Радостта на народа – човекът на народа

Креслото в парламента изкушава олимпийски и световни шампиони
3 юни 2012 15:51,
46
Радостта на народа – човекът на народа
Петкратната световна шампионка по спортна стрелба Весела Лечева е част от тежката артилерия на левицата. Снимка: Булфото

След като припомни страстта на българските политици да се изявяват и на спортната арена, Dnes.bg ви представя кариерите на големите български шампиони като депутати. Стрелбата и художествената гимнастика са първенците с най-много народни представители! 

След всеки спортен триумф политиците гледат да се доредят за снимка с героя. Естествено за състезателите е чест да получат потупване по рамото лично от държавния глава, премиера или депутатите, които се точат на върволица.  

Всъщност те биха се зарадвали повече на премия и сериозно отношение, когато не са на върха. Може да се почустват и обидени от феновете в политиката, ако решат самите те да правят кариери като депутати. 
 
Бързо контрират, че мястото на шампионите не е в Народното събрание. Избирателят пък се пита защо именитият спортист притежава по-малко качества от депутати, сред които артисти и депутати, много от тях попаднали в парламента заради обаянието на лидери като Симеон Сакскобургготски и Бойко Борисов.
 
Тарзан в Народното събрание
 
Последният голям дебат дали спортистите имат място в Народното събрание беше през пролетта на 2004 г.

Тогава СДС подсили олимпийският шампион по троен скок от Сеул'88 Христо Марков. Асът в леката атлетика от Русе зае мястото на напусналия Иво Цанев, но мнозина заподозряха, че той е приел новото си амплоа заради симпатиите на Надежда Михайлова, сега Неински. 
 

Събитието задмина по медиен интерес дневния ред на парламента. 
 
Заради дългата си коса и атрактивен външен вид Марков бързо получи бойно прозвище от колегите си, кръстили го Тарзан. Направиха му и фенклуб.
 
След като положи клетва си, той взе отпуска за месец, за да подготвя възпитаничката Тереза Маринова за защитата на олимпийската титла от Сидни през 2000 г. 
 
Чаровната блондинка беше първа резерва в листата на СДС в Плевен. 
 
Тежката артилерия на левицата
 
В бялата сградата на жълтите павета най-титулувана на спортисти  е левицата. Като членове на БСП във вземането на решения са участвали треньор №1 за миналия век – Папата на щангите Иван Абаджиев.

И Нешка Робева, която също е донесла стотици титли на България начело на художествената гимнастика, е в отбора на „червените“. 

 
От листата на Евролевицата в парламента влезе и бившият състезател по хокей на лед Александър Маринов. 
 
В арсенала на тежката артилерия на Коалиция за България беше петкратната световна шампионка по спортна стрелба Весела Лечева Коалиция за България. Тя беше и шеф на Държавната агенция по въпросите на младежта и спорта (ДАМС) в правителството на Сергей Станишев.
 
Бившата й съотборничка Нонка Матова пък подсили НДСВ. Заради политическата формация на Симеон Сакскобургогтски.

В парламента попадна и трикратната шампионка на планетата и шеф на федерацията по художествена гимнастика Мария Гигова. 

 
Сред много треньори и шампиони в парламента най-емблематичния пример за пробив до върха в политиката е този на героя от САЩ'94 Йордан Лечков, изкарал два мандата като кмет на Сливен.

Старозагорският окръжен съд обаче осъди бившия полузащитник на ЦСКА,  „Хамбургер“ и „Олимпик“ (Марсилия). Той ще обжалва. 

 
Арни – Терминаторът-губернатор
 
Челният световен опит на Лечков даде седемкратният „Мистър Олимпия“ като световен шампион по културизъм при професионалистите – Арнолд Шварценегер. Забавният и тромав акцент от холивудските касоразбивачи „Конан Разрушителя“, „Терминатор“ и „Хищникът“ не попречиха на Австрийския дъб да стане губернатор на американския щат Калифорния. 
 
