Исус е бил женен, пише в папирус от 4 век

Изследователка на ранното християнство е разчела текста на коптски език
Обновена: 19 сеп 2012 10:18 | 19 сеп 2012 10:15, Елка Василева
300
Исус е бил женен, пише в папирус от 4 век
Папирусът може да разпали отново спора дали Исус е бил женен. Снимка: Reuters

Изследователка на ранното християнство от Харвардския богословски университет е разчела текст от парче папирус от 4 век на коптски език, в което се съдържа невиждана никога фраза в който и да е текст на Светото писание:"И Исус им каза, "Моята жена...", пише "Ню Йорк таймс".

Избелелият къс папирус с размер по-малък от визитка има от едната си страна осем реда, изписани с черно мастило, което се вижда с увеличително стъкло. Точно под реда, в който става ясно, че Исус има жена, се съдържа и второ провокативно изречение: "Тя ще може да бъде мой ученик".

Откритието бе оповестено вчера в Рим на Международния конгрес по коптология от Карън Кинг - историчка, публикувала няколко книги за нови разкрития в Евангелието и която е първата жена, носителка на най-старата титла в САЩ - професор по богословие "Холис".

Произходът на папируса е загадка. Собственикът му е поискал да остане анонимен. До вчера доктор Кинг бе показала фрагмента само на малък кръг експерти по папируси и коптски език, които са заключили, че той най-вероятно е автентичен.

Откритието може да разпали отново спора дали Исус е бил женен, дали Мария Магдалена е била негова съпруга и дали е имал жена последовател. Тези спорове датират от ранните векове на християнството, твърдят учени. Те обаче са актуални и днес, когато глобалното християнство се вълнува от въпроси като възможността жената да е свещеник и границите на брака, пише изданието.

Смисълът на думите "моята жена" е извън всякакво съмнение, казва доктор Кинг. "Те не могат да означават нищо друго", категорична е тя.
 

(БТА)


300
Още от
Напиши коментар Коментари
275
0
 
0
 
! Отговори
Христиан преди 5 години
До Монти Бърнс

Ти си имай свободния избор. Това не означава, че Исус не съществува. Свободния избор е да можеш да направиш свободно решение, въз основа на акумулирана информация. Това, че не вярваш в християнството, може да се дължи от сляпо отрицание, до отричане на доказателства или липсата на евидентни за теб такива. Това не го прави вярно или грешно, но просто формулира избора ти. Бог е реален, ако не вярваш - питай го. Аз съм с IQ 132, не мисля, че съм ***, ама съм силно вярващ. :)
274
0
 
0
 
! Отговори
Христиан преди 5 години
До Марк Последният път, когато прочетох мохамед, говореше да четете стария завет, който говори за новия завет, който говори за Исус. Няколко факта, за мюсюлманството:

1. Човека не произлиза от съсирек.
2. Костите се образуват, заедно с мускулите, не първо кости, после мускули.
3. Земята не е плоска и планините не я държат, да не излети в космоса.
4. Слънцето не залязва в локва.
5. педофилията е все още лошо нещо.

answeringmuslims

Никой не е видял мохамед, след като умре, само Исус.
273
2
 
0
 
! Отговори
анонимен преди 5 години
и да е имал жена ,какво лошо има в това ,нима е длъжен да я разкрива на хората за да я преследват нея и неговото поколние,това е неговия живот.
272
0
 
1
 
! Отговори
до Mark преди 5 години
Марк не слагай всички жени под общ флаг.
271
2
 
1
 
! Отговори
1978 преди 5 години
do 293: ?
do 294 Според мен Иисус е бил роден през Април.
270
2
 
0
 
! Отговори
щирлиц преди 5 години
..."по свой образ и подобие."Затова няма нищо нередно в това,че Исус е имал жена.Безполезни дебати за нещо,което няма да унизи вярата Христова.Амин!
269
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Именно защото е възникнако в зоната на арабския полуостров, в ранните /най-автентичните/ ритуали на християнството е фигурирало обрязването при кръщение. Доста по-късно е отменено.
Затова винаги ми е било смешно, когато пишман християни подкачват мюсюлмани за това, че са ***. Всичките им предтечи, ранни светци, барабар с т.нар. пророк и учениците му са били ***. И са обрязвали децата си.
Изобщо, религиозните хора са крайно заблудени индивиди.
268
3
 
1
 
! Отговори
do 289 преди 5 години
Християнството не е ли в зоната на арабските страни?По -северните де. :-)
267
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Към атеистите ? Защо сте кръстении в черквата ?"

