Кои професии си избират психопатите

Може да са началници, полицаи, адвокати или дори хирурзи
Обновена: 8 ное 2012 17:44 | 8 ное 2012 17:42, Елка Василева
57
Кои професии си избират психопатите
Британският психолог Кевин Датън състави списък на предпочитаните от психопатите професии. Снимка: архив, Getty Images/Guliver Photos

Ако сте недоволни от своя началник, не е изключено той да е психопат, който получава удоволствие от това да пили нервите и да вгорчава живота на подчинените си, обяснява британският психолог Кевин Датън.

Той е съставил списък на професиите, които психопатите предпочитат. Авторът на книгата "Философията на психопатите: как светците, шпионите и серийните убийци могат да ни научат на успех" изброява 10-те професии, които се харесват на хората с неуравновесена психика.

Посочени са също 10 професии, които психопатите биха избягвали и поставили на последно място, ако могат да избират, съобщава Business Insider.

Английският писател, който работи и като психолог в изследователски център в областта на антропогенезата към Оксфордския университет, се е опитал да разбере психопатите и да разкрие тайната на техния професионален успех не само в хода на научната си дейност, но и на базата на баща си – дилър, който е имал непоносим характер, но е умеел да продаде всичко и никога не се е провалял, пише в. "Гардиън". Датън твърди, че психопатите са огромни оптимисти.

В началото на своята книга писателят привежда като пример млада жена, която на погребението на майка си среща мъж и се влюбва в него от пръв поглед, но забравя да му вземе координатите. След известно време тя убива сестра си с надеждата да срещне мъжа на мечтите си отново на гробището. На тази база, а също с помощта на анализ на поведението на известни серийни убийци, насилници, терористи, Датън установява, че главните качества на психопата са хладнокръвие, липса на емоции и целеустременост, стремеж на всяка цена да се постигне желаният резултат.

Целият този набор от качества може да помогне да се постигне успех, ако те бъдат насочени в правилната посока. На околните обаче надали ще им е добре с подобни сътрудници.

Причината е, че наред с останалото психопатът се чувства пълноценен, когато може да доминира над околните, когато ги потиска и се самоизтъква за тяхна сметка.

Кевин Датън е класирал 10-те "най-психопатични" професии в низходящ ред:

1)президент на компания
2)адвокат
3)телевизионен или радиожурналист
4)продавач
5)хирург
6)журналист
7)полицай
8)свещеник
9)готвач
10)военен

А сред 10-те най-непривлекателни професии за психопатите са намерили място  медицинските сестри, санитарите, терапевтите, стилистите, сътрудниците на благотворителни фондации, учителите, художниците, лекарите, счетоводителите. Всичките тези професии изискват от човек да проявява съчувствие и по-голямо внимание към околните. А тези качества не са присъщи за психопатите, пише БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


57
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
0
 
14
 
! Отговори
фи преди 11 години
най-предпочитани - хирурзи, най-непредпочитани - лекари ???????!!!! WTF
25
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ако даден хирург съчувства много много за всеки пациент, той ще се погуби и няма да успее в професията-------------- Ако не си психопат, щеш не щеш ще изпитваш съчувствие. Ако можеш да потиснеш съчувствието в името на успеха, това значи...
24
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Тоя не е добре. На първо място в списъка е "политик, водач на партия". дори няма нужда да давам примери - те са очевидни, всеки ден.
23
1
 
4
 
! Отговори
ss преди 11 години
ako schetovoditelq mi "проявява съчувствие" shte badi uvolnen momentalno !!!
22
0
 
15
 
! Отговори
Balgarin преди 11 години
Да,пропуснал е да спомене и "политик".
21
1
 
10
 
! Отговори
прост въпрос преди 11 години
Беше ли състрадателен Тиквуня към Мишо Бирата ? Ъ ?"Нет человек, нет проблем !" Беше казал един друг, още по-виден психопат !
20
2
 
12
 
! Отговори
Тиквуч Магистралков преди 11 години
Министър председател !
19
1
 
18
 
! Отговори
ku4eto преди 11 години
пропуснахте професията депутат и министър .................премиер го е добавил някой преди мен в коментарите
18
2
 
30
 
! Отговори
тихата_стъпка преди 11 години
министър- председател на Република България
17
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Премиер защо не фигурира?
16
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Чудя се каква е връзката между снимката и статията?
15
6
 
4
 
! Отговори
До цоциалист преди 11 години
Какви Кирил и Методий бе, другарю? Азбуката ни не беше ли написана от светилото на аватара ти? Как изобщо може да помислиш, че малка и незначителна България може да има какъвто и да е принос за световната цивилизация, без да е обучена от големият руско-съветски брат? :) Доказваш се като опортюнист, буржоа и фашист - отиваш за храна на прасетата в Белене !
14
1
 
3
 
! Отговори
Дядо Мраз преди 11 години
Не бих се съгласил с този извод. Разбирасе, изброените професии се характеризират със сравнително висок стрес, но висок стрес има и във всичи останали професии/занаяти. Според мен психопатите се крият в обикновените, трудовите и тихи хора, работещи съвсем обикновени и масови професии, които не са много престижни обаче. въпрос само на едно щракване с пръсти или на една дума е, в днешното общество от обикновен нормален човек да се превърнеш в прихопат, крачката е колкото лесна, толкова и трудна.
13
6
 
7
 
! Отговори
Сус, 9 преди 11 години
Така се уважаваше, че по съветски образец разкарахте най-българските букви - двойното 'е' и малък 'юс', както и безгласните 'ер'-ове накрая на думите. Също така сте искали и 'ер малък' да разкарате, понеже сте неграмотни шумкари. Още преди 44-та сте искали да ги разкарате , понеже са отличавали нормалните грамотни хора (за вас - буржоа) от вас - ***, които не могат да схванат изписването им. Така че не знай много!
12
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Всичко написано тука е много относително, типично и за тази "наука" психология. Авторът, замислял ли се е, че например голяма част от хирурзите са циници и не показват капка емоция от чиста биологична гледна точка - самосъхранение.Ако даден хирург съчувства много много за всеки пациент, той ще се погуби и няма да успее в професията. В листата по биха пасвали патолог и погребален агент. А за сестрите в интензивните отделения или бърза помощ са цинични и безчувстени като хирурзите - голям експерт!
11
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
"Психопатите са патологични лъжци.Техните отношения с другите хора са практически дефинирани от манипулация и експлоатация.Психопатът не вижда никаква причина, поради която да бъде честен или грижовен, загрижен за другите хора....Психопатът е човек, който няма съвест, съзнателност,но не защото не може да прави разлика между добро и зло а защото просто не вижда смисъл да е "добър.."- И съвременното ни извратено общество третира такива животни като болни хора,но не и като зли.Незнам кои са болните
10
3
 
5
 
! Отговори
Психопата преди 11 години
Аз имам професия психопат, защо не е на първо място в списъка?
9
3
 
23
 
! Отговори
Ханко преди 11 години
"Датън установява, че главните качества на психопата са хладнокръвие, липса на емоции и целеустременост, стремеж на всяка цена да се постигне желаният резултат."Датън, то тези си имат цяла държава - САЩ .
8
1
 
7
 
! Отговори
Ratan преди 11 години
Продавач? Имате предвид Специалист-продажби? А коя е 10-та професия? Защото журналист се повтаря май без изясняване.
7
1
 
15
 
! Отговори
8 преди 11 години
Твоето предложение е добро, но има и по-добро - "мутра - политик" :)