Научиха маймуни да разпознават написани думи

Павиани различават дори думи, чийто начин на писане е сходен
13 апр 2012 17:40,
70
Научиха маймуни да разпознават написани думи

Нужно ли е да можеш да говориш, за да се научиш да четеш? Не, отговарят изследователи от френския град Марсилия въз основа на експеримент, при който научили павиани да разпознават написани думи, предаде AFP.

3-годишният Дан - най-добрият "ученик" сред 6-те маймуни, участвали в експеримента - се научил да разпознава правилно 308 от 1000 написани думи, които му били представени за месец и половина.

В заграждение с площ 700 кв.м павианите от породата Papio papio от Гвинея имали свободен и непрестанен достъп до малки бунгала, в които били монтирани тактилни дисплеи. Върху тях бързо се редували четирибуквени думи на английски език.

Приматите трябвало да натиснат върху означение с овална форма, ако думата е написана правилно, и върху друго с кръст в случай, че е допусната правописна грешка. След всеки верен отговор получавали зърно жито като награда.

Между 43 000 и над 56 000 опита били извършени с всяка маймуна. За няколко дни павиаините се научиха да различават думи, чийто начин на изписване е сходен, заявиха Джонатан Грейнджър и Жоел Фаго от Лабораторията по когнитивна психология в Марсилия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


70
Още по темата: маймуничетене
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
9
 
21
 
! Отговори
name преди 12 години
Сега като научат и Боко да чете ще е успех!