13 суеверия и страхове за днешния петък 13-и

Дръжте здраво талисмана и много внимавайте с асоциациите
Обновена: 13 юли 2012 15:49 | 13 юли 2012 15:45,
68
13 суеверия и страхове за днешния петък 13-и

Ако сте притеснени, че е петък 13-и, дръжте здраво талисмана си, защото тази година има цели три такива дни в календара. За щастие днешният е последният, макар и винаги да си остава страхът, че ако тази година ни се размине, идва следващата - 2013, пише “Лайв сайънс“. Изданието предлага 13 странни факта за деня на предразсъдъците.

1. Тази година е специална, защото петък 13-и се появи три пъти в календара - през януари, април и юли. А най-странното е, че датите са разделени точно с 13 седмици. Това не се е случвало от 1984 г.

2. Ако това Ви плаши, може да имате параскевидекатриафобия. Това е научният термин за страха от петък 13-и.

3. Не е ясно кога и защо петък 13-и е свързан с лошия късмет. Асоциацията може да е библейска - 13 са гостите на Тайната вечеря, когато е предаден Исус. Той е разпънат на следващия ден - петък.

4. Каквато и да е причината, страхът от петък 13-и е много разпространен. Затова често хотели и болници прескачат 13-ия етаж, а летищата - 13-и изход.

5. Следващата година с три петъка 13-и е 2015. Те се падат през февруари, март и ноември.

6. Ако се притеснявате, че е петък 13-и, радвайте се, че не сте рицар тамплиер от 14-и век. На 13-и октомври 1307 г. офицерите на френския крал Филип Четвърти нападат домовете на хиляди тамплиери и ги арестуват с обвинения за незаконна дейност. Макар и обвиненията да не са доказани, много от тях умират от зверските изтезания.

7. Съвсем уместно, режисьорът на психологически трилъри Алфред Хичкок е роден в петък 13-и. Фидел Кастро също е роден в петък 13-и през август 1926 г.

8. Защо суеверията за петък 13-и толкова дълбоко се загнездват у нас? Според Томас Гилович, декан на катедрата по психология в Корнелския университет, мозъкът ни е прекалено добър в асоциациите.
"Ако нещо лошо Ви се случи в петък 13-и, двете неща ще останат завинаги свързани за Вас и ще забравите всички останали дни с фаталната дата, когато нищо не се е случило" - обясни той.

9. За езичниците 13 е щастливо число, съответстващо на броя на пълнолунията за една година.

10. Президентът Франклин Рузвелт не е пътувал в петък 13-и, нито давал вечери за 13 души. Наполеон и президентът Хърбърт Хувър също са имали трискайдекафобия - болезнен страх от числото 13.

11. Марк Твен веднъж бил 13-ият поканен на вечеря. Приятел го предупредил да не ходи. "Беше наистина лош късмет - разказал му по-късно писателят. - Те имаха храна само за 12 души. Във Франция е прието, ако предвидените гости се окажат 13, да се кани и 14-и, като понякога дори се прибягва до професионалист.

12. Брокерът Томас Лоусън разказва в книгата си "Петък 13-и" през 1907 г. как негов колега се опитал да понижи индексите на Уолстрийт през деня с най-лош късмет. След това брокерите избягват всячески да купуват и продават акции на този ден, пише и в. "Ню Йорк таймс" от 1925 г., цитиран от БТА.

13. Този страх от петък 13-и има съвсем сериозни последици според Центъра за управление на стреса към Института по фобиите в Ашвил. Там предлагат терапия за преодоляване на параскевидекатриафобията. По техни изчисления индустрията губи стотици милиони долари заради страха на хората да пътуват в такъв ден и да сключват сделки.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


68
Още по темата: суеверияПетък 13-и
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
1
 
