Нова дата за края на света, ама след 2 милиарда години

Британски учени предрекоха съдбата на планетата ни
32
Нова дата за края на света, ама след 2 милиарда години
Краят на света ще дойде след 2 милиарда години. Снимка: Reuters

Британски учени предрекоха съдбата на планетата ни посредством нов компютърен модел и определиха нова дата за края на света - след два милиарда години, съобщава BBC.

Според прогнозата тогава океаните ще изсъхнат напълно, растенията и животните ще изчезнат и ще оцелеят само микроорганизми, живеещи дълбоко в земята.

Екстремните условия ще са следствие от засилващата се топлина, идваща от Слънцето. То ще става все по-горещо, ще увеличи изпаренията и химическите реакции с дъждовната вода ще използват все повече въглероден двуокис.

Така след около милиард години нивата му ще са твърде ниски за фотосинтеза и животът, какъвто го познаваме, ще спре да съществува. Постепенно заради липсата на растения ще изчезнат и животните. Само микроби ще могат да се справят с промените.

"Няма да има много кислород, затова те ще трябва да оцеляват в среда с малко или без никакъв кислород, под високо налягане и голяма соленост заради изпаряването на океаните" - каза Джак О' Мали Джеймс от университета Сейнт Андрюс.

Очаква се океаните да започнат да се изпаряват след един милиард години. Когато бъде достигната критична точка, атмосферата ще се насити с пара, която е парников газ и той ще засили ефекта на загряването. В крайна сметка Земята ще се загрее до над 100 градуса.

Това, комбинирано с намаляващия кислород, ще убие растенията и по-големите животни. Така след около 2 милиарда години ще останат само група микроби, наречени екстремофили. С влошаването на средата и те ще изчезнат след около 2,8 милиарда години, сочат черните прогнози за краят на живота на Земята.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


32
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Едва ли :)))
27
0
 
4
 
! Отговори
БРАННИК преди 10 години
След 2 млрд. години ще има само България. Никога няма да изчезнем въпреки всичко, ниокогаш бре!
26
1
 
5
 
! Отговори
Люк Скаймокър преди 10 години
След 2млрд. години - я камилата, я камиларя!
25
2
 
3
 
! Отговори
Цветкова бара преди 10 години
Надявам, че тогава,най-после, ще изчезнат и комунистите.................
24
1
 
2
 
! Отговори
до №10 преди 10 години
Никакво червено кълбо няма да се превърне Слънцето ами след като хелия се изчерпи се превръща във водородна бомба и взривява цялата Слънчева система и започва нова трансформация на тая енергия,,в какво ще се образува никой не може да каже.Ще чакаме тогава още толкова милиарди години да образува система годна за живот.Защото една звезда от порядъка на Слънцето докато е млада избухва постоянно и климатичните условия не позволяват да има живот,докато темпер.не се стабилизира.Тъй че такива прости не
23
1
 
1
 
! Отговори
кретен преди 10 години
твои сметки още 2милиар.г. къде се губят останалите 4милиар.г на Слънцето.Айде щото сега си учен ще ни кажеш де отидоха ,защото аз знам но искам да чуя и твоето умно изказвне.
22
2
 
2
 
! Отговори
кретен преди 10 години
Алоооо, ученият от БАН какви планети ще населяваш бе?? С това аборигенско мислене и на другата планета ще си тоз чешит.Да не си въобразявате,че шайка неграмотници за 6милиарда години ще унищожи цяла Слъчева система и точно те ще си хванат тоягите да мърсуват по Вселената.Ще си оправите *ната на Земята и ще си платите негамотноста заедно с останалите невинни хора.Егати и селския тарикат? Една зведа от порядъка на Слънцето има 10милиарда г. живот до тука слънцето е на 4,6мил.г кви са тез с
21
1
 
5
 
! Отговори
... преди 10 години
До тттБългари - юнаци!
20
0
 
16
 
! Отговори
ттт преди 10 години
И сега к'во? Два милиарда години ще живея в страх. Ужас!
19
1
 
6
 
! Отговори
Фалконети преди 10 години
поживьом увидим
18
2
 
8
 
! Отговори
"Учен от БАН&qu преди 10 години
Дотогава човечеството или ще се е разселило по други планети, на които има добри климатични условия, или постепенно ще сме се превърнали в някакви мутанти, които ще оцелеят в новата ситуация на Земята.
17
1
 
9
 
! Отговори
vesko02 преди 10 години
Ние отсега ровим в калта може и да устискаме.
16
0
 
5
 
! Отговори
художника преди 10 години
До Анонимен 8Ти като не си стахливо мишле, що си анонимен? Знаеш ли как ще те нарисувам, ако ми паднеш!
15
1
 
5
 
! Отговори
Обаче пък... преди 10 години
Обаче пък ще остане да съществува българската правова система,тя е над всичко и всички !!
14
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
А за Орешарски нещо казва ли? Кога ше е началото
13
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Това с изчезването на растенията е пълна глупост!ЧОВЕКА се развива и няма да се предаде с новите технологии и в бъдещето никоине знае какво гориво ще се използва за предвижване между планетите.
12
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Барем сме живи да видим!
11
1
 
16
 
! Отговори
Тома Неверни преди 10 години
Бе ше доживееме до тогава и ше видеме дали не ни лъжат .
10
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Поне са снимали НЛО на снимката . Бравоссс !
9
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Тия не се умориха с апокалиптичните си простотии, краят на света ще е след около 5-7 милиарда години, когато ще Слънцето ще изчерпи водорода си и ще ще превърне в Червен гигант, поглъщайки всичко по пътя си. Човекът може и да се свърши дотогава, но светът не.