В богатите страни – по-здрави и дълголетни

Резултатите от изследване на немски институт показват кой живее по-дълго
22 окт 2012 20:03,
47
В богатите страни – по-здрави и дълголетни
Снимка: Reuters

Този, който има щастието да се роди в индустриално развита страна, е подложен на 200 пъти по-малък риск от преждевременна смърт в сравнение с хората, родени в не толкова развити страни. Причините се коренят най-вече в условията на околната среда.

До това заключение стигнаха учени от Института за демографски изследвания „Макс Планк“ в Росток, Германия.

Рязкото покачване на възрастовата граница е осезателна в някои страни: Вероятността от преждевременна смърт в страни като Швеция или Япония е 200 пъти по-ниска от страни, които икономически се развиват по-бавно. 

Тази тенденция е рязка и се наблюдава за първи път в историята на еволюцията, споменават още изследователите. Хората, които има по-добри условия на живот, живеят по-дълго. За сравнение изследователите дават един 32-годишен човек, който живее в страна с все още антична култура и води примитивен начин на живот, и 72-годишен японец. И двамата имат еднакъв риск от смърт въпреки голяма възрастова разлика.

Най-лошите условия за живот и съответно най-високият риск от смърт са имали робите през 19-и век в Тринидад, Южна Америка. Тогава  хората са умирали едва на 30-годишна възраст и това било съвсем в реда на нещата, констатират учените. 

Повишаването на възрастовата граница не се крие в генетични фактори

Рязкото повишаване на възрастта определено не се крие в генетични причини, а по-скоро в подобряването на условията на живот и околната среда, пише изследователят Оскар Бургер в научната си работа по тази тема. 

По-доброто здравеопазване, качествената храна, чистата вода и изчезването на някои смъртоносни болести в детска възраст са сред основните фактори за по-дълъг живот. 

За своето проучване изследователите са използвали демографски статистики от силно развити индустриални страни като Япония, Швеция, САЩ. При сравняване на наличната информация с информация за живота на хората от 19-и век, живеещи в по-примитивни условия, изследователите стигат и до резултатите на проучването.

Любопитен факт от изследването е, че хората, живеещи в повечето страни в Африка, биват сравнени по начин на живот с шимпанзета.

При тях е нормално да се грижат сами за прехраната си, да се защитават от врагове и да живеят като в джунгла. Здравеопазването е примитивно, качеството на храната – също под съмнение.

Затова съвсем нормално е и хората, живеещи примитивно, да умират на по 30-40 години, каквато е възрастовата граница и на шимпанзетата, пише немското издане Der Spiegel. 

 

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


47
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
0
 
0
 
! Отговори
7 преди 11 години
ААААА добре ,че ни го казахте.Иначе ние невежите българи си мислехме ,че колкото си по-беден толкова си по-здрав и издръжлив.Всъщност ние сме издръжливи,защото на тазибедност един германец едва ли ще е жив при тази мизерия и стрес.
37
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Много ясно като крадат от бедните и живеят охолно в дворци.
36
1
 
4
 
! Отговори
имигрант преди 11 години
"Любопитен факт от изследването е, че хората, живеещи в повечето страни в Африка, биват сравнени по начин на живот с шимпанзета."И в България, и в България живеем така!!!
35
0
 
1
 
! Отговори
имигрант преди 11 години
До: номер 31 (дрън-дрън)Дрън-дрън си ти!Откакто фалира Кремиковци сега дишам по-леко!
34
0
 
3
 
! Отговори
имигрант преди 11 години
Или казано с други думи: По-добре е да си здрав и богат, отколкото беден и болен.
33
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ДО 37:КИТАЙЦИТЕ,КОРЕЙЦИТЕ И ЯПОНЦИТЕ СА БЕЛИ БЕ!!!! КЪДЕ ГИ ВИДЯ ТЕЗИ ЖЪЛТУРИ? НА МАРС ЛИ? ХАХАХАХА ТО И СЛЯП БИ ВИДЯЛ ЧЕ ТЕЗИ ТРИ НАЦИЙ СА ДОСТА ПО БЕЛИ ОТ ПОВЕЧЕТО ЕВРОПЕЙСКИ ХАХАХАХАХА ЖЪЛТУРИ ВИКА ХАХАХХАХА МНОГО СТЕ МИ СМЕШНИ ТАКИВА АНАЛИЗАТОРИ ДЕТО ВЕДНЪЖ НЕ СА ВИДЯЛИ АЗИАТЕЦ И СИ МИСЛЯТ ЧЕ Е НЯКАКЪВ ДРУГ ХАХАХА Е ДА ОЧИТЕ СА МУ ДРУГИ НО ДО ТАМ СА ВСИЧКИ РАЗЛИКИ!!! ОСТАНАЛОТО СИ Е СЪЩОТО!!! ТАКА ЧЕ ОНБАШИЯ БИВА ДА ВЛЕЗНЕШ В 21 ВЕК ВЕЧЕ.. ОНЕЗИ МИТОВЕ ЗА ЖЪЛТИТЕ ЧОВЕЧЕТА СА ЕВРЕИСКА ЛЪЖА...
32
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Тия пак са надянали розовите очила!"Любопитен факт от изследването е, че хората, живеещи в повечето страни в Африка, биват сравнени по начин на живот с шимпанзета.При тях е нормално да се грижат сами за прехраната си, да се защитават от врагове и да живеят като в джунгла. Здравеопазването е примитивно, качеството на храната също под съмнение." - бих добавил че това са последиците от напредналата демокрация
31
1
 
