Комплект срещу вампири се харчи за 2000 лири

Кол от трепетлика и гарванов нокът са част от арсенала
9 юни 2012 17:07,
16
Комплект срещу вампири се харчи за 2000 лири
Комплектът за унищожаване на вампири е от XIX век.

Комплект за унищожаване на вампири ще бъде разигран на търг. Наддаването ще бъде на 22-и юни в английското градче Лейбърн, алармира британският ежедневник "Дейли Мейл".

Оборудването включва светена вода, разпятия, дървени колове и калъп за изливане на сребърни куршуми.

От аукционната къща, организираща търга – "Tennants", смятат, че комплектът може да бъде продаден минимум за 2000 лири, тъй като не бил използван.

Той датирал от ХIХ век, когато европейците се вманиачилит по вампирите заради прочутия роман на Брам Стокър "Дракула".

Страхът от кръвопийците

И ако на кръвопийците по това време се гледало като на атракция, в древността и средновековието хората изпитвали огромен страх от тях. Това си проличава в жестоките начини, които изобретили, за да се предпазват от труповете, за които вярвали, че са вампирясали.

Режели главите им и ги слагали между краката, за да не могат да си ги открият.  Забивали в сърцето кол от трепетлика или дрян, нажежен шиш, или гвоздей. Слагали гарванов нокът — зад дясното ухо.

Режели ходилата им, за да не могат да бродят или ръцете, за да не могат да пакостят с тях. Овързвали с въжета цялото тяло или го притискали с огромни воденични камъни.

В края ня 18-ти и началото на 19-ти век хората започнали да взимат и други предпазни мерки. Смятало се, че среброто, светената вода, кръстовете и чесънът държат на страна опасните същества.

Как се става вампир

Според легенди на славянската и румънска култура човек може да вампиряса заради неестествена смърт или рождени дефекти. От румънските сказания пък идва вярването, че ухапаният от вампир сам се превръща в кръвопиец.

Експертите по Средновековието смятат, че за вампири са били набеждавани хора с анатомичните отклонения, като по-голям череп, гърбица и др., както и хора, които са се занимавали с неразбираеми поради напредничавостта си неща - наука, медицина.

За някои вампири се е смятало, че отклоняват реките и предизвикват суша или разнасят епидемии — техните гробове заливали с вода или направо уринирали върху тях. Също изравяли трупа и го изхвърляли в блато.

И днес има хора, които страдат от т. нар. хематомания - за тях кръвта или плътта се превръща във фетиш, който им доставя удоволствие.

Находката в Созопол

У нас интересът към кръвопийците се върна с необичайна находка в стария Созопол - преди дни археолози откриха останките на средновековен вампир. До древен храм, сред множество некрополи, екипите попадат на две погребения с ясни белези на познатия ритуал срещу вампирясване - телата са прободени в гърдите с железни колове.

Поради засиления интерес у нас и в чужбина към откритото при археологически разкопки в Созопол погребение, вампирът ще бъде изложен в експозицията на Националния исторически музей (НИМ).

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
3
 
! Отговори
Божи Димитровски преди 11 години
Открит е и Ноевия ковчег в Созопол.Намира се на пристанището.
11
0
 
3
 
! Отговори
Ани преди 11 години
Не е луд този който продава комплекта ,а този който го купува.Макар че е префразирана българска поговорка за мен е вярна, а вие сами решете.
10
1
 
3
 
! Отговори
азз преди 11 години
глупости на хора без работа!я марш на къра!буци да копаш!да видим,ще мислиш ли гламотии...
9
1
 
5
 
! Отговори
rrrr преди 11 години
*** работа. Макар, че някъде бях чел, че вампиризмът бил някакво особено заболяване и от научна гледна точка имало някакво си там обяснение, ама колко трябва да си луд да си купиш такива комплекти незнам
8
0
 
4
 
! Отговори
Тихомир Томов преди 11 години
Само простотии .Ако вършеше работа , от НАТО щяха да се избиват за притежаването му срещу Асад , Ал Кайда и НАП
7
1
 
3
 
! Отговори
@5 преди 11 години
а как да разберем четирите посоки - в смисъл с компас или? аз на гсм-а имам.
6
0
 
3
 
! Отговори
Бонбони преди 11 години
Значи все пак Деймън първи е срещнал Елена...
5
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Само Разпятието помага - Православното, защото това на снимката е католическо.И прекръстването.Дяволът се бои от Кръста.Носете си нагръдни кръстчета.Казвайте православни молитви.Напр. "Да воскреснет Бог и разточатся врази Его..." - има я във всеки православен молитвеник. Казва се с прекръстване в четирите посоки на света - изток, запад, юг, север.
4
3
 
18
 
! Отговори
голем праз преди 11 години
ще поръчам няколко комплекта за централата на БСП, за съсела за гоцето за р овч за другото р- все видни кръвопийци....
3
0
 
17
 
! Отговори
Йорданов-Ямбол преди 11 години
Че те вампирите са в правителството,в НС в съдилищата и във сички държавни институций.
2
1
 
10
 
! Отговори
joe преди 11 години
"преди дни археолози откриха останките на средновековен вампир"у созопол верно са само вампири живеят. ама как разбраха, че е средновековен, не знам, идея нямам - уж вампирите имали вечен живот.
1
12
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
открили нещо в созопол-грънци...на божидар димитров глупостите.