Опонентите на Шварценегер спряха да се смеят през август 2003 г., когато той спечели изборите с 3,4 млн. гласа. 
 
Шампионът на Националната баскетболна асоциация с екипа на „Ню Йорк Никс“ и носител на Кепо но европейските шампиони (КЕШ) със „Симентал“ (Милано) Бил Брадли влезе в Сената на САЩ от листата на Демократическата партия. Беше кандидат за президент.
 
Героят от Втората Световна война и президент на САЩ Дуайт Айзенхауер чупи няколко рекорда като състезател по американски футбол в прочутата военна академия „Уест Пойнт“. 
 
Предричат професионална кариера, но контузия в коляното слага край на спортната му амбиция. 
 
Една от легендите на „Милан“ и италианския футбол – Джани Ривера спечели общественото доверие през 1987 г. и влезе в парламента. Беше подсекретар на Министерството на отбраната
 
Звезда на друг гранд от Ботуша, „Ювентус“ - Джампиеро Бониперти стана представител на Европейския парламент. Проби от от листата на „Форца Италия“.
 
Британецът Себастиан Коу – олимпийски, световен и европейски шампион в средните бягания в леката атлетика, е сред лидерите на Консервативната партия и беше консултант в правителството на „желязната лейди“ Маргарет Тачър. 
 
Канибалът-ръгбист
 
Малцина знаят, че легендарният диктатор-канибал от Уганда Иди Амин е бил впечатляващ спортист. Държи титлата по бокс на Уганда в полутежката категория от 1951 до 1960 г.  

Освен това бил доста добър борец и ръгбист. Раменете и вратът му били челичени.
 
Спортисти в Народното събрание:
 
Александър Маринов - (БСП, художествена гимнастика)
Весела Лечева - (Коалиция за България, спортна стрелба)
Евгени Димитров – (Eвролевица, хокей на лед)
Жорж Ганчев – (БББ, баскетбол, фехтовка)
Иван Абаджиев – (БСП, вдигане на тежести) 
Кристиян Кръстев – (БББ, баскетбол)  
Мария Гигова – (НДСВ, художествена гимнастика)
Нешка Робева – (БСП, художествена гимнастика)
Нонка Матова (НДСВ, спортна стрелба)
Радослав Каратанчев (БББ, гребане)
Стефан Нешев (СДС, бокс)
Христо Марков (СДС, лека атлетика)
Юлия Берберян (СДС, тенис)
Павел Чернев (“Атака“, джудо)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


46
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ве простотията ходи по всичкия народ...от най-ниското до най-високото. Че май по високото се шири повечко. Кат си световен шампион - кво ? Напраил нещо по-бърже или дигнал повече от друг и му дале тенекийка за спомен. Пък от целата тая работа никой няма никаква полза.
27
1
 
2
 
! Отговори
ДЕТ ВИКА ЕДИН преди 11 години
КВА Я МИСЛЕХМЕ НИЙ ,КВА СТАНА ТЯ
26
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Щом и Кобрат Пулев, на няколко пъти в интервюта каза, че сериозно се замисля след спорта да се занимавал с политика, за какво си говорим изобщо.
25
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Имаше време, когато и магаре да бяха сложили щяха да го изберат, стига да е в редиците на СДС или БСП.Спортистите да се занимават със спорт. Вижда се, че като заемат административни длъжности пак трудно се справят.
24
1
 
1
 
! Отговори
N преди 11 години
Za men V.Le4eva si ostava zavinagi Bg gordost .A za firmite, parite i t.n.-tova e otdelna rabota, ako e sgreshila, njama da se klasira, ako ne-prodqljava sastezanieto. Vqprosa e koi sa sqdiite i na kogo?
23
3
 
8
 
! Отговори
!!!! преди 11 години
ДА БЕ ,ДА ,,,,А САМАТА ВЕСЕЛА Е "ЧИСТА И ПРЕЧИСТА И СВЕТА ВОДА НЕНАПИТА "...МАНОЛ С ПАРИТЕ, А ТЯ В ТОВА ВРЕМЕ ВЪВ ВЛАСТТА ...КЪДЕ СТЕ ОБЩЕСТВЕНИ ПОРЪЧКИ ...ДА СИ ГИ ДАДЕМ ЗАКОННО НА НАШ"ТЕ СИ ФИРМИ ,,,!!!!!
22
1
 
