Домакинската работа е вредна за здравето на жените

Чистенето, готвенето и всекидневното пазаруване вдигат кръвното
7 окт 2013 19:53, Елка Василева
7
Домакинската работа е вредна за здравето на жените
Снимка: архив, Reuters

Домакинската работа се отразява негативно върху женското здраве, съобщи "Росбалт". Американски учени са установили, че натоварването влияе зле най-вече на сърдечносъдовата система на женския организъм.

Изследователите са анкетирали над 100 мъже и жени, които ходят редовно на работа. Те са установили, че поелите допълнителни домакински задължения като плащане на сметки, пазаруване, чистене на дома, готвене, най-често са с високо кръвно налягане. Причината е, че на тях просто не им остава време да си починат и да си обърнат повече внимание. А това води до сериозно емоционално натоварване, което поражда стрес и депресии.

За главен причинител на високото кръвно налягане са признати чистенето, готвенето и задължението да се пазарува всеки ден.

Всичките тези редовни ангажименти водят до перманентен стрес, предизвикан от повишената отговорност и желанието задачите да бъдат изпълнени колкото се може по-добре, твърдят американските учени.

В по-малка степен върху здравето влияят плащането на сметките - ток, вода, електричество и т.н., ремонтът на автомобила, планирането на семейния бюджет. Причината е, че тези задължения често се разделят между двамата съпрузи.

Сред "най-безопасните" ангажименти учените са поставили отглеждането на децата и грижата за домашните любимци.
 

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Мойта е такава мърда,че сигурно ще живее 200 години.
5
3
 
7
 
! Отговори
нона преди 10 години
така си е -чистенето е неблагодарна, трудна, досадна и тривиална работа.... но готвенето винаги е било удоволствие за мен, колкото и да съм изморена:)
4
3
 
6
 
! Отговори
той преди 10 години
Бе що не се е...те , аз десет години плащах данъци и сметки и вършех 2/3 от дом.работа и накрая ми беше заявено, че по този начин съм я комплексирал . На пук на *** ви твърдение съм в перфектно здраве, ***!
3
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
От така поставената гледна точка излиза , че само шопинг ,лифтинг и спа процедури биха закрепили крехкото душевно здраве и екстериорни качества на жените...Пълни глупости ! Подобни "представителни проучвания" само увеличават стимулираното противостояние на половете ,възникнали в резултат на "цивилизационните" изменения в обществения живот...Ромео и Жулиета повече няма да се родят...Само разтурени бракове и нещастно потомство -- реалностите на манипулирания социум !!!
2
4
 
5
 
! Отговори
жена преди 10 години
Е, аз пък съм с ниско кръвно, така че чистенето е полезно за мен, пък и къщата ми няма да е развъдник на потенциално опасни за живота и здравето бактерии.
1
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Статията е абсолютен идиотизъм.