16-годишен събра $1 милион заради мобилно приложение

"Да го продам на Facebook за $1 млрд.? Защо пък не!", казва Ник д'Алоизио
Обновена: 6 ное 2012 16:54 | 6 ное 2012 13:34,
22
16-годишен събра $1 милион заради мобилно приложение
Ник д'Алоизио Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Много от тийнейджърите ще намерят хиляди причини да не си напишат домашното. Докато през това време един младеж на 16 години създава мобилни приложения и се превръща в най-младия предприемач в света.
Той успява да набере над 1 милион долара за новосъздаденото си мобилно приложение. Бил е само на 15 години, когато получава първата сума за изобретението си, пише Yahoo News.

Историята на Ник д'Алоизио започва по обичайния начин за едно хлапе от гимназия: по време на пролетната ваканция. Той бил на почивка с приятелите си, когато получил имейл от група инвеститори от Хонконг. По-късно д'Алоизио признава, че замалко щял да пропусне писмото им, тъй като помислил, че е рекламен или общ имейл, в който е попаднал и той. Впоследствие се оказва, че тези хора са от Horizons Ventures – същите, които инвестираха във Facebook и Spotify.

Те всъщност са искали да узнаят малко повече за приложението за обобщени новини, което д'Алоизио бил пуснал няколко месеца по-рано в британския магазин за приложения на Apple.

“Когато се регистрирах в Twitter, ползвах тяхното мобилно приложение. Проблемът беше, че не можех да кликвам през цялото съдържание – изискваше много дълго време, докато зареди. Затова си помислих – защо не се създаде една приложение за обобщени новини?“, разказва тийнейджърът за гениалната си идея. Въпреки възрастта си Ник се занимава със създаването на приложения от 12-годишен.

Horizons Ventures инвестирали в неговата идея цели 300 хиляди долара преди около година и д'Алоизио успял да създаде приложението си - сега наречено Summly - и да го демонстрира пред малка група от инвеститори. Това довело до повече инвестиции от големи имена като Ащън Кътчър, Марк Пинкус, Йоко Оно.

„Новините в приложението трябва да бъдат изложени по най-краткия начин. Хората просто нямат време да кликват върху цялото съдържание на новината, това е проблемът. Затова се опитах да създам нещо по-лесно за ползване“, разказва младият предприемач.

Д'Алоизио използва инвестицията от 1 милион долара, за да наеме учени, които да му помогнат в усъвършенстването на първоначалния алгоритъм. Неговият алгоритъм работи, така че при избирането на определени думи от цялата статия да се построи кратко обобщение на новината, която да пасва на екрана на iPhone-а, без да се налага да скролваш или да чакаш да зареди.

Независимо от факта, че в момента трябва да се грижи  и за неща като бизнес планове, инвеститори и е наречен „вундеркинд“ от някои медии, д'Алоизио иска да завърши гимназията и след това да следва в университет.

„Много хора на моята възраст правят това, което аз правя. Създават технологии и също посещават училище. Просто имах късмета хората от Хонконг да се свържат с мен, но иначе съм като всички останали деца“, казва Ник.

Засега се надява да продължи да работи върху усъвършенстването на Summly – въпреки това той признава, че има и други идеи. Момчето иска да се развива и да стане един от най-опитните в областта на технологиите. Вдъхновява се от Даниел Ек от Spotify или от Кевин Систром, основателят на Instagram.
На въпрос дали се надява да продаде Summly на Facebook за 1 милиард долара, той отговаря шеговито: „Да, защо не? Да се надяваме.“

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


22
Още по темата: iPhoneFacebookтехнологии
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
dori leka sprawka w drugi saitowe, nared s wikipediq, pokazwa 4e opisanata po tozi na4in istoriq ne e wqrna. Horizons, se poqwqwa na horizonta 4aak sled kato apple we4e sa go preporu4ali na drugi hora i sa sabrawni edni 250k za optimizaciq i razwitie na ideqta. Shte trugnat te da pishat maili, za da dawat edni pari, i ako ne go bil widql ... abe prikazki pulni s gluposti :) Ina4e ewala na malkiq
15
1
 
9
 
! Отговори
до Petia S. преди 11 години
нищо не си разбрала от статията !приложението се нарича Summly! Spotify е стрийминг за дигитална музика! просто инвеститорите на Spotify са инвестирали в Summly както пише в статията !!!
14
3
 
13
 
! Отговори
миц преди 11 години
Това е защото който е писал статията въобще си няма представа какво е Spotify. Сигурно си мисли, че е нещо за спорт и го е преписал грешно. Статийка, без автор.
13
1
 
8
 
! Отговори
Petia S. преди 11 години
Само малка поправка, 2-3 пъти е цитирана като пример програмата "SpoRtify" , няма все още подобна, нарича се "Spotify" :)))
12
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
А да ли каките няма да правят ш-рки за 1 милн. дойлера?
11
3
 
52
 
! Отговори
Браво :) преди 11 години
Сега какичките ще ти стопят лагерите :)
10
0
 
11
 
! Отговори
сънчо преди 11 години
евала!
9
2
 
27
 
! Отговори
Браво! преди 11 години
Браво на младежа!На 16 ! Браво, няма да има врема да го извади, евала ;)
8
3
 
49
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Стига пак със злобните коментари.Направете и вие, търсете начини да си осъществите мечтите, творете, създавайте...не се спирайте за миг дори.Така се печелят пари или се постигат мечти, а не със злобни коментари и по цял ден висене по форумите.
7
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Супер!!!
6
19
 
13
 
! Отговори
american boy преди 11 години
Тая работа нещо смърди.
5
0
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
мокрия сън на всеки програмист, да напише приложение за милиони и да го качи в сторове-те :)
4
0
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Който си го има,си го има!Браво юнак!
3
35
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
да ве да, а един мормот увивал шоколада ... такива врели некипели истории вече прекаляват ... пълно е с такива приложения така или иначе, а как са избрали точно неговото да набият 300к ... доообре
2
0
 
55
 
! Отговори
Мими преди 11 години
Браво на момчето
1
0
 
59
 
! Отговори
гном преди 11 години
Евалата,малкия!