10
 
! Отговори
4545 преди 11 години
спортисти с елементарно спортно образование нямат място в парламента независимо от спортните им успехи.
21
1
 
7
 
! Отговори
БОТЕВ ПЛОВДИВ преди 11 години
Густо майна.Александър Маринов-БСП художествена гимнастика.
20
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Човек като прочете статията остава с впечатлението, че в тая държава освен спортисти, физкултурници и мутри други хора не живеят.
19
2
 
2
 
! Отговори
до Диана преди 11 години
Скъпа, дай си адресчето моля те и след 9 месеца ще разбереш какво съм ти донесъл ... няма да съжаляваш
18
1
 
8
 
! Отговори
lotar преди 11 години
Крадла.
17
2
 
11
 
! Отговори
до Диана преди 11 години
Гълъбин Боевски също е шампион, донесъл много радост на България. Трябва ли да е в Парламента след 9 години, раболепна женичке?! Държавата достатъчно се отблагодарила на спортистите - цял живот получават офицерска заплата от някое силово министерство, без да са стъпили там на работа. Както казваше един покоен спортист - "един път да станеш републикански шампион и си уреждаш живота". Моите уважения,но да се занимават именно с това, в което са най-добри.
16
1
 
11
 
! Отговори
До 29 преди 11 години
Когато човекът до теб рови в кацата с меда и ти блажиш всичко е наред, но когато го хванат че се усрал до шия, а и ти си блажил от меда, някак си не върви единят да е лош пък другият да е света вода ненапита. Аз ако съм жена на Манол и ми даде да се разхожам с кола за 100 000 лева, нормално е да се запитам абе от къде ги има тези пари и нормално ли е това, не е ли незаконно!Като спортист ок, достойна за уважение, но като човек след изложените ми аргументи, няма как да й свалям шапка.
15
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Починал е Манол,стига му ровихте кокалите.
14
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Научете се да цените самият човек,а не кой е съпругът\съпругата\.
13
0
 
11
 
! Отговори
гимнастик преди 11 години
хахахахахахааааааАлександър Маринов - (БСП, художествена гимнастика)
12
3
 
15
 
! Отговори
До Диана преди 11 години
В парламента трябва да се създават закони , а не да гледаме просто извесни лица от някое състезание.Като е много добра, да стане треньор, ама не ,в Парламента е къкде къде по-добре!
11
4
 
19
 
! Отговори
а преди 11 години
Веселче, бате Манол защо го гърмяха?
10
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
абе докато не почнем да разбираме, че човек трябва да работи това, за което е учил и което умее да прави най-добре, няма да се оправимколко от управляващите ни, миностерски съвет, народно събрание и президентство имат съответното за заеманото място образование и опит ? навсякъде профани... затова сме на тоя хал
9
2
 
14
 
! Отговори
АЗ преди 11 години
НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ ГО ПРЕВЪРНАХА В ПРИЮТ ЗА "ЗАСЛУЖИЛИ НАШИ ХОРА"И СЕ ЗАБРАВИ ЧЕ ТОВА Е ЗАКОНОДАТЕЛЕН ОРГАН И ХОРАТА ЗА ТАМ ТРЯБВА ДА ОТГОВАРЯТ НА ОПРЕДЕЛЕНИ УСЛОВИЯ.ЗАТОВА В ПРОДЪЛЖЕНИЕ НА 23 ГОДИНИ НЕ СЪЗДАДОХА НИТО ЕДИН КАЧЕСТВЕН ЗАКОН А НЕПРЕКЪСНАТО ГИ ПОПРАВЯТ И ПРОМЕНЯТ. ЖАЛКОТО Е ЧЕ ТИЯ ТЪРТЕИ СА НИ НА ГЪРБА.