3
 
! Отговори
онбашията преди 11 години
е да при всичкия си дълъг живот белите пак се топят а *** със всичките си примитивни условия стават повече. добре че поне жълтурите се оказаха устойчиви на декадентщината, че иначе щяхме да се върнем 50 000 години назад в еволюцията
30
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Казват,че с пари не можеш да си купиш здраве. Донякъде обаче, всички ние го знаем. От няколко години все ме болеше стомахът, докато си намерих едно чисто и закътано село, от което си купуваме всякакви храни от мляко и месо до зеленчуци и плодове. Излиза малко по-скъпо ,но това е истината. Храните ни убиват, бавно и сигурно.
29
6
 
1
 
! Отговори
ГЕРБ преди 11 години
Само лъжат, че в чужбина било хубаво, там е страшна мизерия. Какво не сте доволни, всичко ви дадохме?
28
1
 
1
 
! Отговори
Пътник преди 11 години
Ако тръгнем всички, без 240 ще успеем да се спасим. Поне ще ни приютят както сирийските бегълци. Да тръгваме.
27
1
 
9
 
! Отговори
Към всички,запътили преди 11 години
Щастието не е в парите-те просто ти дават спокойствие,а оттам и здраве:) България по кое не е на първо място-бедност,болести,престъпност.... За нещастие няма и работа. На кое да се зарадва човек,за да бъде здрав?!
26
4
 
16
 
! Отговори
дрън-дрън преди 11 години
България беше с най-много дълголетници само преди 50-60 години. Дължеше се на чистата природа, трудовата дейност и качествените храни...Дори се сипеха суперлативи за българското кисело мляко. Днес българина живее в ужасни условия: всеки ден в небето се хвърлят стотици тонове отрова/бариев оксид, алуминиеви смеси, живачни съединения, кадмиеви окиси.../ чрез Кемтрейлс, хранителните вериги продават отровни храни, лекарствата са перфидни ***...и хората измират като мухи. Скоро ще останем 4 млн.
25
1
 
5
 
! Отговори
до 29 преди 11 години
Очудвам ? Не се ли пише Учудвам ? Неграмотността също е фактор за нисък статус ! Сигурно и за това ти е виновна посоката на гледане.
24
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
В същата степен, в която ще бъдепремахванаексплоатацията наедин индивид отдруг, ще сепремахва и експлоатацията наедна нация отдруга.
23
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Капитализма бориМаркс referati.org/nauchnite-prinosi-na-karl-marks-v-obshtoteoretichnata-ikonomicheska-nauka/21201/ref чрезпечатане на пари.Принаденатастойност вече естройност от новонапечатанипари - за запълванелипсата нанеупотребенатапечалба накапиталистите, както и за растежна паричната маса -заради растежа наикономиката. Нодесните честозабравят това лекарство закапитализма си. Нотова лекарство - седава постепенноспоред печалбите ирастежа, и тези пари се дават зазаплати иувеличение надоходите - пенсии исоциални помощи,а заплатите трябва да растат за сметкана печалбата наработодателя.Математика.Безмилостна ематематиката. Но десните всезабравят за това, ивместо заплатидават кредити.referati.org/nauchnite-prinosi-na-karl-marks-v-obshtoteoretichnata-ikonomicheska-nauka/21201/ref
22
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
И тия са открили топлата вода, да ги таковам у германците. Тия неща са известни откак свят светува.
21
1
 
7
 
! Отговори
откритие преди 11 години
"По-добре млад, здрав, красив и богат, отколкото стар, болен, беден и грозен"/мислех, че не може да се допълни това, сега се добавя унизен и безработен/
20
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
В територията около Чернобил раковите заболявания са се увеличили 100 пъти-ФАКТ.В България е валял дъжд от радиоактивният облак идващ от Чернобил. Вие си правете заключенията.
19
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Nacionalist i ti ne se razli4ava6 ot maimunite- po intelekt (a moje bi i na van6en vid)