2
 
! Отговори
до 10 и 18 преди 11 години
то вие само така решавате проблемите с пиене на ракия и бира,но нали нямате истински проблеми,както повечето хора по света,не ви се налага да се борите за хляба,всичко ви се поднася на тепсия и е лесно да се подигравате,дано скоро дойде видовден и ви се представи сметката най-после и на вас,стига сте щракали с пръсти
22
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
0 16 ОтговориАнонименпреди 6 часаПо последни данни 1 млн. и сто души са реално безработните в България, неописани от Бюрата по труда. Целта е да се вземат имотите на тези хора.Какво ще се краде още в България?! Човекът със жилище, заплаха за властта!Не смятам, че престъпния картел която управлява страната и икономиката ни повече от 20 години, които успя да ограби почти целия БВП на България, ще остави нещата така. Човек с покрив над главата си е прекалено силна заплаха за създаването на сегашната феодална олигархия която потомствено иска да владее малкото си кралство. Човекът със жилище утре може да го продаде, да се изсели, да се озове с пари и да спре да е зависим за храната си, а следователно и неуправляем от престъпната групировка. Целта Зад всяко действие стои мотив. Все по-често ще сме свидетели на подобни импулсивни предложения.Ще започне и яко облъчване в медиите на тази тема, за да се изкарат потърпевшите врагове. Целта със сигурност е следната (Нито един закон или предложение в парламента ни не са случайни, без преценена изгода за една или друга престъпна структура. Тази идея не е нова. Със 100 % сигурност е обмисляна поне от години и малко по малко се работи в тази насока. В страната ни все по-малко неща остават за крадене (освен жилищата на хората) за това, сега с новите високи данъци и огромни, целта е следната: Има много хора които едва свързват двата края, но имат жилища и това е начин да им вземат и това Тоест, като им натрупат огромни глоби с лихвите. После съдия изпълнител, търг и жилищата ще са продадени, а тези които са на улицата ще са в тяхна власт и за хляб и за подслон. Ако не сте внесли здравната си вноска, глоба и я дайте с 36 месеца назад Глобите от порядъка на 500-1000 лева, за какво ли не, точно за най-бедните не са случайни. Сигурен съм, че има подобни планове и ги приемат единствено заради това.Малко по малко върху хората се трупат разходи като целта е те да не удържат в един миг. 10 лева тук, 24 там, още 5 или 15 на трето място и те се трупат.Едва ли управляващите ни не знаят, че сумата от 25 лева месечно, за стотици хиляди означава или плати, или *** бавно от глад, или стой на студено и без електричество.Напротив както се знае нищо в тази държава не се прави без някаква цел.Със сигурност ще се приемат и още разпоредби и закони, които да ускорят този процес и да го улеснят. Задължително саниране, нови лихви по неплатени осигуровки, нови още по-високи глоби и т. н. Важното е хората да се товарят с разходи поне 30-40 % са толкова бедни, че няма да удържат. Това са стотици хиляди жилища, за милиарди!
21
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Последният велик магистрат на ордена на темплиерите Жак дьо Моле е арестуван в петък на 13 октомври 1307 година....от там тръгват всички глупости за петък 13 и какъв лош късмет носил...
20
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Днес Златка Черната ще пръдне,вонята ще усмърти Валери Божинов,той ще се срути,БФС ще се килне наляво,Гей Станишев ще се разведе с неговата,червените бабички ще умрат с милиони,Орландовци ще се препълни с вонящи трупове,миризмата ще удари Фандъкова по сбръчканата глава,тя ще залитне напред,ще удари апарата за вода,дето го имат в общината,той ще се разлее,температурите в Софето ще паднат рязко,Бат Бойко ще му застудее,и той ще реши да се прибере в Банкя на топло.Братя,отървахме се от ГЕРБ,урааааа
19
2
 
1
 
! Отговори
Името преди 11 години
Ахахах аз днеска напуснах работа... И без това ми беше писнало, сега ще пробвам да се регистрирам като социално слаб, а малко по-късно като ми омръзне и това (ако въобще стане), ще сложа край на живота си, щото и живота ми омръзна...
18
1
 
3
 
! Отговори
33 преди 11 години
Днес деня ми започна със страх,но в последствие всичко,което бях запланувала свърших с лекота и много точно.На кого да вярвам?Разбира се на себе си.Ден 13 свърши.Спокойно.
17
1
 
1
 
! Отговори
do 12 преди 11 години
da, dovechera sled rakiika i birichka shte pravim bebe!!!
16
2
 
3
 
! Отговори
Сатанаил преди 11 години
Messiah, чакам те!
15
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Жак де Моле от ордена на тамплиерите,смятан за предшественик на масоните,бил изгорен в петък 13.Казват,че извикал "Проклети да сте до 13-то поколение.Това станало в 1307 г.
14
0
 
11
 
! Отговори
до 15 преди 11 години
ще Изнасили казваш...? Няма как да стане, защото изнасилването е действие срещу волята на участника, а там надали някой ще бъде против...
13
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
днес едвам спрях пред рязко спиращ автомобил пред мен. не вярвам в глупави суеверия
12
2
 
8
 
! Отговори
Philippe IV le Bel преди 11 години
По БНТ в новините казаха,че в УСраел изпадали в паника на този ден! Двадесет и няколко процента даже на работа не ходели. И тъй като копираме всичко от тях (жълти таксита,кодове,празници и т.н.) редно е да споделим страховете им. Това се опитват да ни внушат услужливите медии на разни "рицари"-тамплиери...
11
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Хубаво време за любов, а?
10
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
***, zatova li balgarskite politizi ,magistrati i dargavni chinovnizii si pishat napravo 14-ta zaplata !!!
9
1
 
18
 
! Отговори
Стоян преди 11 години
А аз ще ударя 13 бири
8
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Аз пък предлагам на рекламодателите на Днес-а да им плащат само на петък 13-ти.
7
2
 
9
 
! Отговори
Соня Немска преди 11 години
"Да бъдеш гербер не е лесно!, само разцъфтяваш-.-.
6
1
 
7
 
! Отговори
дим преди 11 години
стига с тези суеверия
5
1
 
8
 
! Отговори
Искра преди 11 години
аз ще ви кажа от къде датира страха от петък 13-точно 13,петък е бил денят,в който са арестували и убили повечето от рицари тамплиери,тъкмо от тогава се носят митове и легенди,че на този ден нещо лошо ще се случи!е,успокойте се!няма никаква опасност!
4
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
"Във Франция е прието, ако предвидените гости се окажат 13, да се кани и 14-и, като понякога дори се прибягва до професионалист."---Ето това е мечтаната професия професионален гост.Ден като ден.