Баси глупавия въпрос. Подобно простовато питане може да бъде отправено само от религиозен и немислещ ***.
Кръстени са, защото са родени в общество, където преобладава християнската религия. Ако бяха родени в арабските страни, щяха да са ***. Също форма на суеверие. Децата нямат право на избор.
И всичко това няма нищо общо с възгледите на човек в зряла възраст. Ако ще и да е кръстен, това нищо не променя, ако имаш здрав разум и си атеист.
266
3
 
8
 
! Отговори
Монти Бърнс преди 5 години
До 286

Израснал съм в здравомислещо семейство и НЕ съм кръщаван.

За щастие съм получил право да имам СВОБОДЕН и СЪЗНАТЕЛЕН избор на верую. И съм избрал логичното - да вярвам в СЕБЕ СИ и в здравия си разум. А не да вярвам сляпо в свръхестествени явления. Което ме е спасило от капана на суеверията.

Кръщаването на невръстни деца /или приобщаването им към която и да било религия/ е примитивен акт, който обременява детето и в общия случай го лишава от право на свободен избор.
265
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
285, ти си пропуснала да посетиш на психиатър след като за пръв път си усетила объркването и си чула гласовете.
264
3
 
0
 
! Отговори
Въпрос преди 5 години
Към атеистите ?
Защо сте кръстении в черквата ?
263
2
 
0
 
! Отговори
До 284 преди 5 години
А ти си много ограничен. И сигурно не си учил нито филогофията на атеистите, нито на западните . Аз съм била атеист Но ако кажеш , че материята е първична , винАги изниква въпроса от къде идва и най малката частичка , ако кажем , че първоначалието е милялта (господ) пак ще се запитаме ама от къде идва ? ( и съм чула израза Недедоми са ... ) . Родителите Кръстиха ли ви ? и ако е така питайте ги защо ? Нещо сте птопуснали
262
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
283 - "Или неведоми са пътищата господни"

Неведоми са пътищата ти към психиатрията.
261
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Като атеист на запад ?
На запад , отново можех да докажа философията , че мАтерията е първична . Западната философия смята , че съзнанието е първивично . И тогава имаше един въпрос , не изпадаме ли в противоречие , от откритието , че Бинг Бенг създава света , а не Гозпод? И отговора ми : ама ние незнаем как Господ го е сътворил , може чрез Бинг Бенг . Броенето 1 ден във вселената , не е земният 1 ден ! Или неведоми са пътищата господни.260
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
267. Науката открива физическите и приридни закони ,които вече същесвуват, Откриват

че земята се върти , но тя се е въртяла и преди , не само около оста , а и около слънцето . И вселената продължава да се разширява . Аз съм доказвала , че материята е първична и приемаме света такъв какъвто го виждаме , приемаме и тода , което невиждаме ? Като атеист ?


259
3
 
1
 
! Отговори
какво от това преди 5 години
И аз съм почти на 34 и скитам и така.Какъв е проблема. Посланито на апостола е А аз желая вие да бъдете безгрижни. Нежененият се грижи за това, което е Господно, как да угажда на Господа;
33 а жененият се грижи за това, което е световно, как да угажда на жена си.
34 Тъй също има разлика и между жена и девица. Неомъжената се грижи за това, което е Господно, за да бъде света и в тяло и в дух; а омъжената се грижи за това, което е световно, как да угажда на мъжа си.
258
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Исус е месия само за бръмбърите в главите на религиозните тъпунгери.
257
5
 
2
 
! Отговори
Ела Исусе преди 5 години
"Глупакът казва в сърцето си-няма Бог" псалм 53
256
6
 
2
 
! Отговори
Исус е Месията преди 5 години
Знаем,че Исус Месията на Израел не е бил женен,но ние вярващите в Него сме свидетели срещу "изследователите"и прилайващите им и сатанинските им лъжи в деня на Страшния съд пред Бога ни,който е на небето.