбърт Хувър. За разлика от колегата си президентът на САЩ Удроу Уилсън смятал числото 13 за щастливо. 
 
В петък 13-и са родени бившият кубински лидер Фидел Кастро, Желязната лейди Маргарет Тачър, известният американски гангстер Бъч Касиди.
 
(БTA)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


27
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Всяка година новините за въпросния петък 13-ти са едни и същи :)Аз пък днес съм на работа.. след работа дори трябва да пътувам.. ама никой не ме пита нали
1
3
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Да дойдат в България... и ще се научат да работят по 10-12часа, от понеделник до събота (като ще почиват само в неделя) за 300лв/месец както повечето работещи в в БГ.И тогава на разглезения американец ще му е през онази работа дали е петък 13 или не