Румънец откри най-голямото съкровище с турски сребърни монети

Стойността им е 470 000 евро, мъжът получава 45%
9 сеп 2013 12:20, Елка Василева
3
Румънец откри най-голямото съкровище с турски сребърни монети
Снимка: архив, Булфото

34-годишен румънец е открил най-голямото съкровище от турски сребърни монети на територията на страната, съобщава вестник "Гъндул".

Юлиян Енаке, който търсел съкровища от страст, а не заради печалба, преди дни е направил откритие, което специалистите смятат за "забележително" - 47 000 монети от времето на султан Мурад Втори. Стойността на съкровището, което тежи около 55 килограма, възлиза на около 470 000 евро. Според закона откривателят му трябва да получи от държавата 45 процента от стойността му.

Находката е била открита в района на село Голещ, окръг Вълча, в южната част на Румъния на 1 септември. Монетите датират отпреди 600 години.

В понеделник Енаке се обадил в Националния исторически музей в Букурещ, от където дошли специалисти, които съставили протокол за откритото съкровище.

"Никой не ми е казвал, че някъде там съществуват съкровища. Това откритие стана съвсем случайно", разказва Юлиан, като добавя, че най-голямата награда за него е "духовната". "Макар да се надявах, никога не съм вярвал, че ще открия подобно приказно съкровище", казва той.

От своя страна директорът на Националния исторически музей в Букурещ Ернест Оберлендер определи Енаке като "пример за моралност и гражданско чувство" и заяви, че се радва, че този път не се е случило това, което се е случвало с други съкровища, открити в страната през последните десетилетия.

"Имаше и по-големи от това съкровище, които поеха към чужбина. За съжаление бяха продадени на международния пазар и сега се мъчим да си ги върнем", разказва директорът на музея.

Оберлендер потвърди, че "това е най-голямото съкровище, открито на територията на Румъния, което е стигнало до музей от 130 години насам".
 

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
3
 
! Отговори
777 преди 9 години
До MomoТо затова в българия трябва да си *** да го декларираш .
3
0
 
20
 
! Отговори
до 1 преди 10 години
Ами да - в България ако ти бликне нефт или минерална вода в двора, те са на държавата. Метеоритите и те са държавна собственост. Много интересно, защо и земетресенията не са държавна собственост според закона, та с такова нежелание Държавата да ги обезщетява...
2
0
 
13
 
! Отговори
Devs adivta me преди 10 години
Монетите на снимката са римски ... Днес.бг
1
1
 
40
 
! Отговори
Momo преди 10 години
"Според закона откривателят му трябва да получи от държавата 45 процента от стойността му."А в България ти го конфискуват, че дори може да те съдят за иманярство.