Мъжете, които не могат да се оженят, буйстват

Хората избрали моногамията, защото при полигамията има насилие
30 яну 2012 07:24, Елка Василева
64
Мъжете, които не могат да се оженят, буйстват
Снимка: архив, Reuters

Моногамията е заменила полигамията, защото в обществата, където мъжете могат да имат повече от една жена, има повече насилие, твърдят канадски учени, цитирани от в. "Дейли телеграф".

Учени от университета на Британска Колумбия установиха, че в полигамните култури изнасилванията, отвличанията, убийствата и кражбите се увеличават, защото неспокойните мъже, които не могат да се оженят, започват да буйстват. Така моногамията естествено е заменила полигамията, защото са й присъщи по-малко социални проблеми.

"Целта ни беше да разберем защо моногамните бракове са станали стандарт в повечето развити нации от няколко века, докато повечето известни култури са практикували полигамия - каза проф. Джоузеф Хенрик. - Резултатите ни показват, че институционализираният моногамен брак осигурява повече ползи за обществото, като намалява социалните проблеми, които са присъщи за полигамните общества“.

Това е най-пълното изследване на полигамията и институцията на брака. То установи значително по-високо ниво изнасилвания, отвличания, убийства, нападения, кражби и измами в полигамните култури в Азия и Африка. Тези престъпления се извършват предимно от неженени мъже, каквито има много, когато други си взимат по много жени.

"Недостигът на жени за омъжване в полигамните култури увеличава съперничеството между мъжете за останалите свободни госпожици - каза проф. Хенрик. - По-силното съперничество увеличава вероятността мъжете в полигамните общества да прибягнат до престъпно поведение, за да си осигурят средства и жени."

По-равното разпределяне на жените намалява съперничеството между мъжете и социалните проблеми, като насочва усилията на мъжете от търсенето на съпруга към бащинството. Така институционализираната моногамия увеличава дългосрочното планиране, икономическата продуктивност, спестяванията, инвестициите в децата.

Моногамните бракове подобряват също значително грижите за децата, намаляват тяхното пренебрегване, насилието над малките, смъртността, убийствата и конфликтите в семейството, пише БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


64
Още по темата: моногамияполигамия
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
15
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
бг мъж , мри в кофите бе .Като са ти проблем "материалните чучела" фани стани поп , нали си много духовен , тъ *** в кратуната куха.
10
1
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
тъи чукаш единствено лявата и дясната си ръка
9
1
 
39
 
! Отговори
от 10 do 11 преди 12 години
Да, също така в супербогатите Саудитска Арабия, Кувейт и Катар е разрешено многоженството със закон и насилието също е по-малко. Според официалната статистика, престъпленията в посочените държави са много малко. Напр. убийствата са под 1 на 100 хил души. За сравнение - в повчето страни в Европа, както и почти всички американски щати са с между 5 и 10 убиства на 100 хил. Изключение са само скандинавските държави и ЯпонияПросто между двете неща няма връзка и това е очевидно. Смучат си от пръстите
8
8
 
52
 
! Отговори
бг мъж преди 12 години
ми то и в бг не моем се оженим вече,то с тия материални чучела никъв избор няааме
7
1
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
9, 10, има много държави в третия свят, които са бедни но има моногамия и там насилието е значително по малко.
6
5
 
45
 
! Отговори
от 9 преди 12 години
По същия начин мога да направя извод, че в културите, които се хранят с кокосови орехи има повече убийсват и изнасилвания, тоест кокосовите орехи са вредни, щото избиват на агресия
5
3
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Или е това, което са открили "учените"...или просто "полигамните" култури, случайно съвпадат с тези от Третия свят, където закони и полиция просто няма. Поредната куха сензация
4
1
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
а пък тези, които не могат да буйстват, се женят
3
3
 
35
 
! Отговори
жорестес преди 12 години
..инвестициите в децата.. голяма простота..това да не е някоя манекенка или апартамент..
2
1
 
32
 
! Отговори
полигамен преди 12 години
Горкичките те , живи да ги ожалиш .Разбира се има решение , старата максима има човек има проблем , няма човек - няма проблем важи с пълна сила .
1
8
 
55
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Полигамията е рай за мъжете имащи пари и много жени и ад за бедните неженени мъже. Повечето държави, където е разрешена полигамията обикновено е забранена и неприета проституцията, което допънително усложнява проблема!Сигурно е ужасно чуство да разбереш на 20 годни, че никога няма да имаш пари да се ожениш и цял живот може единствено да лъскаш бастуна...