Когато шоубизнесът инвестира в Силициевата долина

Популярни актьори и певци стават инвеститори
27 май 2012 11:37,
25
Когато шоубизнесът инвестира в Силициевата долина
Джъстин Бийбър Снимка: Reuters

Джъстин Бийбър по-скоро има навика да се появява на кориците на жълтите списания. Този месец идолът на тийнейджърките обаче е на корицата на едно от списанията с най-голяма тежест във финансовия свят - американското "Форбс", пише френският в. "Фигаро"

Бийбър е едва на 18 години и има тригодишна музикална кариера зад гърба си. Той спечели десетки милиони долари от продажбата на дискове, от турнета и дори от свои парфюми. Но не заради този успех в музиката и шоубизнеса Бийбър е на корицата на "Форбс". Списанието насочи вниманието си върху певеца заради новата му авантюра на инвеститор. Бийбър реши да вложи част от печалбите си в компании, и то не от най-малките. Сред тях са например шведският сайт за слушане на музика онлайн Spotify.

Бийбър инвестира също пари в онлайн платформа за съобщения, в приложение за мобилни телефони, препоръчващо ресторанти, филми или книги, както и в компания, пускаща на пазара онлайн игри. Сега Бийбър може да инвестира средства и във Viddy - приложение за споделяне на видеоклипове, на което вече предсказват съдба, подобна тази на Instagram, придобит миналия месец от Facebook за един милиард долара. Джъстин Бийбър не е единственият от шоубизнеса, хвърлил око на Силициевата долина.

Фронтменът на U2 Боно се превърна във водеща новина този уикенд след излизането на Facebook на борсата. В края на 2009 година Боно купи 2,3 процента от капитала на социалната мрежа чрез инвестиционния си фонд Elevation Рartners. Този дял му струваше 90 милиона долара, но след излизането на Facebook на борсата цената му скочи на 1,5 милиарда долара.

Актьорът Ащън Къчър също може да бъде посочен за пример в тази насока. Той си изгради репутация в социалните мрежи, като стана първият потребител на Twitter, сдобил се с над 1 милион последователи. Днес той се превръща в стълб на привличането на капитали, по-специално в Европа, където е инвеститор в платформата за споделяне на музика Soundcloud и в онлайн пазара на туристически дейности и услуги Gidsy. Тези инвестиции се прибавят към инвестициите, направени от актьора в едни от най-обещаващите за момента компании като Flipboard, Path, Zaarly и Airbnb.

Актьорът Тоби Макгуайър, по известен на екрана като Спайдърмен, инвестира в приложение за споделяне на снимки за мобилни телефони, наречено Mobli. В него инвестиции има и Леонардо ди Каприо. За тези възникващи бизнес компании знаменитостите не са прости инвеститори. Тяхната слава трябва да помогне за привличането на клиенти към услугите, предлагани от компаниите. Това е най-важната неотложна цел за всички интернет услуги,  които се развиват в една глобална мрежа, ставаща все по-социална. Първата подобна мрежа, която възприе тази тактика, бе ASmallWorld.

Предшественик на Facebook, тази социална мрежа беше достъпна само чрез покана, но всеки мечтаеше да попадне в нея, защото всички знаеха, че там е регистриран Леонардо ди Каприо. За сайтa Spotify, който сега организира ново набиране на средства, да има за свои инвеститори творци означава да бъдат улеснени връзките му със света на звукозаписните студия, от които той зависи в голяма степен. В този сайт акционер между другото е и Шон Паркър, лошото дете на интернет, но преди всичко съосновател на Napster.

По същия начин прохождащата компания Turntable.fm предложи на рапъра Кание Уест и на поп дивата Лейди Гага да инвестират в нейната услуга за споделяне на музика. Неотдавна групата Specific Мedia привлече на своя страна капитала на певеца Джъстин Тимбърлейк, за да купи социалната мрежа Myspace от Рупърт Мърдок.

"Щастливи сме да се съюзим с някой толкова талантлив като Джъстин Тимбърлейк и с неговата визия за преобразяването на Myspace", заявиха тогава шефовете на Specific Мedia.Защото залогът за творците е също и в това да участват в  обновяването на икономическите модели, които ще дадат живот на утрешните таланти.

(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


25
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
0
 
0
 
! Отговори
цццццц преди 11 години
силиконова долина не силициева Боже, прибери си недоучилите
19
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
21 Това на снимката не е само гей но и бъдещ педофил. педофилията е на мода! И мола спрете се с тези "супер таланти" като Бийбър, който служат за нещо съвсем различно от онова дето е на преден план!
18
0
 
0
 
! Отговори
Vu4kov преди 11 години
Haide kaji koe e dokazatelstvoto,4e po4vam da se samniavam koi e umnia/
17
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
гейпардно животинче.
16
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
хахахахаха Още едно доказателство!Пита,кое е доказателството!Още един "умен "мъж!
15
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Koe e dokazatelstvoto?
14
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ето още едно доказателство,че мъжете нямат мозък!
13
1
 
12
 
! Отговори
Калин преди 11 години
като гледам.. само видни инвеститори са се разписали под статията ..:)
12
11
 
1
 
! Отговори
sevtus преди 11 години
такива като 14-ти не са нито ***.овци, нито марионетки. Защо ли? Ами защото са толкова дребни, че дори и за марионетки не могат дза послужат!
11
11
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Силни думи, и много не на място. Това кой е п*тьо се вижда в определени ситуации. Не се изказвай така.
10
9
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
***! Той ще ми инвестира, насраното ***. Добре, че чичковците с белите якички му проправят партина, за да може да си пее песничките. Марионетка като кристина агилера, бритнито, гага, ники минаж и всички от ранга.
9
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Видяхме, и много добре му стои
8
1
 
10
 
! Отговори
Хейтър преди 11 години
Някой видя ли, че ръката му е розова?
7
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
местя
6
1
 
8
 
! Отговори
Кашчей Безсмертний преди 11 години
"Щастливи сме да се съюзим с някой толкова талантлив като Джъстин Тимбърлейк..." - ХА-ха-ха! Щастливи сте да му докопате паричките, двулични мекерета, долни и алчни! Ха-ха-ха!
5
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Добре де днес.бг ! И тази седмица НЯМА НИ ВЕСТ , НИ КОСТ ОТ КИМИ КАРДАШЯН ! Ами не издържам вече ! Ши плача ...
4
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Само Боко не инвестира там и целия наш елит. Той инвестира в чалгата.
3
13
 
7
 
! Отговори
Калин преди 11 години
мачкай *** джъстин, които само перат мръсните си пари от далавери!!
2
7
 
7
 
! Отговори
Сладурче преди 11 години
Голям сладур тоя Бийбър бе.
1
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Т.е. Бийбър си е платил на компания за продажба на музика онлайн, за да му продават музиката :)