Струва толкова, колкото ти кажеш

Pay-What-You-Want е нов бизнес модел
13 май 2012 16:35, Елка Василева
34
Струва толкова, колкото ти кажеш
Pay-What-You-Want е оригинален алтернативен модел за плащане. Снимка: архив, Reuters

Вече има кафенета, ресторанти и хотели, в които клиентите сами определят цените. Това не е някаква шега, а нов бизнес модел. Дали от него човек може да забогатее?

Изненада, недоверчиви погледи, дори уплаха - такива реакции предизвикват съдържателите на малко кафене в Мюнхен, когато започнат да уверяват клиентите си, че могат да платят толкова, колкото решат. Братята Хилдебранд са заимствали идеята от Карибските острови и вече 4 години клиентите им плащат толкова, колкото искат, пише Дойче веле.

Странно, но факт

Това, което на пръв поглед изглежда като евтина шега, в действителност се нарича Pay-What-You-Want - една екзотична инициатива, която е не толкова нова, колкото странна и необичайна. Представлява оригинален алтернативен модел за плащане, до който прибягват най-вече малки прохождащи фирми, които по този начин се опитват да привлекат вниманието на клиентите. Изпробван е от съдържатели на фризьорски салони и хотели, на винарни и малки ресторанти.

В кафенето на братята Хилдебранд клиентите не плащат на сервитьора, а оставят пари в обща каса на бара - толкова, колкото решат. Никой от персонала не проверява кой колко пари оставя. Клиентите сами определят цената на консумираното от тях, като за ориентир им служат цените на конкуренцията. "Когато вечер проверявам наличността в касата, обикновено установявам, че постъпленията покриват разходите ни", казва Кристиян Хилдебранд.

Между двете крайности

Изследване на университета във Франкфурт показва, че са много редки случаите на клиенти, които мамят в заведенията от типа Pay-What-You-Want. Екип от учени е провел експеримент в три подобни заведения - кино, магазин за деликатеси и ресторант. Повечето клиенти си плащали съвестно, въпреки че са можели да си тръгнат, без да оставят нито един цент. Тук водещият принцип е лоялността - ако клиентът иска ресторантът да просъществува, той си плаща.

Лоялността и честността обаче изчезват, щом всичко бъде поставено в условията на анонимност. Това показа примерът с британската рокгрупа Radiohead, която през 2007 г. позволи на потребителите да свалят от интернет актуалния й албум на принципа Pay-What-You-Want, избирайки сума между 0 и 140 евро. Оказа се, че само 38% от изтеглилите албума са си платили, останалите 62 процента са сваляли музика гратис.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


34
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
1
 
24
 
! Отговори
optimist преди 11 години
Неприложимо при нас. Ние не можем да спазваме пътните знаци, не купуваме билетче за градския транспорт, говорим на ти със сервитьори и продавачи, хвърляме си *** от прозореца... Идеята е страхотна, но за хора с нормален манталитет, съвест и светоусещане.
8
2
 
31
 
! Отговори
хах преди 11 години
В бедните държави такъв бизнес модел не може да бъде приложен, а още по-малко в България, дори и да предположим, че сме богата страна. На българина манталитета му е да мине тънко, да се прави на тарикат, дори и да има много пари, важното е пак да има келепир ;) Да не говорим за нашите цветни малцинства, които освен, че няма да оставят и стотинка, ще си тръгнат и с я някоя чаша, пепелник, лъжичка...
7
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
тихата_стъпка ...ми да беше отишъл сервитутката да ти врутне и едн бибитка
6
0
 
12
 
! Отговори
Ели преди 11 години
Ох, да го нападнат ***.....
5
18
 
6
 
! Отговори
тихата_стъпка преди 11 години
Хахаха аз тази услуга съм я въвел по заведенията отдавна. Ако бирата ми е топла, или кафето трета цедка, допивам си всичко и си тръгвам без да платя. Веднъж в големия пек седнах отвън в някакво заведение, изпих си колата и кафето (на космически цени), след което по живо по здраво.
4
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
че то в *** ,кое нещо работи,то и затова сме на най-ниското стъпало по жизнен стандарт,щото булгаристанеца се мисли за тарикат.Това е все едно да те приюта ,когато си на зор и ти да ми изпотрошиш къщата за благодарност......
3
12
 
1
 
! Отговори
алекс преди 11 години
Там искам да живея.Парите винаги ще ми стигат.
2
2
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
При нас такова заведение не може да просъществува и ден, отделно ще го налазят братята с име на алкохолна напитка
1
1
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Супер идея, ама у нас никога не би проработило!!!