Заедно за цял живот

За компромисите да делиш общо тяло със сестра си
27 апр 2013 17:39,
46

Снимка: Facebook

Аби и Британи Хенсъл са сиамски близначки, опитващи се да живеят нормален, активен живот. Те са завършили университет, пътуват много и работят. Но колко лесно е всъщност за двама души да споделят едно и също тяло?

Като повечето 23-годишни момичета Аби и Британи обичат да споделят времето си с приятели, да ходят на почивка, да спортуват (двете обичат много да играят волейбол), въобще – да живеят пълноценно живота си.

Близначките от Минесота са завършили университета в Бетъл и са по професия преподавателки (с две различни дипломи) в начално училище. Въпреки че имат две дипломи – във финансово отношение нещата стоят по различен начин.

„Очевидно е и го разбираме добре, че вземаме една заплата, защото все пак вършим работата на един човек.“, споделя Аби и допълва: „Като понатрупаме опит, може би ще поискаме повече, имайки предвид, че имаме две дипломи“.

„Едната може да преподава, а другата да наблюдава и да отговаря на въпроси„така че в крайна сметка можем да вършим повече, отколкото един човек", допълва Британи. 

Техният приятел Кари Джо Хонки се възхищава от способността на двете сестри да работят заедно: „Те са различни момичета, но все пак успяват заедно да вършат всички ежедневни неща, които аз правя всеки ден и просто ги приемам наготово, не се замислям върху тях.“

Близначките се познават толкова добре, че често си довършват изреченията или казват едно и също нещо по едно и също време.

Всяка има собствени бели дробове, сърце, стомах, но споделят общи черен дроб, дебело черво и една и съща репродуктивна система. От малки на момичетата им се е наложило да координират телата си, като Аби отговаря за дясната половина, а Британи за лявата.

Двете имат различна височина – Аби е по-високата – 1,57 м., а Британи е 1,47 м. Затова се налага Британи да върви на пръсти, иначе двете нямат баланс.

Животът ги е принудил да правят компромиси във всичко – от храната, която ядат, през социалния им живот до дрехите, които носят.

„Определено имаме различни стилове“, казва Аби - „Британи си пада много повече по неутралните и по-убитите цветове, докато Аби обича цветните и светли неща. Аби почти винаги печели аргументите със сестра си и става на нейното. Британи от своя страна пък е домошарка и предпочита да си стои повече вкъщи, а сестра й обича да излиза навън.

Има, разбира се, и други различия. Британи се страхува от височини, а Аби не. Аби харесва математиката и науката, а Британи предпочита изкуството. Също така двете реагират различно на кафето. След няколко чашки кръвното на Британи скача, но Аби не чувства никаква разлика. А на всичкото отгоре имат и различна телесна температура.

„Мога да имам тотално различна температура от тази на Британи“, разказва Аби и допълва - „и през повечето време температурата на ръцете ни е различна. На мен ми става горещо много по-лесно“.

Въпреки че имат нормално семейство и социален живот, учат и работят като всички млади жени, двете срещат и доста проблеми.

Например те трябва да се справят със спекулации относно личния си живот, който предпочитат да не коментират. Категорично отричат слуховете, че Британи се е сгодила с думите: „тъпа шега“.

Пътуването в чужбина за ваканции също понякога е свързано с проблеми. Двете имат два паспорта, но си купуват един билет, защото заемат едно място в самолета.  Двете са винаги нащрек и за нежелани снимки, защото хората често вадят телефоните и фотоапаратите си, за да ги снимат.

Близкият им приятел Ерин Джънкенс разказва, че винаги има едно наум, защото не знаеш как другите ще реагират или какво ще кажат при вида на двете момичета. „Искам да се уверя, че са в безопасност и не са изцяло изложени на хорските погледи. Следя и хората, и реакцията на момичетата към тях", разказва той.

„Понякога, ако получават прекалено много нежелано внимание, се налага да се махнем от мястото поне за известно време. Изумява ме способността им да не обръщат внимание на подмятанията и погледите, а просто да разглеждат това, за което сме там“, допълва той.

Сиамските близнаци са голяма рядкост – едва едно на 200 000 раждания. Около 40-60% от пеленачетата обаче са мъртвородени. Момиченцата по принцип имат по-голям шанс да оцелеят от момченцата. Всяка операция по разделянето на сиамски близнаци е сложна и опасна. Това е бил риск, който родителите на Аби и Британи не са поискали да поемат. Мисълта, че едната може да умре при хирургическата интервенция, е била непоносилна за тях.

Най-вероятно броят на живите сиамски близнаци по света е по-малък от 12. Това означава, че двете сестри са едни от малкото късметлии, които оцеляват.

Майка им – Пати Хенсел, разказва, че мечтите и надеждите й за двете й дъщери са същите, каквито са на всяка друга майка. „И аз искам дъщерите ми да са успели, здрави и щастливи хора.“, споделя тя.

Близначките разказват, че живеят за деня, не се замислят много какво ще бъде след 10 години.

„Не мисля, че има нещо, което двете не биха опитали или нещо, което не биха направили, ако наистина го искат“, споделя и Пол Гуд, директор на училището, в което Аби и Британи работят.

