16-годишен събра $1 милион заради мобилно приложение

"Да го продам на Facebook за $1 млрд.? Защо пък не!", казва Ник д'Алоизио
Обновена: 6 ное 2012 16:54 | 6 ное 2012 13:34,
22
16-годишен събра $1 милион заради мобилно приложение
Ник д'Алоизио Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Много от тийнейджърите ще намерят хиляди причини да не си напишат домашното. Докато през това време един младеж на 16 години създава мобилни приложения и се превръща в най-младия предприемач в света.
Той успява да набере над 1 милион долара за новосъздаденото си мобилно приложение. Бил е само на 15 години, когато получава първата сума за изобретението си, пише Yahoo News.

Историята на Ник д'Алоизио започва по обичайния начин за едно хлапе от гимназия: по време на пролетната ваканция. Той бил на почивка с приятелите си, когато получил имейл от група инвеститори от Хонконг. По-късно д'Алоизио признава, че замалко щял да пропусне писмото им, тъй като помислил, че е рекламен или общ имейл, в който е попаднал и той. Впоследствие се оказва, че тези хора са от Horizons Ventures – същите, които инвестираха във Facebook и Spotify.

Те всъщност са искали да узнаят малко повече за приложението за обобщени новини, което д'Алоизио бил пуснал няколко месеца по-рано в британския магазин за приложения на Apple.

“Когато се регистрирах в Twitter, ползвах тяхното мобилно приложение. Проблемът беше, че не можех да кликвам през цялото съдържание – изискваше много дълго време, докато зареди. Затова си помислих – защо не се създаде една приложение за обобщени новини?“, разказва тийнейджърът за гениалната си идея. Въпреки възрастта си Ник се занимава със създаването на приложения от 12-годишен.

Horizons Ventures инвестирали в неговата идея цели 300 хиляди долара преди около година и д'Алоизио успял да създаде приложението си - сега наречено Summly - и да го демонстрира пред малка група от инвеститори. Това довело до повече инвестиции от големи имена като Ащън Кътчър, Марк Пинкус, Йоко Оно.

„Новините в приложението трябва да бъдат изложени по най-краткия начин. Хората просто нямат време да кликват върху цялото съдържание на новината, това е проблемът. Затова се опитах да създам нещо по-лесно за ползване“, разказва младият предприемач.

Д'Алоизио използва инвестицията от 1 милион долара, за да наеме учени, които да му помогнат в усъвършенстването на първоначалния алгоритъм. Неговият алгоритъм работи, така че при избирането на определени думи от цялата статия да се построи кратко обобщение на новината, която да пасва на екрана на iPhone-а, без да се налага да скролваш или да чакаш да зареди.

Независимо от факта, че в момента трябва да се грижи  и за неща като бизнес планове, инвеститори и е наречен „вундеркинд“ от някои медии, д'Алоизио иска да завърши гимназията и след това да следва в университет.

„Много хора на моята възраст правят това, което аз правя. Създават технологии и също посещават училище. Просто имах късмета хората от Хонконг да се свържат с мен, но иначе съм като всички останали деца“, казва Ник.

Засега се надява да продължи да работи върху усъвършенстването на Summly – въпреки това той признава, че има и други идеи. Момчето иска да се развива и да стане един от най-опитните в областта на технологиите. Вдъхновява се от Даниел Ек от Spotify или от Кевин Систром, основателят на Instagram.
На въпрос дали се надява да продаде Summly на Facebook за 1 милиард долара, той отговаря шеговито: „Да, защо не? Да се надяваме.“

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


22
Още по темата: iPhoneFacebookтехнологии
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
10
 
17
 
! Отговори
000-z до Програмист преди 11 години
програмиста е редно да си завре хендлерите във фреймуърк-а , в който рънтайм му е удобно, след което да си агрегира леко запечения мозък.В 2 две изречения толкова хулене, завистта не е обогатила никого - на 16 ти не си милионер, дано на 40 обаче да станеш малко по позитивен към успехите на хората, може и ти да успееш.
35
8
 
33
 
! Отговори
Дръж се земьо - шоп преди 11 години
Браво на пича, а вие продължавайте да си търсите извинения за мизерния живот
34
5
 
7
 
! Отговори
7 преди 11 години
34-и момчето още не е милионер а е събрало милион за доразвиване на приложението си, прави разлика :))) и въобще няма гаранция, че накрая ще излезе нещо. Хората просто инвестират, практиката показва, че от 100 само 1 успява да донесе пари и да покрие останалите и хубава печалба.
33
0
 
1
 
! Отговори
Татко преди 11 години
До баткоМъжко дупе веднъж се лъже :) :) :)
32
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Идеално за тъпите янки дето след две пълни изречения дават заето.. ;)
31
4
 
12
 
! Отговори
хахахааха преди 11 години
тука са се събрали кои от кои по-големи умове, че даже и милионери. Коментират ли, мисъл ли се лее, нямам думи. Момчето е на 16 години и е милионер, в следващите години по всяка вероятност ще умножи богатството си и най-важното - доволен е от това, което прави. А, сега скъпи разбирачи беж от новината и отивайте да полеете зарзавата във фермата в Fb или да си ударите една на някои цицореста мадама.
30
10
 
24
 
! Отговори
Програмист преди 11 години
Много се преекспонира тази "гениалност" да напишеш едно мобилно приложение с MVC фреймуърк където само си декларираш разни евенти и чакаш рънтайма да ти извика хендлърите. Гениално може да се нарече да напишеш нов вид кернел на операционна система, или например нов криптиращ/оптимизационен/паралелен алгоритъм.Първия вид програмиране не изисква особена гениалност и неслучайно с него се справят 16 годишни сополанковци. В случая младежа просто е имал по-интересна идея за агрегиране на новини.
29
4
 
21
 
! Отговори
българин преди 11 години
Евала на пича - не виси по цял ден с *** поглед пред фейсбука и ютюба, а се развива. И не плюе успелите хора, а се учи от тях. Дано някой ден и българин в България успее да направи нещо такова
28
10
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ще продаде той....дръжки...Аман от наивни пъпчасали, меркантилини ***..
27
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
" разказва тийнейджърът за гениалната си идея."... Чак пък гениална... някакъв RSS feed...малко му остава на този социален балон да се спука. Twitter, FB... whatever bitch.
26
16
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
"Кое му е гениалното бе, омбре. Че измисля неща за по-голямо зомбиране на населението ли ?" - - -мизерен, ***, ***, най-*** хейтър нещастен!
25
3
 
12
 
! Отговори
До 25 преди 11 години
Че измисля нещо за зомбиране на населението за много пари :)
24
2
 
6
 
! Отговори
До 22 преди 11 години
Че измисля нещо за зомбиране на населението за много пари :)
23
0
 
1
 
! Отговори
Simeon преди 11 години
ASIANS!
22
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
абе, тази новина е от преди 24часа, много сте закъснели с преписването,журналистите
21
10
 
8
 
! Отговори
до 22 преди 11 години
Кое му е гениалното бе, омбре. Че измисля неща за по-голямо зомбиране на населението ли ?
20
0
 
11
 
! Отговори
Жица, Ток и Метал преди 11 години
Хех, нямате си на представа колко българи има милионери от мобилни приложения )) Похвално за малкия пич, браво.
19
0
 
6
 
! Отговори
батко преди 11 години
Мъжката любов е по силна!!!
18
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Джурналитата, момчето не е предприемяч, агениален програмист,бе!!!! Да не продава ябълки?!
17
1
 
7
 
! Отговори
Какичка преди 11 години
Много си сладък обади ми се!!!!