Да не спъваме Македония за ЕС заради едната шопска салата

Божидар Димитров обясни кой пръв надробил такава салата
8 фев 2013 15:21, Елка Василева
212
Да не спъваме Македония за ЕС заради едната шопска салата
Ще се караме ли със съседите заради шопската салата? Снимка: Snimka.bg, nelichka

Шопската салата заедно с ракията, мастиката, айварът и македонското вино може да се изпречат и да спъват Македония по пътя й към ЕС, писа македонският „Дневник“.

Според експертите тези продукти може да се превърнат в условие, което някоя от страните от региона може да постави на Македония по пътя й към ЕС, пише изданието.

За шопската салата според запознати може да се стигне до сблъсък с България, тъй като тя смята, че заради шопите като етническа общност може да си присвои този продукт. Но районът, откъдето идва шопската салата, предвид състава й не е от България. И Македония произвежда качествени домати, краставици, пиперки, пише „Дневник“.
 
Македонските винарни вече се сблъскаха с проблема как да декларират виното предвид проблемите, които създава Гърция, която регистрира „македонското вино“ като свое. България пък се опитва да си присвои и да защити мастиката и ракията като свой бранд, но за щастие засега не успява, тъй като става дума за генерични названия, пише „Дневник“.

Но заради едната шопска салата не е нужно Македония да бъде спъвана за ЕС.

Не бива да се спира Македония за Европейския съюз заради шопската салата. Това каза пред „Фокус” директорът на Националния исторически музей Божидар Димитров, помолен за коментар на това, че Скопие се опасява, че ще спрем Македония за ЕС и заради шопската салата, която според тях е македонско ястие, което българите са узурпирали и присвоили.

„България няма да е права в този случай. В шопската салата, както е известно, участва доматът. А той не е местно растение. Донесен е от Америка. А тя, както доказа убедително един македонски историчар преди няколко години, е открита не от Христофор Колумб, а от Драган от Охрид. След завръщането си от Америка Драган от Охрид донесъл разсад, отгледал домати и надробил първата салата, която нарекъл македонска. По късно един шоп бил по търговия, откраднал рецептата и разсад, пренесъл ги в Софийското поле и нарекъл салатата шопска. Така че по този въпрос македонците са прави и не бива заради това да ги спираме за ЕС”, каза Димитров.

По думите му е достатъчно само да оправят две-три дребни неща. "Като спрат, да речем, преследванията на българите в Македония, спрат езика на омразата, престанат да рушат военните ни гробища, да вандализират културно-историческите ни паметници", посочи историкът Божидар Димитров.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


212
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
157
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До pirinTi ot koi narod si be? Ha ha; da ne si rodanina na Al. Makedonski :) ZABLUDEN MUHLIO. Vashata prostotia mai niama krai. Da vi sajali chovek.
156
0
 
0
 
! Отговори
Рила преди 11 години
ее па да не ги спираме за шопската салата, да не ги спираме за езика ни, да не ги спираме за историята, айде да ни се качат на главата и да почнат да тропат. Нормални хора има ли бе? Ако не е изгодно нещо за нас Българите не трябва да се прави.
155
0
 
0
 
! Отговори
Рила преди 11 години
ее па да не ги спираме за шопската салата, да не ги спираме за езика ни, да не ги спираме за историята, айде да ни се качат на главата и да почнат да тропат. Нормални хора има ли бе? Ако не е изгодно нещо за нас Българите не трябва да се прави.
154
0
 
5
 
! Отговори
Велинград преди 11 години
До 195 (pirin) и до другите подобни нему:Вие сърбите, сърбоманите и македонистите сте долно окупаторско племе във Вардарска Македония. Никой не ви е канил в нашия дом, а още по-малко и да ни учите на външна политика! Единственото добро, което можете да направите, е да се скриете обратно в Шумадийските шубраци, откъдето сте изпълзяли, защото със или без вашата воля, това ще се случи съвсем скоро...
153
11
 
4
 
! Отговори
pirin преди 11 години
dobre bre braka bugari, zosto ne se borite da ja osvoite Ejgejska Makedonija? Ako e taka kako sto tvrdite vie, togas grcite treba da vi se neprijateli. Zosto ste trgnale protiv nas ako mislite deka sme eden narod. Napadnete ja Grcija sto vi go porobila narodot. A so grcite si nemate vie problem? Nie moze da sme glupi, ama vie ste uste pogolemi glupaci: go napagjate svojot narod, a tamu kade sto ste trebale da napadnete ste ja svitkale opaskata i ja vitkate uste. Proklet narod!!
152
3
 
1
 
! Отговори
srbin преди 11 години
Ne be se e Bugarsko i rakijata i sopskata salata i ajvaro se e bugarsko nemoj ne me raduj
151
2
 
