Умна храна ни подсеща да спираме яденето

Заблуждавала мозък, че стомахът е сит
Обновена: 30 юли 2012 19:27 | 30 юли 2012 19:26,
25
Умна храна ни подсеща да спираме яденето
Заведенията за бързо хранене са сред виновниците за затлъстяването. Снимка: Reuters

Проблемът с наднорменото тегло е на път да бъде решен от самата храна. Учени работят усилено по проект за изнамирането на продукти, които да подсказва на мозъка кога да спрем да ядем.

Усилията на екипа от Холандия е субсидиран със средства от Европейския съюз, пише британският всекидневник „Дейли мейл“.

Принципът на действие на "умната храна" е да заблуждава мозъка, разкрива един от учените - Йенс Холст от Университета в Копенхаген (Дания).

"Консумираната храна влиза във взаимодействие с клетките на стомаха. Те изпращат сигнал за ситост до мозъка, когато коремът ни е пълен. С тази дейност се наемат специфични хормони „вестоносци“, обяснява Йен Холст.

Ключова роля за създаването на усещане за ситост еграела малка молекула, наречена глукагоноподобен пептид. Тя въздейства върху мозъка, като регулира апетита ни.

Усилията на екипа са насочени към това да бъдат открити съставки, които да имитират действието на "вестоносците" и да ги включат в храните.

Тяхната мисия ще бъде да дават много по-ранни сигнали за ситост, допълва "Дейли мейл".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


25
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
върха! пишете за "умна храна" и слагате снимка на меню от МакДоналдс ...това изобщо не е храна, да не говорим пък за умна!
18
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
... хора разни, някои наистина имат нужда от повече храна, а храната ще лъже мозъка ... и ще ядат нездравословно малко.вместо да търсят начин да накарат стомаха да подава правилни сигнали, те слагат химия в храната, да лъжат мозъка ...то верно, че на оня континет с звездите и ивиците проблемът не е в стомасите, а в мозъка на потребителите...
17
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Тези неща са измислени под формата на таблетки още преди 3-4 години. Проблемът е че след няколко месеца организма привиква и разбира, че го лъжеш и тогава нерната система игнорира сигналите за ситост. Лично съм пробвал и има само временен ефект. Трабва да се работи на хранителната култура на човек и подбора и ползването на качествени храни без празни калории, както и избягването да приема храна като навик, а не от нужда. Прости правила, от които има ефект, но аз лично нямам много воля...
16
1
 
1
 
! Отговори
тапите знаят как преди 11 години
Успокойте се,без паника,може да се охранвате колкото ви е вкусно докато създадат тези съставки,има кой да се погрижи и за това.Най-важно е вашето спокойствие,за това не давайте излаз на радостните емоции от новината,а търпеливо изчакайте новите щастливи дни с нано съставката на бъдещето - ГЛУПАКОПОДОБЕН ПЕПТИД.
15
1
 
2
 
! Отговори
kombito преди 11 години
Вий у ред ли сте въобще? Не искат да ни дават и да ядем вече! Че какви други людски удоволствия останаха? Вземете и за алкохола измислете някое хапче и направо да си взимам един пищов и да се приключваме...
14
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
"Заведенията за бързо хранене са сред виновниците за затлъстяването".Да, бе. И тия заведения ще продават точна тая храна, че клиентите да консумират по-малко.
13
0
 
4
 
! Отговори
rrrr преди 11 години
Това освен до болести до друго няма да доведе
12
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Гледам снимката и виждам едни л****!
11
0
 
9
 
! Отговори
BIX преди 11 години
Тази снимчица продуктово позициониране ли е .dnes.bg
10
0
 
3
 
! Отговори
ПорЦелан преди 11 години
Това ми напомня на синият гел в Портал 2, който бил измислен като "храна" за отслабване. Като го глътнеш почва отскача от стените на стомаха и накрая изкача навън обратно през устата. По една или друга причина продукта бил свален от продажба. Вероятно съдбата и на този ще е същата. :)
9
1
 
4
 
! Отговори
ииииииииииии преди 11 години
брао бе, теа холандета са голема работа, така че станеме сишки анорексици и холандия че ни пусне у шангено та да си купуаме холанска гуда да дебелееме.
8
0
 
7
 
! Отговори
сладур преди 11 години
Бай Тьпчо, голым си сладур , много *** изкефи, ей !
7
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Българите отдавна я знаят тази молекула тя е няколко вида:ЧЕЗ,ЕВН и ЕОН!Тя изяжда мръвката и за човека останалото!
6
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
А проблемът с наднорменото тегло се решава с психологична помощ , хранителен режим и физически упражнения , не с химия и експерименти с организма . Голяма част от хранителните разтройства се дължат на психоемоционален проблем , стрес , изкривени представи за норма и абнормност и отричане на собственото тяло. Много е малък процента от тези заболявания които се дължат реално на нарушена ендокринна регулация и наистина се налага ползването на препарати и хапчета .
5
4
 
1
 
! Отговори
325 преди 11 години
Бързата закуска е супер
4
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Това пък е толкова вредно че не ми се говори . "Гениално", ще се чувстваш изкуствено преял , а хранителната стойност на храната не се отчита .Така без да подозираш можеш да се докараш до анемия , анорексия, лениви черва или язва на стомаха . Много "умно" хапче. Играйте си още със здравето на хората.
3
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Реално е примерно от 2 филийки хляб да се заситиш, ако са направени от качествен продукт.
2
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Дрън,дрън ярина ще създадат трънки,егати и яловото племе .А з не се ли наям как ще спра бе ***,ранъта прави борбата виж чревоугодничеството си е порок и с храна не можеш го излекува...
1
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
kakvi molekuli be jaz polovinata i sled 2 - 3 dena stomaha svikva na po-malko hrana.