Кои професии си избират психопатите

Може да са началници, полицаи, адвокати или дори хирурзи
Обновена: 8 ное 2012 17:44 | 8 ное 2012 17:42, Елка Василева
57
Кои професии си избират психопатите
Британският психолог Кевин Датън състави списък на предпочитаните от психопатите професии. Снимка: архив, Getty Images/Guliver Photos

Ако сте недоволни от своя началник, не е изключено той да е психопат, който получава удоволствие от това да пили нервите и да вгорчава живота на подчинените си, обяснява британският психолог Кевин Датън.

Той е съставил списък на професиите, които психопатите предпочитат. Авторът на книгата "Философията на психопатите: как светците, шпионите и серийните убийци могат да ни научат на успех" изброява 10-те професии, които се харесват на хората с неуравновесена психика.

Посочени са също 10 професии, които психопатите биха избягвали и поставили на последно място, ако могат да избират, съобщава Business Insider.

Английският писател, който работи и като психолог в изследователски център в областта на антропогенезата към Оксфордския университет, се е опитал да разбере психопатите и да разкрие тайната на техния професионален успех не само в хода на научната си дейност, но и на базата на баща си – дилър, който е имал непоносим характер, но е умеел да продаде всичко и никога не се е провалял, пише в. "Гардиън". Датън твърди, че психопатите са огромни оптимисти.

В началото на своята книга писателят привежда като пример млада жена, която на погребението на майка си среща мъж и се влюбва в него от пръв поглед, но забравя да му вземе координатите. След известно време тя убива сестра си с надеждата да срещне мъжа на мечтите си отново на гробището. На тази база, а също с помощта на анализ на поведението на известни серийни убийци, насилници, терористи, Датън установява, че главните качества на психопата са хладнокръвие, липса на емоции и целеустременост, стремеж на всяка цена да се постигне желаният резултат.

Целият този набор от качества може да помогне да се постигне успех, ако те бъдат насочени в правилната посока. На околните обаче надали ще им е добре с подобни сътрудници.

Причината е, че наред с останалото психопатът се чувства пълноценен, когато може да доминира над околните, когато ги потиска и се самоизтъква за тяхна сметка.

Кевин Датън е класирал 10-те "най-психопатични" професии в низходящ ред:

1)президент на компания
2)адвокат
3)телевизионен или радиожурналист
4)продавач
5)хирург
6)журналист
7)полицай
8)свещеник
9)готвач
10)военен

А сред 10-те най-непривлекателни професии за психопатите са намерили място  медицинските сестри, санитарите, терапевтите, стилистите, сътрудниците на благотворителни фондации, учителите, художниците, лекарите, счетоводителите. Всичките тези професии изискват от човек да проявява съчувствие и по-голямо внимание към околните. А тези качества не са присъщи за психопатите, пише БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


57
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
14
 
8
 
! Отговори
Социалист преди 11 години
През социализма работата на Кирил и Методий се уважаваше защото с тяхната Глаголица България е станала абсолютно независима държава! След това през същият този период се уважаваше и работата на техните ученици които пишат Кирилицата и я посвещават в тяхна чест за да ни изкара и до днес! Ти току що се изплю на всичко!
5
18
 
7
 
! Отговори
optimist преди 11 години
Специалисти по военни униформи ;)
4
17
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Komunizma da go *** !
3
11
 
14
 
! Отговори
pekov преди 11 години
AKO SE SADI PO VOLEN SIDEROV SI IZBIRAT PROFESIQTA POLITIK.
2
3
 
27
 
! Отговори
Куку преди 11 години
Повечето британски психопати стават британски психолози!
1
12
 
21
 
! Отговори
Социалист преди 11 години
Общо взето всички най-добре платени професии са за психопати! На ви сега демокрация!