10
 
! Отговори
Пелазг преди 11 години
До ГУРБЕТЧИЯА Траките какви са бе гагауз ***??? Не са ли българи? Или в кухата ти гъжвалийска тиква нищо друго не влиза освен турцизми научени от делиорманските *** в помощното? Знаел бил чужди езици!?! Ай карърасъна сиктимини читак с читак! Язък че пишеш на български! Гурбетчия-***. P.S. С чуждите езици ще ти е лесно да си преведеш последните 2 реда.
150
3
 
13
 
! Отговори
Chavdar преди 11 години
и динозаврите ли са били македонски бе бааааааах му майкта! куче срам има ли...има! мастията (македонската) няма!!!!
149
2
 
10
 
! Отговори
Пелазг преди 11 години
До АнонименДа земеш да се гръмнеш, че да не се мъчиш, заблудений юроде, та да не заблуждаваш и другите около теб! Самото име на бацила ясно показва къде най-напред е успяла да го класифицира съвременната наука именно, защото приложението му е най широко и разпространено точно тук. А, че го има и на други места по света е ясно и не се коментира. Гадни нихилисти, повръща ми се вече от вас. Сякаш чета някакъв гръко-македоно-***-сръбски форум.
148
1
 
10
 
! Отговори
Македонска пиперка преди 11 години
Първата македонска салата я надробил още Касандър Стариот, баща на Пердика Младиот. Ходил до Пакистан и донесъл овче сирене от Хунзите. На връщане лучец си набрал при гюпците от реката Нил. А домата и пиперките ги откъснал от бостана си на Вардаро. То се знае че само македонското слънце може да роди хубави пиперки и домати. Хапнал, пийнал хубаво вино, счупил чашата в земята па рекъл на Пердика Младиот: "Сине, во салатата е вистината! Ке ни го браниш идентитетот! Мамата им татарска!" :)))
147
2
 
2
 
! Отговори
Шоп преди 11 години
Виждам, че все пак шопското съзнание се пробужда, все пак сърцето на Балканите е Шоплука...
146
2
 
3
 
! Отговори
Шоп преди 11 години
Между другото, шопи живеят и в Сърбия и в Македония, изобщо Шопско е от Ниш до Ихтиман и не са никакви печенеги, а са местни племена от времето когато е била строена Сердика. А Сердика е строена от келтското племе серди. Които после манипулативно изкарват тракийско племе, за да не би да се разкрие родството ни със запада. Ако зависи от руските учени, те китайци и чукчи ще ни изкарат, само да не сме европейци.
145
1
 
4
 
! Отговори
Гражданин на РБ преди 11 години
До 185"...Печенеги в Шоплука изобщо не остават да живеят,а техни потомци в България са само добруджанските турци! ..."Интересно микс-генно-етническо твърдение ;-);-)))))))))))))))))
144
1
 
1
 
! Отговори
Гражданин на ББ преди 11 години
До 182 (Провокатора)Упс! Отчайваща некомпетентност!ТОЗИ бацил вирее в тясна географска лента, включваща Армения, Грузия, България, Сърбия, Македония, южни части от Румъния, части от Гърция и т.н.;-))))))))))))))))))))))
143
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Откривателят на ЛАКТОБАЦИЛЛИУС БУЛГАРИКУС е трънчанин, дори къщата му още стой в родното му село. А този бацил вирее само на Балканите и никъде другаде. Не претендираме, че сме го създали, а че сме го открили. В момента България го изнася като закваска по цял свят и това е един добър бизнес, защото след едно, две поколения бацила умира.
142
2
 
1
 
! Отговори
Гражданин на РБ преди 11 години
Искам само да спомена, че шопите са наследници на последните печенеги, били се за Второто Българско царство. Победени от татарите, остатъците от тях биват разселени из софийското равно поле.Колкото до македонците, какво да кажем за Куберовите българи? ;-))))))))))))))))))))))))))))
141
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Те са толкова спънати милите че без никой да ги спъва са обречени.
140
1
 
5
 
! Отговори
dodger преди 11 години
туй на снимката не е шопска салата.Може и македонска да е..
139
2
 
13
 
! Отговори
Шоп преди 11 години
Работил съм в няколко държави от бивша Югославия.Там гореспоменатата салата се поднася във всички ресторанти под името "Шопска"/навремето се бях подул от гордост от този факт/!Макетата пак търсят под вола-теле
138
15
 
2
 
! Отговори
makedonec преди 11 години
българите ima li neshto sho ne са узурпирали и присвоили??? Abe vie od Maika dete shte ukradete na pe Shopska salata ili mastika