Принц Хари покори Южния полюс

През 2011 г. принцът участва в подобна експедиция до Северния полюс
Обновена: 13 дек 2013 17:39 | 13 дек 2013 17:39, Елка Василева
2
Принц Хари покори Южния полюс
Снимка: БТА

Антарктическата експедиция с участието на британския принц Хари достигна днес до крайната точка - Южния полюс, съобщи ИТАР-ТАСС. Така той стана първият член на британското кралско семейство, посетил географския Южен полюс, отбелязват от кралския двор.

Експедицията първоначално бе замислена като надпревара на три отбора с благотворителна цел. В нея участват бивши британски военнослужещи, ранени във въоръжени конфликти. Освен тях се включиха и знаменитости. Принц Хари е начело на британския отбор. Има също отбор на САЩ и на страните от Общността на нациите. Водач на американския отбор е шведският актьор Александър Скарсгард, а на отбора на Общността – актьорът Доминик Уест.

В началото на декември обаче състезателният елемент бе изоставен заради трудните условия в ледената пустош, както и заради "повишеното ниво на стреса" сред участниците. Отборите обединиха усилията си, за да изминат заедно останалата част от маршрута от общо 335 километра.

Още по темата

29-годишният принц Хари, който е четвърти поред в наследяването на престола, пилот е на хеликоптер "Апачи" и е служил в Афганистан, изпрати аудио послание, в което заявява: "За някои петък, 13-и, носи нещастие, но за нас е щастлив ден."

Пътят към Южния полюс за принц Хари започна от Лондон още на 17 ноември, когато той и участниците в експедицията излетяха за Кейптаун. Оттам те се придвижиха близо до руската арктическа станция "Новолазаревская", където преминаха през период на аклиматизация.

По време на подготовката във Великобритания преди това принц Хари и военните ветерани, служили в Афганистан, престояха известно време в хладилна камера. Температурата в нея бе минус 35 градуса, а скоростта на въздушния поток, имитиращ вятър, достигаше 20 м/с.

По време на прехода към Южния полюс участниците в експедицията трябваше да се преборят не само с ниските температура от минус 35 градуса по Целзий, но и със силните ветрове, духащи със скорост от 80 километра в час. Те трябваше да теглят и шейни с по 70 килограма провизии и оборудване.

През 2011 г. принц Хари участва в подобна експедиция до Северния полюс, припомня руската агенция.

Целта на експедицията до Южния полюс сега е да привлече общественото внимание към проблема на военните ветерани и инвалиди и да помогне за набирането на средства, които ще бъдат използвани за лечение на бивши военнослужещи и за адаптацията им към цивилния живот, пише БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
2
 
1
 
! Отговори
Комунист преди 10 години
ДНЕС.БГ, прочетете английската преса и напишете как дъртата крава Елизабет драска с нокът по чашите с орехи, да види дали някой бодигард си е взел от тях!
1
3
 
6
 
! Отговори
Комунист преди 10 години
А пък майка му, сбръчканата дърта крава Елизабет, драска по чашите с орехи в двореца с нокът и ако някой бодигард се осмели да си вземе орехче, предназначено за "богоизбраното" кралско семейство, гледайте после какво става! Ей това е моралът на тия прокълнати изедници и лицемери!