Каквото и да говорят за еврото, то си е страхотна изолация

Ирландец построи "жилище за ?1 млрд." от нарязани евро банкноти
26 яну 2012 07:40, Елка Василева
16

Франк Бъкли държи тухла, направена от извадени от употреба банкноти на стойност 50 000 евро от монетния двор на Ирландската централна банка в Дъблин. Снимка: Reuters

 

Безработен ирландски артист построи жилище от нарязани банкноти на стойност 1,4 милиарда евро (1,82 млрд. долара), съобщи Ройтерс.

Франк Бъкли е построил апартамента във фоайето на офис сграда в Дъблин, останала празна след завършването й преди четири години, когато бе пикът на злополучния строителен бум в страната.

Артистът е използвал тухли от нарязани евро банкноти, които е взел назаем от ирландския монетен двор.

"Това е отражение на цялата лудост, която ни беше обзела", казва Бъкли за произведението си, което нарича "жилище за един милиард евро".

"Хората наляха милиарди евро в строителството на сгради, които сега не струват нищо. Исках да създам нещо от нищо", допълва той.

Вълна от евтини кредити заля Ирландия, след като страната се присъедини към еврозоната, надувайки огромен балон на пазара на недвижими имоти.

Спукването на балона след 2007 година тласна страната в най-дълбоката рецесия сред индустриализираните държави, принуждавайки някогашния "Келтски тигър" да приеме унизителна финансова помощ от ЕС и Международния валутен фонд.

В пика на треската за недвижими имоти Бъкли е получил 100-процентна ипотека, за да купи жилище за 365 000 евро в покрайнините на Дъблин, въпреки че не е имал постоянен доход.

Артистът се е разделил с жена си, която сега живее в къщата, загубила вече поне една трета от стойността си.

От началото на декември Бъкли обитава "жилището за един милиард евро" и работи по "пристрояването" на кухня към дневната и вестибюла. Стените и подът са покрити с нарязани евра, а "къщата" е толкова топла, че Бъкли спи без одеало.

Стените са украсени с картини, направени от банкноти и монети, включително изображение на къща, изработено от монети от 5 ирландски пенса.

Бъкли изразява надежда, че европейските политици ще разрешат дълговата криза, без да разрушат единната валута. Ако обаче в крайна сметка еврото се провали, артистът ще се радва да използва "загиналите" банкноти на еврозоната като суровина за следващи проекти.

"Каквото и да говорят за еврото, то е страхотна изолация", отбелязва Бъкли.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
2
 
3
 
! Отговори
аз преди 12 години
Аз рекох, че тоалетна хартия са направили, а те - тухли...
11
4
 
2
 
! Отговори
До 10 преди 12 години
Много си *** си завистлив. Не е англичанин, а ирландец. Има огромна разлика.А ноктите му се мръсни защото прави тухли.Абе тъпо българско племе...
10
2
 
6
 
! Отговори
. преди 12 години
Колко от вас могат да направят тухла от банкноти ми е интересно или въобще енда рисунка да нарисува ? Между другото при влизането ни в ЕС на въпрос "България може ли да постигне ирландското икономическо чудо?" ни беше отговорено с усмивка НЕ , е на ви сега "Келтски Тигър" тарикати !
9
3
 
10
 
! Отговори
демос преди 12 години
Опа,пак ми намирисва на комунистическа провокация.Ако еврото се е обезценило в тухличка с тоя размер,от БГ лева по Виденово време или рублата след перестройката,трябваше да правим цели панели...
8
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Бял ***!
7
11
 
12
 
! Отговори
БКП преди 12 години
По наше време този *** ,артист без доходи, със сигурност щеше да има и работа и някоя друга лихвоточка...А за такива артистични изцепки се полагаше обществено полезен труд в някая тухларна... *** !
6
12
 
17
 
! Отговори
ЕС преди 12 години
"за да купи жилище за 365 000 евро в покрайнините на Дъблин, въпреки че не е имал постоянен доход. Артистът се е разделил с жена си, която сега живее в къщата."Просто е един ***, мръсен /вижте му ноктите/ англичанин. И сред ингилизите *** манталитет е широко разпространен.
5
3
 
32
 
! Отговори
Абеее преди 12 години
Номер 4 и номер 7 и двамата сте абсолютните кухи ***!!!!!!!!!!!! Ама много ***!!! Човекът казва, че живее в изоставена сграда, където е направил къщата от "пари". Няма и работа. Той си е в общи линии бездомник!!! Бездомниците на Шанел 5 ли миришат??? Вие ако сте така , сигурно на вкиснато зеле ще миришете ама айде... *** народ навсякъде, няма как да се отървем лесно то вас.
4
10
 
8
 
! Отговори
big mama до 4 преди 12 години
Прав си. Тоз е много скаран с личната хигиена. Освен ноктите, и косата му е много *** и сигурно смърди като бесен скункс. Жена му сигурно го е зарязала заради това. Хм, жилище от хартия! Как ще мие пода? Как ще ползва банята?
3
9
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Добра идея, но от снимката ми се гади, как е възможно да е с толкова мръсни нокти :(На острова хич не държат на личната хигиена :(
2
27
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
не разбирам как някой ще реже така истински пар?
1
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Готвенето и отоплението ще му е постоянна заплаха да остане под открито небе.