Китайският глад за лукс изглежда се засити

Компаниите от бранша отчитат осезаем спад на ръста
16 юли 2012 12:00, Бойчо Попов
7

Желанието за лукс се разпространи от елита към средната класа и дори към по-ниските класове. По този начин Китай стана основният двигател на растежа за производителите на луксозни стоки. Италианската модна компания Prada продава 24% от своите дрехи и аксесоари в Китай, докато за САЩ заминават само 13% от продукцията.

Но в момента китайската икономика се развива доста бавно. Това прави дори досега предразположените към харчове китайци по-внимателни. "Това е предупредителен сигнал. Той сигнализира, че всички - Европа, САЩ и Китай, са свързани ", казва Лука Слока, ръководител на отдела за анализ в брокерската компания CA Cheuvreux.
„На мнозина желанието за лукс отмина", казва още той.

Но не само страдащата икономика може да допринесе за краха на пазара на лукса. Също и повишените мерки срещу корупцията и разследванията за активите на държавните служители могат да се погрижат за сдържаност при покупките, смятат анализатори от брокерската къща CLSA Asia-Pacific Markets. При около 16% от потребителите, които са закупили в дванадесетте месеца до юни луксозни стоки, покупките са били подаръци за бизнес контакти, показват данни от CLSA. Тази седмица китайското правителство забрани на държавните служители да купуват луксозни подаръци с публични средства, съобщи държавната информационна агенция Xinhua.

И така бижута и часовници, които често се разменят като подаръци в Китай между търговските партньори, се продават вече много по-рядко, особено в Меката на пазаруването Хонг Конг.

Продължението на материала четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

« Предишна12


7
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Дано да им се крепи икономиката, защото ако тръгне тая *** да си търси хляба по света няма да има спиране. Иначе капитализма им се е отразил добре 2.7 милиона китайци милионери в зелено никак не е лошо. В САЩ милионерите са 5 милиона и вероятно Китай ще ги задмине до 10-15 години по тоя показател.
4
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Първите три коментара са ***... особено третият, който няма нищо общо с темата :Д
3
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Икономиката им си е добре. Просто не може все едни и същи *** и парцалки да си купуваш, колкото и луксозни да са. Например като имаш 4-5 златни часовника все пак почва да ти писва и не си купуваш още, ако не искаш да си ги правиш на супа.
2
6
 
3
 
! Отговори
силва преди 11 години
малко по малко икономиката им намали тмповете
1
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
И аз чувам че икономиката им вече намаляла оборотите, да видим какво ще стане.