Струва толкова, колкото ти кажеш

Pay-What-You-Want е нов бизнес модел
13 май 2012 16:35, Елка Василева
34
Струва толкова, колкото ти кажеш
Pay-What-You-Want е оригинален алтернативен модел за плащане. Снимка: архив, Reuters

Вече има кафенета, ресторанти и хотели, в които клиентите сами определят цените. Това не е някаква шега, а нов бизнес модел. Дали от него човек може да забогатее?

Изненада, недоверчиви погледи, дори уплаха - такива реакции предизвикват съдържателите на малко кафене в Мюнхен, когато започнат да уверяват клиентите си, че могат да платят толкова, колкото решат. Братята Хилдебранд са заимствали идеята от Карибските острови и вече 4 години клиентите им плащат толкова, колкото искат, пише Дойче веле.

Странно, но факт

Това, което на пръв поглед изглежда като евтина шега, в действителност се нарича Pay-What-You-Want - една екзотична инициатива, която е не толкова нова, колкото странна и необичайна. Представлява оригинален алтернативен модел за плащане, до който прибягват най-вече малки прохождащи фирми, които по този начин се опитват да привлекат вниманието на клиентите. Изпробван е от съдържатели на фризьорски салони и хотели, на винарни и малки ресторанти.

В кафенето на братята Хилдебранд клиентите не плащат на сервитьора, а оставят пари в обща каса на бара - толкова, колкото решат. Никой от персонала не проверява кой колко пари оставя. Клиентите сами определят цената на консумираното от тях, като за ориентир им служат цените на конкуренцията. "Когато вечер проверявам наличността в касата, обикновено установявам, че постъпленията покриват разходите ни", казва Кристиян Хилдебранд.

Между двете крайности

Изследване на университета във Франкфурт показва, че са много редки случаите на клиенти, които мамят в заведенията от типа Pay-What-You-Want. Екип от учени е провел експеримент в три подобни заведения - кино, магазин за деликатеси и ресторант. Повечето клиенти си плащали съвестно, въпреки че са можели да си тръгнат, без да оставят нито един цент. Тук водещият принцип е лоялността - ако клиентът иска ресторантът да просъществува, той си плаща.

Лоялността и честността обаче изчезват, щом всичко бъде поставено в условията на анонимност. Това показа примерът с британската рокгрупа Radiohead, която през 2007 г. позволи на потребителите да свалят от интернет актуалния й албум на принципа Pay-What-You-Want, избирайки сума между 0 и 140 евро. Оказа се, че само 38% от изтеглилите албума са си платили, останалите 62 процента са сваляли музика гратис.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


34
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
21Плащането на интернета ти няма нищо общо със съдържанието му. Това не е конфликт.Същото може да се каже, че като си си платил автомобила и не трябва да плащаш за нищо повече по него...
28
1
 
2
 
! Отговори
РРР преди 11 години
Има го и в БГ на няколко места този вид плащане, но не влизат случайни хора там. Аз лично съм бил на 1-2 места подобни преди време.Но там хората са подбрани и се познаваме ако не лично то визуално и поименно. А в момента живея в европейска държава в която си оставяме вратата отключена на къщата.Всеки може да влезне ако поиска и да ни обере. Слава Богу, преди 5-6 години са ги натоварили всички нашенски и румънски *** на самолетите и чао завинаги! Полиция почти не се вижда освен хилядите камери
27
1
 
5
 
! Отговори
53 преди 11 години
това няма как да просъществува в родното БГ,защото никой няма да си плаща или ще се оставят некви жълти стотинки :D
26
1
 
17
 
! Отговори
брб преди 11 години
Заминал Василий Иванович Чапаев в Англия, опит да обменя. Връща се, на летището го посреща Петка. А Василий Иванович излиза от самолета в смокинг, след него 20 броя куфари носят, от багажния отсек Мерцедес подкарват... - Откъде толкова пари, Василий Иванович?! - Виждаш ли, Петка, седнахме с техните лордове покер да играем. Един ми вика: "Каре аса!". А аз: "Покажи!". А той ми вика: "Ех, Василий Иванович, ние все пак тук всички сме джентълмени!". И като ми тръгна една карта...
25
0
 
9
 
! Отговори
До 26 преди 11 години
Да в района на парламента е! И се казва: Бюфет към Парламента! Там са прословутите кюфтаци за по 30ст и шопска салата за 90ст!
24
0
 
6
 
! Отговори
batkata преди 11 години
В Бг - абсурд.Пълен,абсолютен абсурд
23
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Дянков никога не би разрешил подобно нещо да се случи!!! Това са укриване на доходи! И ще е прав защото във всяка прилична или интересна идея в България ще я изродим до нещо гнусно и непочтено!
22
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ресторанта в София май беше някъде в центъра, в района между парламента и Граф Игнатиев. Не си спомням къде е точно, не съм ходил, обаче четох за него в едно списание преди 1-2 години. Не знам дали още го има
21
0
 
13
 
! Отговори
:) преди 11 години
В Бантустана касата щеше да е пълна със стотинки :)
20
4
 
6
 
! Отговори
@22 преди 11 години
ти си мноо *** бе! да не си *** в тоя сайт?
19
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ще каже ли все пак някой, къде в София се намира ресторантчето?!
18
4
 
37
 
! Отговори
хуйСмъде преди 11 години
"Тук водещият принцип е лоялността - ако клиентът иска ресторантът да просъществува, той си плаща."А братята роми, дето си къртят дограмата за подпалки, дали ги интересува бъдещето на вашия ресторант?
17
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Идеята е много добра, но за развитите държави, уви тук е неприложима. Виртуалният и реалният свят са 2 различни неща, дори и от гледна точка на реалния свят има конфликт, защо хората трябва да плащат за нещо след като веднъж вече са платили за достъп до него(достъп до интернет)
16
4
 
5
 
! Отговори
тихата_стъпка преди 11 години
Хахахах по сходни причини е да. Ако някой тарикат *** ме прави на балък ще го изпързалям бе з да се усети на момента.
15
0
 
12
 
! Отговори
браво преди 11 години
Тихата стъпка, сега си обяснявам защо си се спрял на този ник нейм :)
14
2
 
17
 
! Отговори
тихата_стъпка преди 11 години
До 9, не е нужно, но там където съм получил прилично обслужване и продукция, отговаряща на това което очаквам, то там си плащам. Ако се държат с мене като с натрапник и ми сервират изброените по- долу неща по споменатия начин, то тогава сам определям цена от 0 лв. Същото се отнася и когато повече от 3 пъти съм помолил за сметката, докато сервитьорката си лафи с бармана, седнала на стола. Позна- гори.
13
1
 
5
 
! Отговори
Някой си преди 11 години
До Анонимен:И къде по-точно се намира този ресторант? Поясни. Мерси предварително.
12
1
 
7
 
! Отговори
Някой си преди 11 години
И къде по-точно се намира този ресторант? Поясни.
11
0
 
17
 
! Отговори
Красна поляна преди 11 години
Божееее, ако се направи такова кафене в Красна поляна, бас ловя, че касичката ще е празна!
10
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Всъщност в София, доколкото знам, има такъв ресторант, просто не сте чували за него. Иначе примера с Radiohead не е показателен, защото да си свалиш безплатно музика от вас и да си станеш от ресторант без да платиш не е едно и също от психологическа гледна точка.