Светлината помага да свикнем с лятното часово време

Изгревът на слънцето има мощен ефект върху биологичния ни часовник
25 мар 2012 12:49, Елка Василева
21
Светлината помага да свикнем с лятното часово време
Какво влияе на билоогичния ни часовник. Снимка: архив, Reuters

Слънцето и по-дългият ден ще ни помогнат да се приспособим към лятното часово време, съобщи в. "Дейли телеграф".

Дневната светлина има мощен ефект върху биологичния ни часовник, особено изгревът на слънцето. Това е естественият ни будилник, обяснява проф. Джим Хорн от центъра за изследване на съня в Лъфбъро.

Добър пример за ефекта на слънчевата светлина върху съня са инуитите, които живеят в Северна Канада. До неотдавна те са разчитали само на маслени лампи за осветление. Те спят по около 14 часа на денонощие през зимата, когато там е непрекъснато тъмно. През лятото, когато е постоянно ден, спят само по шест часа. Въпреки че почивката им тогава е с осем часа по-малко, те са много активни.

Съвременният начин на живот заедно с електрическата светлина водят до малко сезонни промени в съня ни въпреки голямата разлика в продължителността на деня през лятото и зимата. Ние обаче също постепенно увеличаваме нощната почивка през зимата, макар и не колкото инуитите, а с час-два, а през лятото я намаляваме без видимо отражение върху вниманието ни.

От друга страна внезапната загуба на един час сън, когато стрелките на часовника бъдат преместени напред, може да предизвика сънливост за няколко дена, докато се приспособим.

До голяма степен ефектът на дневната светлина върху съня се дължи на мелатонина, наричан също "нощен хормон". Той всъщност не предизвиква съня, но ни казва кога да заспим и кога да се събудим. Производството му се изключва от дневната светлина или от яркото изкуствено осветление, особено ако е леко синкаво.

Затова силното осветление се препоръчва за нощните смени или за преодоляване на ефекта от презокеанските полети. Много подходящо е също бебетата да се оставят да спят на светло през деня. Това съкращава следобедната им почивка и води до по-дълъг и непробуден сън през нощта, отбелязва БТА.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


21
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ще пиша до безсзнание господа. да знаят тия където ни ограбват, крадат , унижават по интелигентен начин за които мислят че ния сме заслепени се лъжат жестоко.които отиде на запад с много пари Е ДОБРЕ ДОШЪЛ та и какъв и да е тои господа западняци за тове сме бедни и нещасни . вия които закусваоте сутрин с пари равни на една българска пенсия нима не знаете за нещасните бг пенсионери.
18
1
 
0
 
! Отговори
УНИЖЕНИ преди 12 години
да доиде КУМОНИЗМА
17
0
 
1
 
! Отговори
Тихомир Томов преди 12 години
Тези т. е . германците през първата световна война , са имали основателна причина да го въведат , но сега това е безсмислена побърквация на населението . Никой досега не е направил сравнителен анализ на " ползите "
16
15
 
10
 
! Отговори
!!!!! преди 12 години
Да го д.хат тези,които го измислиха това лятно времи,а и тези,които ни го натрапват !!!
15
20
 
13
 
! Отговори
нона преди 12 години
а защо трябва се тормозя и да свиквам!?! аз съм на 63 години и не мога да свикна на тази глупост откокто са я въвели ...
14
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Лятното часово време е стрес за организма. Време е тази глупост да се прекрати. Японците навремето доказаха, че няма полза от смяна на времето.
13
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Единият се чудел как да опрвдае едни пари и какво говори, другият се чудел какво да надраска във вестника...та така..6ти- явно има още 22 ***, които мислят като теб. Не е лошо да го почетете.14 тоя лъч май само той го е виждал...
12
51
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Френският учен Луи Дьо Тюрен открива преди 30 години, че Слънцето излъчва силно радиационен лъч, който той нарича зелен - едновременно отрицателен и положителен! Този лъч се излъчва за около 55- 60 секунди сутрин преди изгрев и вечер при стъмняване - и променя полярността на всичко живо - мъжа през деня е с положителен знак, а през вечерта -отрицателен, а жената обратно. Лъчът е с голяма мощност и от него няма защита. Смяната на часовника с 1 час е повече от 35 години! То не помага за икономии на горива и ел. енргия. Неговата истинска цел е да промени биологичния часовник на човека, а от там и живота му, но не към добро, а точно обратното. Променя се всичко в живота на човека и то не е никак малко, както изглежда на пръв поглед.
11
2
 
25
 
! Отговори
хмм преди 12 години
Би било добре, стандартното време да си остане лятното време и да не се мести повече. :-) Основното или т. н. зимно време е било подходящо преди много години, когато целият стопански и социален живот е бил коренно различен. :-)
10
43
 
29
 
! Отговори
анонимен преди 12 години
Благодарение на това ,се успах тази сутрин за работа.Това със смяната на времето е голяма тъпотия.
9
0
 
4
 
! Отговори
До Сръко преди 12 години
Къде намесваш БАН?
8
1
 
9
 
! Отговори
anonymous преди 12 години
Аз викам Бойко да вземе да премести България малко по-наюг а?...кво ще кажеш :P
7
10
 
3
 
! Отговори
Сръко преди 12 години
Щом учените от БАН определиха,че освен ескимосите и на българите се отразява изключително добре смяната на времето, започвам да си мисля,че и там има доста ***,които не заслужават заплатите и титлите си. Дано тези титани на мисълта не работят по някой друг подобен проект, то племената на земята не са все пак толково много!
6
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Статиите за Ким Кардашиян имат мощен ефект върху биологичния ни часовник, биологичното ни махало и прочие. Другото е бошлаф. Вземете се в ръце и пишете за Кимито! Вече втори ден без нея караме...
5
2
 
8
 
! Отговори
местенчук преди 12 години
по навреме пишете за кимито кардашиянчето ,че глей кое време стана .ще се мръкне
4
8
 
41
 
! Отговори
... преди 12 години
това със смяната на времето е пълна тъпотия. абсолютно никакъв смисъл няма
3
2
 
25
 
! Отговори
Гошо Тъпото преди 12 години
Хубаво си е...лятното време,топло е,ходим без дрехи,ядем марули,домати и краставици и...дишаме свободно.Боко да вземе да го въведе още...от януари,че поне това да...направи за народа,който се поболя от студ и...глад.
2
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Пак са открили топлата вода...
1
5
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Благодарение на лятното часово време , тази нощ работех с 1 час по-малко.Супер.Дано всяка нощ да местят с по 1 - 2 - 3 часа напред стрелките :)))