Защо мъжете заспиват след секс – вече има научно обяснение

Това не е проява на дебелащина, а биологична реакция
Обновена: 24 юли 2012 12:00 | 23 юли 2012 22:06, Елка Василева
96
Защо мъжете заспиват след секс – вече има научно обяснение
След като мъжът постигне оргазъм, мозъкът бърза да изключи центъра за сексуално желание. Снимка: архив, Reuters

Учени откриха защо мъжете заспиват след секс – техният мозък е устроен така, че да изключва след края на половия акт, пише в. "Дейли мейл", позовавайки се на френско изследване.

Ръководитeлят на екипа, неврологът Серж Столерю от френския изследователски институт "Инсерм", заяви, че техните експерименти за пръв път са надникнали какво става в мозъка на мъжа в интимните моменти. Учените са сканирали доброволци преди, по време и след оргазма. Те са открили, че церебралният кортекс или "мислеща област" се изключва от еякулацията. Веднага след това други две области - цингуларният кортекс и амигдалата, нареждат на мозъка да се дезактивира от сексуалното желание. Процесът се съпровожда от повишена концентрация на окситоцин и серотонин, които имат силен сънотворен ефект, установило изследването.

Женският мозък е устроен различно. При дамите няма подобно "изключване" и те биха желали още секс, докато партньорите им отчаяно се нуждаят от сън.

Жените вече могат да бъдат доволни, пише вестникът. Когато любимият заспи след секс, това не е признак на дебелащина и на неуважение от негова страна, а е биологична реакция.

Френският екип е установил, че след като мъжете постигнат оргазъм, мозъкът бърза да изключи центровете им за сексуално желание. Не е чудно, че в това състояние представителите на силния пол се чувстват малко замаяни - техните мозъци са залети с приспиващи химически вещества като серотонин.

Предишни проучвания доказаха, че мъжете не трябва да бъдат винени за заспиването след полов акт. Оргазмът лишава мускулатурата им от гликогена, хранителното вещество, което дава енергия и сила. И тъй като мускулната маса на мъжете е по-голяма от тази на дамите, те се чувстват много по-изморени след половото сношение, пише БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


96
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
83
1
 
0
 
! Отговори
Симо преди 5 години
Някога в древни времена хората са живели в матриархат т.е жената е властвала. Природата с цел еволюция и естествен подбор е устроила мъжете и жените така че след сношение мъжът да губи интерес и заспива а жената да има желание да се сношава още с други мъжки индивиди. Така една жена преди да забременее е имала понякога до 20 съвкупления на ден с различни мъже. При попадането на семенни течности в женската полова система от различни мъже най-бързите и най-здравите сперматозоиди са я оплождали.
82
0
 
1
 
! Отговори
jaxsi.nedqlkov преди 11 години
мойта приятелка заспива 1ва в 99% от случейте :D
81
0
 
9
 
! Отговори
Ники преди 11 години
Още по-лошо е да заспиш преди акта...
80
1
 
4
 
! Отговори
Hal Drogo преди 11 години
Серитонинът е хормон на щастието, при повишената му секреция се смеем и сме спокойни и всичко е розово....и впрочем точно това се отделя от мозъка след "сесия" марихуана! Това е нелегално , а единственото в случая което е вредно при 'НЕЯ" е това , че се пуши! ТHC или тетрахидроксиканабиниола , който всъщност стимулира мозъка за да отдели серитонин , може да се приема абсорбиран от олио в палачинки , марципанчета иии всичко в което слагате олие за да го сготвите ! Marilise The Legahuana!
79
2
 
6
 
! Отговори
истина преди 11 години
Мъжът когато свърши жената си казва ех мили еѝ сега да има някой да те смени.
78
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Мъжът заспива след секс, когато прави секс, а не любов.
77
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Има и друго, не толкова научно обяснение. Мъжът заспива бързо, за да може жената да получи още секс и от други мъже, най-вече от комшията. Жената има нужда от повече и от по-дълъг секс и един мъж не може да издържи.
76
0
 
4
 
! Отговори
алооо преди 11 години
е много ясно-който хамалува и друса,се умолява повече от тоя,дето лежи по гръб и гУеда у таваня...а понякога чете вестник,и вика-ай по-брже,че ме чакат приятелките-тоест 2-3юнаци, щото в хралупата една *** е малко....какви ги дрънкате,ясно е,че жената е много по-издръжлива-я един юнак да иде на пиацята и да опъне 4-5 булки за работен ден??и накрая и жена си да излупа-да ,ама не-а я колко такива булчета има!!!
75
0
 
8
 
! Отговори
Невена преди 11 години
Серотонинът далеч не води до заспиване, а оказва стимулиращ ефект върху централната нервна система. Причината за заспиване след секс при мъжете са високите нива на мелатонин (известен още като хормона на съня). От друга страна причината, поради която на жените много им се говори след секс, е повишената секреция на окситоцин. Въобще не са открили топлата вода. :)
74
1
 
1
 
! Отговори
до 86 преди 11 години
кой както си го направи ако си мил с жената ще те накара да полудееш че и да се побъркаш
73
0
 
7
 
! Отговори
мак преди 11 години
мисля си тези двамата на снимката бели като сирене ще изгорят тоя с този шкембак яко заорал,а що се отнася за статията не ми пука кой заспива след секс и дали с чуждо се заспива по-добре или по-зле важното е как доставяш удоволствие на човека до теб, и дали ви е било хубаво дали сте стигнали докрая и двамата и куп други важни неща който вие безчувствени същества слагате на последно място,а те са по-важни от това да ръгаш
72
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Не знам що, ама се сещам за оная мъжка приказка, в котято се разправяше, че "Едно време като таковах, спях като къпан! Сега кат се къпя - спя като такован!"
71
1
 
12
 
! Отговори
бате Гойко преди 11 години
абе като бях young след секс , пак започвах секс ама сега заспивам преди сексизвода: статията е писана от някой "по средата" да кажем , че след няколко години ще пише статия наново " защо мъжете заспиват преди секс"
70
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
И без научно обяснение мое си спим.
69
6
 
3
 
! Отговори
извратени българи преди 11 години
Как може да поставяте толкова плюсове на Таня ,която прави секс с родният си брат ?! Извратеняци !!!Добре,че не съм българин !!! Кво се чудя вие с децата си правите секс като навършат пълнолетие ,пък какво остава с брат и сестра ! Прочетете новината за оня българин ,който прави секс с жена си и дъщеря си заедно ,а който им плати го допускат да прави секс с тях !
68
0
 
6
 
! Отговори
Кънчо преди 11 години
Еееее какво откриха тия хора. То това е заключение до което стигнаха още през 1985г. някъде. Сега остава да открият, и че като светнеш лампата в стаята става по- светло отколкото е било преди това. Кой плаща за такива изследвания- искам и аз да стана част от някой изследователски екип.
67
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Поредната простотия, която да оправдава дебилщината и егоизма на мъжете. Интересно как не изключват в началото на една връзка, а??? Мозъка им е на шест.
66
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
При орален секс няма спирки.
65
0
 
1
 
! Отговори
Borislav1 преди 11 години
има нещо вярно,
64
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Аз пък след секс си правя кратка почивка и после правя пак секс.