Алтруизмът ни прави по-привлекателни за противоположния пол

Алтруистът показва, че освен за себе си може да се грижи и за останалите
16 сеп 2013 22:40, Елка Василева
1
Алтруизмът ни прави по-привлекателни за противоположния пол
Снимка: архив, Reuters

Алтруизмът и себераздаването ни правят по-привлекателни в сексуално отношение в очите на представителите на противоположния пол, установи британско изследване, цитирано от сайта Дейли сайънс.

Екип от учени от университетите в Нотингам и Ливърпул провел експеримент с 32 жени и 35 мъже, които били помолени да оценят атрактивността на представителите на противоположния пол.

Във въпросника били включени и запитвания относно ред качества като готовност да се окаже помощ на възрастен човек. Фигурирали и неутрални въпроси от рода на предпочитана от участниците храна.

От резултатите на изследването проличало, че представителите и на двата пола дали по-високи оценки на евентуален партньор за дълготрайна връзка, когато той притежавал алтруистични нагласи и показвал готовност да помогне на ближния.

Коренно различни се оказали данните, когато ставало дума за кратък флирт. Мъжете самаряни имали почти незначително предимство, докато при дамите благородството на характера нямало никакво въздействие върху женската атрактивност.

Ръководителката на екипа д-р Фрея Харисън изтъква, че алтруизмът е бил кодиран в нашите гени в процеса на еволюцията. Подобни индивиди по-лесно са предавали своите гени, като са помагали на близките си. А дори и когато са влагали енергия в непознати, те са били с по-голям шанс за реципрочно връщане на услугата, което също помага в борбата за оцеляване.

Така с течение на времето постъпките на саможертва са правели индивида по-атрактивен в очите на партньора и той е имал по-големи шансове да се сдобие с поколение и да му предаде в наследство своите гени.

Д-р Харисън отбелязва, че на този интересен феномен може да се погледне и под друг ъгъл. Алтруистът подсказва с действията си на партньора, че има добри гени и е достатъчно силен, след като освен за себе си той може да се грижи и за останалите, пише БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още по темата: алтруизъмпол
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари