Как времето се отразява на вашето здраве и благополучие

Изненадващи факти за влиянието на климата и температурите
26 яну 2014 19:46, Теодора Драгоева
1
Как времето се отразява на вашето здраве и благополучие
Кадър от филма "Let the Right One In"; Снимка: outnow.ch

В последните години сме свидетели на странни климатични аномалии. Настоящата зима е доказателство за това. Някои хора се радват на липсата на сняг, докато други остават недоволни. Рекордни минусови температури пък обхванаха САЩ. Не се знае какво ни очаква следващия месец, но едно е сигурно – всички тези климатични промени оказват влияние върху хората.

Според скорошно проучване студените дни могат да се окажат много по-голяма заплаха за човека, отколкото той предполага. Противно на широкоразпространеното мнение, че смъртните случаи са повече през горещите дни, всъщност смъртността нараства през зимата.

Изменението на климата е неоспорима реалност, заради която съществува по-голям риск от екстремни метеорологични събития в бъдеще. Те от своя страна със сигурност биха оказали влияние върху физическото и психическото здраве на хората.

Ето и по какъв начин времето и климатът се отразяват върху здравето и благополучието на човек:

1. През зимата хората са по-депресирани.

Смята се, че тези, страдащи от тревожно разстройство, могат да бъдат силно засегнати от липсата на достатъчно светлина през студените месеци. Проучвания са установили, че хората, изложени на светлина, особено в сутрешните часове, се чувства по-добре. Дори човек да не страда от някакво разстройство, зимата и студеното време могат да понижат тяхното настроение.

2. Екстремните климатични събития допринасят за психически проблеми.

Хората, които живеят на места с висок риск от метеорологични явления като урагани, торнадо, наводнения и цунами, са изложени на висок риск от физически и психически стрес. Според доклад от 2011 година глобалното затопляне може да доведе до значителни психологически и обществени последици.

3. Престъпността нараства с топлината.

Високите температури са фактор, който допринася за увеличаване на актовете на насилие. Изследователи от Университета на Калифорния в Бъркли анализирали 60 предишни проучвания, свързани с нивата на насилие и престъпност в САЩ. Резултатите показали връзка между покачването на случаите на насилие и затоплянето на времето. Конфликти нарастват с 14%, междуличностно насилие пък се увеличава с 4%. В Чикаго, например, случаите на убийства се повишават с настъпване на пролетта.

Още по темата можете да прочетете в сайта на Tialoto.bg.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари