Заядливият началник е вреден за имунната система

Подлагайки подчинените си на постоянен стрес, той вреди на здравето им
11 ное 2013 21:51, Елка Василева
0
Заядливият началник е вреден за имунната система
Снимка: архив, Reuters

Заядливият началник подлага подчинените си на постоянен стрес и вреди на здравето им, съобщава "Хъфингтън пост", позовавайки се на резултатите от американско изследване.

Авторите на проучването от университета на Охайо са установили, че хроничният стрес променя активността на гените в имунните клетки. Тази промяна подтиква клетките да се настройват за несъществуващи инфекции, предизвиквайки възпалителни процеси в тялото.

Специалистите, направили откритието при експерименти с мишки, напомнят, че възпаленията са свързани със сърдечносъдови заболявания и диабет.

Учени от други университети и изследователски лаборатории са анализирали кръвни проби на хора, живеещи при лоши социоикономически условия, и са установили, че при тях имунните клетки са настроени по същия начин.

"Клетките на тестваните от нас гризачи и на изследваните от колеги хронично стресирани хора проявяват сходни характеристики по отношение на реакциите им към стрес. С други думи казано - ако човек работи за лош началник дълго време, това може да се отрази върху нивото на генната експресия в имунната му система с неблагоприятни последствия за здравето", обяснява д-р Джон Шеридан от изследователския екип.
 

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари