Мюсюлманки за един ден

Жени от други религии сложиха хиджаб
Обновена: 1 фев 2013 14:59 | 1 фев 2013 14:43,
164
Мюсюлманки за един ден
Джес Роудс Снимка: Facebook

В Световния ден на мюсюлманския хиджаб се призовават всички жени, които не са мюсюлманки, да сложат традиционната ислямска забрадка и да видят как изглежда света през очите на една мюсюлманка. Но може ли това да доведе до повече религиозна толерантност и разбиране?

„Понеже не съм много опитна, нося хиджаба по по-опростен начин – увиваш го около главата си. Но открих, че има най-различни начини за увиване“, казва 21-годишната Джес Роудс – студентка от Норуич, Великобритания, пред BBC.

Тя винаги е искала да пробва мюсюлманска забрадка, но като не мюсюлманка, никога не е знаела, че не е проблем да го направи. Така нейна приятелка, която изповядвала исляма, й дала хиджаб, който да пробва.

„Тя ме увери, че не е нужно да бъда мюсюлманка, за да го пробвам“, казва Джес.

Тя е една от стотиците жени, които не изповядват исляма, но ще носят хиджаб днес – в чест на Световния ден на хиджаба.

Инициативата за подобен ден е подета от нюйоркчанката Назма Кан чрез социалните мрежи – тя привлича интереса както на мююслмани, така и на хора от други религии из 50 страни от целия свят.

За много хора хиджабът е символ на потисничеството и разделението. Той е видим белег, който носи тежестта на големи дискусии за исляма на Запад.

Затова и Световният ден на хиджаба е предназначен да противодейства на тези противоречия. Той поощрява жените от друга религия, а също и мюсюлманките, които не носят хиджаб, да сложат шала поне на този ден и да покажат, че човек не е различен въпреки другия начин на живот.

„Израствайки в Бронкс, Ню Йорк, бях жертва на голяма дискриминация заради хиджаба, който носих. В училище ме наричаха „батман“ и „ниднжа“, спомня си организаторката Кан, който се преместила със семейството си от Бангладеш в Ню Йорк, когато била на 11 години.

Мюсюлманки за един ден
Снимка: архив, Reuters
„Когато започнах да уча в колеж – това беше малко след злополучния 11 септември  – тогава дори ме наричаха терорист и Осама бин Ладен. Беше наистина ужасно. Реших, че единственият начин да прекратя тази дискриминация е като помоля моите колежки да сложат хиджаб и да видят каво е“, разказва Назма Кан.

Тогава тя дори не е предполагала, че ще има подкрепа от места из целия свят. Хора от Австралия, Германия, Пакистан, Франция се свързали с нея, за да приветстват инициативата й.

Чрез социалните мрежи Джес Роудс също се въвлякла в цялата идея.

„Моите родители се чудиха дали това е добра идея. Притесниха се, че може би ще бъда нападната на улицата или пък хората няма да бъдат толерантни към мен. Все пак реших да нося хиджаба не един ден, а цял месец“, разказва Джес.

Естер Дейл е 28-годишна майка на три деца, която също решила да сложи мюсюлманския шал. Като мормон тя много добре разбира важността от вярата в ежедневието и осъждането, което е неизжбежно при появата на издаващия вярата хиджаб. Тя познава стигмата, която витае около забрадката, и се надява, че този Световен ден е начин да се преборят с нея.

„Хората си мислят, че мюсюлманките са длъжни да носят хиджаб. А това съвсем не е така. Сега имам страхотна възможност да ги образоваме и да им покажем, че не могат да съдят някого само по начина, по който се облича“, разсъждава Дейл.

Хиджабът е обект на интензивна критика от хора като Мериам Намазие – тя е била мюсюлманка преди, а сега гласно се бори срещу хиджаба, който според нея е чиста форма на потисничество.

„Милиони жени са били тормозени заради „неподходящо“ слагане на хиджаба. Всеки, който е пътувал с Иранските авиолинии, ще види колко бързо жените махат хиджаба, веднага щом отлетят от иранското летище“, казва Намазие.

Затова в този ден трябва да покажем на света, че жените могат да избират хиджаба доброволно, не насила, казват организаторите на инициативата.

А Роудс казва, че това е избор, който ще продължи да прави: „Ще го нося от време на време. Така казвам на света, че красотата ми е само за моето семейство и моя партньор. И всяка жена би могла да го носи независимо от религията.“

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


164
Още по темата: ислямхиджаб
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
137
1
 
5
 
! Отговори
американецо преди 11 години
До анонимен 153: Само да те попитам, какво общо откри между монахиня и мюсулманка?
136
1
 
5
 
! Отговори
американецо преди 11 години
Tози уеб-вестник май е краен в защитата на исляма. Днес например бях написал съвсем умерено анти-ислямистко мнение, в което накратко се възмущавах от скудоумието на западния човек, готов да прояви фатална и непоправима откъм последствия толерантност към хората изповядащи най-агресивната религия. Сега гледам, че са ми го изтрили.
135
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
za jalost balgarina e s takav mantalitet 4e moje samo da mrazi,rugae i pliue bez zna4enie za kakvoto i da e bilo. OSAZNAITE SE BE "GOLEMITE HRISTIANITE" ZA6TO NE PLIUETE I RUGAETE KATO VIDITE 1 MONAHINQ SAS POKRIVALO NA ULICATA, A KATO VIDITE MIUSULMANKA OBIJDATE 4E I PSUVATE I KAKVO LI NE!!! NE SA LI I DVETE JENI ZA UVAJENIE AAAAAA ??????
134
4
 
5
 
! Отговори
eve1 преди 11 години
Аз не мразя мюсюлманите,ние българите сме много по-злобни,завистливи и нечовечни от тях.Като прочетете коментарите ще се убедите в това.Само човек с комплекси може да мрази други непознати нему хора,без да са му направили нищо.
133
4
 
2
 
! Отговори
refan.odessa преди 11 години
До Алфред Нобелми имам гло брато - няма проблем - ще взривим когото трябва !
132
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Напишете в тубата Burka & Spaghetti
131
2
 
6
 
! Отговори
Алфред Нобел преди 11 години
Аз предлагам 30 февруари да е Ден на динамита!Хи-хи-хи!
130
4
 
14
 
! Отговори
до 145 преди 11 години
Ти пък къде видя в коментарите злоба? Аз виждам само отвращение и не мога да ги упрекна за това! Няма по- НЕтолерантна религия от исляма и всеки подлъгал се да бъде уж човечен е просто *** ,поддал се на манипулация! За никой нормален не е тайна ,че арабски държави плащат за да жевеят мюсулмани в Европа и да лобират за тяхната религия! Не виждаш ли вече какво става на Запад? Имат искания като да е тяхна държава ,че и претенции...
129
10
 
2
 
! Отговори
MIRO OT ANGLIQ преди 11 години
До kireza A ZNAE6 LI 4E PO4TI 90% OT BALGARKITE SA BILI MYUSLYUMANKI PONE NQKOLKO PATI. PROSTO ZARADI UDOVOLSTVIETO KOETO IZPITVAT S RQZANITE TUR4ETA. A ZA ANGLI4ANKITE DA NE GOVORIM... MINALATA GODINA IÖA6E PREDAVANE TEMATA NA KOQTO BE6E ''ZA6TO ANGLI4ANKITE SA LUDI PO TUR4ETATA'' I SE OKAZA 4E PRI4INATA E SEXUALNOTO UDOVOLSTVIE S TQH.
128
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Мръсни животни, никаква толерантност към маймунската религия
127
18
 
7
 
! Отговори
Наблюдаващ преди 11 години
Ако иска жената, ще ходи с хиджаб, ако не иска - не - нейна си раобта - каква е тази злоба и ненавист дето се изсипва в коментарите.... бреййййй!На злобеещите - не разбрахте ли, че злобата пречи най-много на Вас самите!Отдайте се свободно на злобеене, но знайте, че жената срещу която злобеете нито ще прочете коментарите Ви, нито ще ги разбере!!
126
3
 
4
 
! Отговори
p преди 11 години
А кога прокуратурата в Девин ще подведе под съдебна одговорност,Валио Доспатлиев бивш полицаи които преди време си изгони големият си син Слави Валериев Доспатлиев.Момчето казваше че бащаму и леляму сестрата на Валери саго изгонили от домът му в Девин,и той отива в Петрич при майкаси,майкаму е имала апартамент със неин приятел които живеели на семейни начела Венци,но и Венци го изгонва от апартамента и той отива на квартира,и с некакъв си мотор се хвърля от пътя и се убива,защо бащаму Валери го е оставил без надзор след при разводът съдът ги оставя и двете деца при Валери зада може да вземе об
125
5
 
11
 
! Отговори
kireza преди 11 години
Имах идея на зачолените за един ден да им се организира секс също за ден,но ще вземе да им стане мноогооо благичко та всеки ден ще се зачолват..... АМИ АКО СА НАЙ ГРОЗНИТЕ,ЛЕЛЕЕЕ ДА БЕГАМЕ ПО ДАЛЕЧЕ ОТ ТЯХ.....ЧЕ ТО И СПИН.....:))))))))))))))))))
124
7
 
28
 
! Отговори
жена преди 11 години
А може ли ние да организираме за зачолените ден на неносене на хиджаба" да ги видим дали ще си махнат за един ден? Ще ги махнат трънки :)
123
8
 
29
 
! Отговори
Аман от тъпаци преди 11 години
Тия *** сливи за каква толерантност говорят?Мисля ли въобще как нетолерантни хора могат да имат толерантност?Да идат в Пакистан,Афганистан ,Иран,Ирак и да искат толерантност от тия диваци,като поискат разрешение например толерантно да построят една църква!А в Турция искат да превърнат църквата Света София отново в джамия.Каква толерантност бе,тъпачки смотани!!!
122
4
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
хеххе ами да тренират англичанките;)..нали не искат българи и румънци, е арабите ще им видят сметката на тях....***, да се обличат както искат, но ..това е поругаване на вярата и показва, че не си и християнка...това е ГРЯХ..какви ти ми мюсулмански дни...религията е за винаги...тъпачки с тъпачките, пингвините да свалят забрадките за един ден...ще го направят ли а?....Точно никога, ама инглишите нали са много толерантни!Повдига ми се като знам, че много българи величаят англичаните!
121
2
 
19
 
! Отговори
:))) преди 11 години
Тази самовлюбена кукувца си мисли, че проявява някаква форма на висше благоволение да огрява с красотата си околните, докато тя всъщност е предназначена и следва да радва само партьора й и евентуално най-близките. :))))
120
5
 
16
 
! Отговори
11е преди 11 години
От ляво хуманоид ,но от дясно вече не..за съжаление.
119
18
 
9
 
! Отговори
saki преди 11 години
По лесно е да добиеш представа как изглежда жената под хиджаба, отколкото под тоновете грим на нашите чалгарки по улиците.
118
8
 
51
 
! Отговори
Антимюслем преди 11 години
Що за дивак и примитивен из.од трябва да си за да се забулваш по подобен начин? Поддържам тезата че са в каменната ера , 100% диваци.