Откриха останка от стар звезден куп, погълнат от Млечния път

Звездният поток е прекалено малък, за да е част от галактика
Обновена: 28 окт 2012 17:42 | 28 окт 2012 17:42,
40
Откриха останка от стар звезден куп, погълнат от Млечния път
Централната част на Млечният път, заснета от космическия телескоп "Хъбъл". Снимка: Ройтерс

С помощта на телескопа "Слоун" американски учени откриха поток от звезди, за който се смята, че е останка от стар звезден куп, погълнат бавно от нашата галактика. Съобщението е на изданието Science Daily, цитирано от БТА.

"Млечният път непрестанно поглъща малки галактики и звездни купове", заяви ръководителката на изследването Ана Бонака от Йейлския университет. "Силната му гравитация тласка подобни звезди далеч една от друга и те стават част от нашата галактика", добави тя.

Предишни изследвания показаха, че Млечният път поглъща галактики джуджета, но учените твърдят, че новооткритият звезден поток е останка от звезден куп, а не от по-голяма галактика, защото е много тесен.

"Подробното изследване на този процес на поглъщане е важно, защото хвърля нова светлина върху това как се сформират и еволюират галактиките, поясниха учените. Откритието ни е свързано с поглъщане, което за Млечния път е по-скоро като лека закуска, отколкото като голямо ястие", посочват учените.

Новооткритият звезден поток бе кръстен Триъгълен. Той може да допринесе за разбиране на това как е разпределена масата в Млечния път и да разкрие динамичната му структура.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


40
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
0
 
3
 
! Отговори
ори преди 11 години
бай "Тъпчо",дай Боже дълго да те има и със шедьоврите си да караш хората да се усмихват,замислят и станат малко по-добри...Добър човек си!
33
1
 
0
 
! Отговори
Месия преди 11 години
Не мисли, че ти издърпвам Света... Просто трябва да те има... Да знам кой си! Работи, спи, живей!
32
7
 
4
 
! Отговори
mhg преди 11 години
МЛЕЧНИЯ ПЪТ НИЩО НЕ Е ПОГЪЛНАЛ,А ЧЕРНАТА ДУПКА КОЯТО СЕ НАМИРА В СРЕДАТА НА НАШАТА ГАЛАКТИКА ПОГЛЪЩА ВСИЧКО ,ГЛУПОСТИ НЕ ПИШЕТЕ КОГАТО СИ НЯМАТЕ ПРЕДСТАВА
31
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Тъкмо се зарадвах, че на астрономическа новина има повечко коментари и с нетърпение я прочетох, за да достигна до тях..и какво да видя ? Само глупости, много сте деградили
30
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
номер 27- *** е тук
29
6
 
4
 
! Отговори
666 преди 11 години
За разлика от нас древните ни праотци са натрупали познание за звездното небе, за което ние техните съвременици можем само да мечнаем.Освен приемането , че Млечния път е галактика, съществува и допускане че Той е мъглявина в центъра на която има звезден обект с огромна маса.Интересно е да се знае, че Северния звезден кръст (съзвездието Лебед) е символ на християнската религия. В центъра на кръста се намира мъглявината Полумесец (символ на исляма)"ВАШИЯ БОГ Е И НАШИЯ" - казва пророка МОХАМЕД.
28
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
само това ли е, извънземни?
27
2
 
25
 
! Отговори
бай Тъпчо преди 11 години
Ми то и яз понекога вечер си седа на дворат и зяпам звездите и си викам-има ли там некой айляк кат мен,та и той да са звери в тех и зех,че махнах с ръка-ей тъй,да му кажа здрасти и нещеш ли некъде там светна нещо и премига секаш ми отвърна и взе та ми стана мъчно беВикам си-що народ сме на Земята,па кво ли ша е на тез звезди дет в тех са побират илядо кат нашто СлънцеПа са и толкоз много,че не можеш ги преброй,па са и толкоз далеч,че ако днес загаснат още илядо годин ша са видат,че светат на небето и толкоз са размислих,че ми са приспа беТръгнах си легам и му махнах пак на оня ама тоя път не светна,сигурно и той сай кротналМи то и те са сменили времето и сабайлен ша са опули рано,рано кат мен
26
2
 
9
 
! Отговори
Гошо Тъпото преди 11 години
Аз,като най...голям астроном в Кривунделово,смятам,че Млечният път ще...погълне и нас;по- добре...той,отколкото някое...студено джудже,черна...дупка или СДС,БСП,ДПС,ДКМС,ОСО,НУГ,БАН,БФС,БОК,МОК и вся остальная...***.
25
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Тая галактика си прави каквото си поиска.ПРЕМИЕРЪТ веднага да и се скара, на него още хрантутници за който да се грижи не му трябват.И тия новите ,обекти за откриване имат ли, че ножиците го сърбят.ГЕРБ завинаги .ВСЕЛЕНАТА Е НАША опссс ВАША, ВЕЛИКИ СТРОИТЕЛЮ
24
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ние не можем да стигнем до Марс дето е на един к.р място..тръгнали сме да говорим за Галактиката ни и за Вселената ни и да ги изучаваме. Муахахахаааа, това е все едно да говориш колко много познаваш планетата си, като не си излизал от собствения си дом даже.
23
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Кво интересно нещо е значи... Една черна дупка у центъра врътка целата галактика...
22
14
 
14
 
! Отговори
Матадор преди 11 години
А снощи Пена как гълташе млечния път .... малииии!
21
6
 
3
 
! Отговори
Кух до WILDEST 19 преди 11 години
Ок. Напускам гениалната ви тема , г-н професоре.
20
9
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Баси простотията- да използваш една класика на Спайс Гърлс за фон на олигофренския си некадърен скапан глас български...това е олигофрения. Тия българки да се занимават с нещо друго- не и с пеене. Срам и позот. Баси фалшивото пеене, майна. Аз не казвам че трябва да са професионалистки и да пеят добре, поне малко да имат усет към тоналностите тези пикли от Сливен.
19
11
 
3
 
! Отговори
до 17 преди 11 години
"коментарите ви саЗалатно зърно зрее - *** народ живее !!!"Ами ние поне си правим кефа с прости коментари. Да не мислиш, че някой изобщо го интересува тази статия? Ти какво си се впрегнал?ПП: За "залатното зрънце" Хората са казали Мълчанието е злато. Ти като си толкова алчен и събираш злато защо не си мълчиш?
18
9
 
3
 
! Отговори
WlLDEST преди 11 години
До Кух Вакуум: Лоши мисли мотат се из празна'ти кратуна - бегай , бягай рязко
17
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Муахахах Бони и Клайд в Пловдив си имаме. Велико!Герб станаха за смях!
16
5
 
4
 
! Отговори
коментарите ви са... преди 11 години
Залатно зърно зрее - *** народ живее !!!
15
4
 
6
 
! Отговори
Кух до 14 преди 11 години
Не бъди разочарован.Доколкото знам кавалите са кухи. Но ти ако наблягаш на кожените може и да намериш пълнеж.