По материал на BBC

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


46
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Докато такива като мен 25 годишен здрав, прав, без амбиции без росока без образование, без мечти седя и незнам по какъв път да хвана.... Така е, човек трябва да е благодарен и да оценя това, което има. Иначе можеш да започнеш по пътя на образованието, ще се запознаеш с нови хора, ще се разсееш от черните мисли и току виж се появили мечти и посока. Само с мрънкане не става:)
32
3
 
3
 
! Отговори
Boroka преди 10 години
А ОТДОЛУ КАК СА?
31
0
 
3
 
! Отговори
викс преди 10 години
Гледайки такива неща само се моля никога и на никой от близките ми да не се случва.
30
0
 
9
 
! Отговори
Самоубиец преди 10 години
Като гледам такива статии, в първия момент ми идва да повърна и да извърна поглед, след това обаче, осъзнавам, че реалноста не е толкова отвратителна.Хора с такива недъзи се борят с сълзи и пот на челото и малко или много постигат невероятни неща в живота.Докато такива като мен 25 годишен здрав, прав, без амбиции без росока без образование, без мечти седя и незнам по какъв път да хвана....
29
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
- Аби, ще донесеш ли тати една бира от хладилника?!- Ох добре!- Айде мерси, пък следващият път ще отиде Британи!
28
2
 
8
 
! Отговори
бай Тъпчо преди 10 години
Бреее що чарвени точки са ми наръсили та чак са изчервих бе :)) ама кво лошо сам рекал тай не разбрах,*** то и тез дет са ги тургали не са разбрали кво сам рекал-та нейсе де...Да са живи и здрави тез момета и да даде Господ и семейство да завъдат и дяца да си имат ама тоз маж дет ша ги земе ич не мога да го мисла бе-то с една жена не мож са надвика,па с тез двете-нивгаж...Само пък те двете некой ден да са не скарат,че как ша са траят-кой знай...
27
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Реално погледнато това е човек с две глави. Това, ако беше в Северна Корея нямаше да видят бял свят. Просто щяха да кажат на родителите - "Правете друго".
26
21
 
5
 
! Отговори
простак преди 10 години
Само ми е интересно една или две п*тки имат?
25
2
 
10
 
! Отговори
до 25 преди 10 години
А в тоя ред на мисли,това което си написал(а) е пълна глупост! Да убеждаваш едно дете,че подобно явление не е по-различно от останалите хора е не само грешно,но и опасно.Рискуваш детето завинаги да те впише в графата "лъжци",защото то само вижда съвсем конкретно,че не говориш истината.А когато едно дете "хване" редителя си в лъжа,това много разклаща дотогавашните основи,появява се недоверието и от тук нататък вече последиците са непредсказуеми.Не мамете децата си!Обяснявайте им нещата разбираемо
24
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ужасно е за това момиче или за тези момичета. Но природата е неразбираема. Едва ли някога ще разберем, кой всъщност е творецът? - от насекомо с големината на главата на кърфица, до тази грешка в хромозомата.
23
2
 
24
 
! Отговори
Месия преди 10 години
Готини, щури... Браво!
22
24
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
И кво сега, ако им се припръцка под юргана и Британи изпревари Аби, на Аби ще и се наложи да души на сестра си пръдните.Сигурно се съзтезават коя да е първа, ем така де кой обича да души на сестра си пръдните?
21
4
 
11
 
! Отговори
до 16 преди 10 години
Тези близанчки нямат нужда от състрадание. В тоя ред на мисли това, на което ще научиш децата си е погрешно. Научи ги да ги приемат като не по-различни от тях ако наистина си добър родител.
20
15
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
"Много напомнят на Борисов и Цветанов":) Само че в българският вариант, единия ще удуши другия. Кой ще оцелее обаче?
19
3
 
57
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Евала на родителите им, че не са ги захвърлили в някой дом за увредени деца или, че майката не е абортирала след като е разбрала, че нещо с децата й не е наред. Изисква се голяма смелост да отгледаш деца с подобен недъг. А факта, че те двете се справят добре с едно тяло е доказателство, че няма невъзможни неща стига да има желание.
18
36
 
13
 
! Отговори
Д-р Черкезов преди 10 години
Аз, искам да изкажа възхищението си и леката завист към приятела им. Има невероятен шанс за много красива орална любов.
17
4
 
28
 
! Отговори
имигрант преди 10 години
Гледал съм много видеоклипове за Абигейл и Британи.Те са уникални. Не мога да кажа нищо друго освен, че природата понякога се проявява странно - наречете го грешка или игра на съдбата, не знам. Но може да се случи на всеки. За щастие това е много рядко явление. Хубавото в техния случай е, че са намерили начин да живеят заедно.До: номер 18. Няма начин да подадат команда да се движат в различни посоки. Двете са синхронизирани перфектно! Затова имат и шофьорски книжки - по една за всяка!
16
40
 
6
 
! Отговори
аС преди 10 години
Две усти, а само две циц*
15
24
 
16
 
! Отговори
Граб преди 10 години
Много напомнят на Борисов и Цветанов
14
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
На мен ми е интересно ако и двете глави подадат команда на тялото да тръгне в противоположни посоки, тялото какво ще реши. Вероятно работят в идеален синхрон за да функционират нормално.