Заменям голямата заплата за по-спокойна работа

Мениджъри биха получавали 30% по-малко за сметка на спокойствие
Обновена: 26 окт 2012 11:47 | 26 окт 2012 11:46,
20
Заменям голямата заплата за по-спокойна работа
Снимка: Reuters

Служители на ръководни длъжности биха се съгласили на 30 процента по-ниска заплата, ако в замяна на това получат по-добри условия на работа. Това е резултатът от наскоро проведено проучване на Лондонското бизнес училище по икономика, Великобиратния.

Оказва се, че за повечето хора на мениджърски позиции мечтаната работа не е свързана с доброто възнаграждение, а по-скоро с тихата и спокойна атмосфера.

В проучването си експертите са провели анкети с над 1100 служители на мениджърски позиции от цял свят.

Друг любопитен факт от изследването показва, че хората на лидерски позиции предпочитат по-ниската заплата, но за сметка на това лесно изчислима. Бонуси, които се изплащат със задна дата, не са особено привлекателни за голяма част от запитаните в прочуването, тъй като бонус, който закъснява твърде дълго, радва само наполовина.

Досега резултатите от повечето изследвания за удовлетвореност от възнаграждението показват, че бонусите към твърдата заплата стимулират мотивацията на служителя и това води до напредък и развитие на цялата фирма. Това твърдение обаче не е подкрепено от актуалното изследване на Лондонското бизнес училище. „Много от мениджърите въобще не действат като истински предприемачи, каквито трябва да бъдат“, казва Конрад Дайтърс, ръководител на изследването.

Според него много от служителите на ръководни позиции не обичат да рискуват, щом се отнася до нов бизнес план или нов проект, за да не загубят евентуални бонуси.

„Оказва се, че тези, които са на ръководни позиции, се страхуват да ръководят“, казва още Дайтърс, цитиран от немския всекидневник FAZ.

Две трети от запитаните в проучването предпочитат такава система на възнаграждение, която да не зависи от външни и вътрешни фактори, нито от реализираните (и най-вече от нереализираните цели) на компанията.  Половината от мендижърите, участвали в запитването, открито предпочитат по-ниска заплата, но пък затова по-сигурна, пред възможността да получават големи бонуси, но с повече рискови дейности.

От голямо значение за индивидуалната удовлетвореност със заплатата е и позицията на служителя в „пирамидата“ на финансовото възнаграждение: За всеки втори мениджър е важно да печели повече от колегата си на сходна позиция.

Само за 35 процента от интервюираните служители предпочитат възможно най-висока заплата независимо от напрежението в работа. Това твърдение обаче важи най-вече за служители на ръководни постове в Европа. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


20
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
0
 
7
 
! Отговори
да бе преди 11 години
Уф, като знам някои висши мениджъри как се "скъсват" от работа и ми става смешно. Работа до 20 часа, после от вкъщи, ха ха ха. Не се връзвайте на това. Добрият мениджър си прави перфектен екип, който няма нужда от постоянен акъл и надзор, и си клати топките след това.
18
1
 
6
 
! Отговори
до 13 преди 11 години
М-р мениджърче, докато мениджърите мислят до посреднощите за фирмата и трупат стрес, част от служителите мислят до посреднощите за тях и поредната порция сътворени глупости и трупат стрес. Разликата е в заплатата. Всеки сам си преценя къде му е мястото - предполагам всеки си мисли, че на другия местото е по-добро. Е има лесно - вземи заплатата на чистача и пробвай да живееш с нея 6 месеца. Другите пари си ги отделяй на влог. След 6 месеца ми пиши да ти препоръчам лекар за стреса(СКЪП за чистача)
17
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Да управляваш без да заробваш е висша добродетел, която всеки мениджър трябва да притежава.
16
0
 
5
 
! Отговори
до 13 преди 11 години
Защо си мислиш, че сега стреса ми е малък , след като търпя некадърните решения на очевадно неподходящи мениджъри с меко казано странни мениджърски решения. Унижението, на което съм подложен дори и само заради факта, че ме мислят за по - глупав от тях ми коства много нерви и много стрес. Факта, че когато си потърсиш правата, къде поради допуснати грешки, къде поради манталитет на мениджърите биваш сврян в ъгъла и притискан при всеки удобен случай ме вбесява и е не по - малко стресиращ.
15
1
 
5
 
! Отговори
от гетото преди 11 години
Какво общо има тази статия с България? С други думи, не ме интересува какво мислят нек'ви лигльовци от другия край на Европа.
14
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Е и какъв им е проблемът? Някой насила ли ги държи като мениджъри? Тяхната работа като на наш бате Бойко - оставката му все в джоба, ама ни веднъж не я извади, даже само да ни я покаже.
13
0
 
5
 
! Отговори
Циркаджия преди 11 години
Да потърсят по паланките и кръстопътищата - там винаги има навити, които с радост ще приемат.
12
2
 
12
 
! Отговори
Blake преди 11 години
До Анонимен (11): Много бързо ще си промениш мнението, като почнеш да ходиш по лекари и да пиеш по една шепа хапчета на ден... Стреса не прощава... И ще ти стане ясно, че парите могат да го компенсират до едно време, после ако ще и петорно да ти вдигнат заплатата - ще си много зле... А и какво като вземаш много пари, като нямаш време да ги изхарчиш???
11
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Заменям си малката заплата, барабар със всичките си началници за мениджърска заплата и мениджърски стрес. Заменям лудото бачкане и изпълнението на безумни заповеди за командорене и власт. Давайте да се сменяме брзо. Мястото ми е апетитно - за вишист. Може да се работи и с 2 висши както съм аз. Заплатата е добра стига за сметките, разходите за 1 дете и за храна през ден. За дрехи и здравни услуги няма , но стреса е почти нулев. Чакам конкретни оферти.
10
3
 
17
 
! Отговори
до номер 2 преди 11 години
Ти имаш ли представа как се бачка? от 9 do 20h в офиса после до 1 през ноща от вкъщи
9
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Че кой не иска така? Огромна заплата и никакъв стрес. И аз искам, ама не става.
8
5
 
13
 
! Отговори
Спокойко преди 11 години
Да беееее, "нагрухтели" се вече с къщи, коли и кинти, па сега ги боли колко ще взимат ...Айдееее...баста с тия глупости
7
4
 
19
 
! Отговори
предлагам преди 11 години
Заменям немотията си срещу спокойствие.
6
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ами да се сменим, а? Работя за 500 лева, но поне работата е супер спокойна.
5
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
тва се нарича downshifting
4
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Бръммм...бръммм...дрънннн...дрънннн...английски учЕни....албански учЕни...виетнамски учЕни...занзибарски учЕни...ако не са учЕни...са Иксперти не знайно в каква област...дзъннн...дзъннн...
3
19
 
13
 
! Отговори
IVo_1 преди 11 години
Ами като не искат да напускат! Никой не ги държи насила там. Все ше се намери някой кадърен който да има и желанието и времето да се занимава, и няма да са му проблем натоварването, и стреса. Статията е много *** от типа пълним дупки всякакви. Виц: Английски учени откриха .....Албански учени
2
22
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Е да, след 10000-15000 лева месечно мога да се навия за 30% надолу по-ниска заплата и никой да не ме занимава с глупости.Сигурно идват на работа към 12 тръгват си към 4 и бегом с ягуарчето към клубчето където след като опънат 2-3 магистралки кока ще чукат разни *** до към 10 ,10 и нещо.Утре пак.Зле ли им е?
1
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Да бе и после като се размрънка жената ходи обяснявай, че и ти си човек и искаш спокойствие.