Фалшивата канцлерка излетя от Twitter

Сатиричният акаунт @Angela_D_Merkel вече е история
8 май 2012 20:55, Бойчо Попов
10
Фалшивата канцлерка излетя от Twitter
Ангела Меркел. Снимка: Reuters

Десетки хиляди потребители на Twitter следваха англоезичния сатиричен акаунт @Angela_D_Merkel. Ден след ден хора от цял свят се забавляваха на начина, по който предполагаемият федерален канцлер, в повечето случаи с циничен тон, се изказваше за фискалния пакт или за Никола Саркози и коментираше случващото се по света.

„Изненадващо е колко дълго трябва да натискам лицето на Никола в купата с вряла супа, за да дойде най-сетне на моя акъл“, пише например @Angela_D_Merkel. Или: „Моят рейтинг AAA като отговор на (вероятен) въпрос от @BarackObama за предпочитан коледен подарък към последователите му в платформата".

И изборите в Гърция и Франция не останаха без коментар. „Не мога повече. Явно ще трябва да управлявам и през следващите пет години сама Франция“, пише @Angela_D_Merkel дни преди втория тур в съседната страна.

Влизането на дясната радикална партия „Златна зора“ в гръцкия парламент тя критикува с думите: „Скъпи гърци, оплаквате се, че всички указания получавате от Германия, а след това си избрахте цял куп нацисти“.

С туитове като тези @Angela_D-Merkel вдъхновяваше своите около 30 000 последователи, които препубликваха всяка една нейна сричка. В понеделник обаче циркът свърши - @Angela_D_Merkel е заличена от Twitter. Едно от последните послания гласи: „Unfollowed @NicolasSarkozy.“

@Queen_Europe продължава традицията

За причините за закриването на акаунта може само да се спекулира. Говорителка на Twitter обяснява пред Handelsblatt, че не може да дава информация за частни акаунти. Едно е ясно – сатиричните вметки на Анджи липсват жестоко почти веднага след закриването.

„Тъжен ден“, коментира случващото се @the_maris. „Върни се, Анжела“, иска @TriinSaag. А @dmcon89 е на мнение, че истинската трагедия на деня не са резултатите от изборите в Гърция, а закриването на @Angela_D_Merkel. @martinrue дори иска да поведе бунт: „Смятам, че трябва да започнем кампания, за да си я върнем“.

Подобна кампания обаче в момента изглежда излишна. В късните следобедни часове на понеделник бе открит нов акаунт. Под прозвището @Queen_Europe отново се прокрадва сатиричният тон. Един от първите туитове беше „сега знам как се чувства @NicolasSarkozy – отхвърлен.“

Кой се крие зад @Angela_D_Merkel и @Queen_Europe не е ясно. Много е вероятно и двата акаунта да са създадени от американски сатиричен сайт. Потребители подозират, че това е сатиричният блог „Lost in the Eurozone“, където статии пише уж Меркел. В една от тях тя се изказва и по отношение на актуалните събития около @Angela_D_Merkel. Тя била принудена да се актуализира и затова сега шества под името @Queen-Europe.

Фалишиви акаунти в Twitter, с които политиците се осмиват, има доста. Независимо дали става дума за президента на ЕЦБ Марио Драги, или за медийния бос Рупърт Мърдок. А който в twitter.com потърси Ангела Меркел, бързо ще намери резултати – от @Bundeskanzlerin до @kanzlermaedchen. Нито един от тези акаунти обаче не достига популярността на @Angela_D_Merkel.

Самият канцлер впрочем не ползва Twitter. Съобщенията от правителството се разпространяват от акаунта @RegSprecher.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още по темата: twitterангела меркел
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Томасе, стига си цитирал Стария завет.
3
9
 
1
 
! Отговори
Томас преди 11 години
Исая 3:12А за Моите люде, - деца ги угнетяват, И жени владеят над тях. Люде Мои, вашите водители ви правят да заблуждавате, И развалят пътя, по който ходите.
2
7
 
18
 
! Отговори
Уринатор преди 11 години
Пикая на Туитващите и на Сураттефтеряците.....
1
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Жалко, тия лузъри от twitter пречат на свободата на словото в Интернет.