Акулите нападат по-рядко, но убиват по-често

Увеличават се смъртните случаи след нападения на хищника
Обновена: 19 фев 2014 20:41 | 19 фев 2014 20:29, Александър Попов
7
Акулите нападат по-рядко, но убиват по-често
Снимка: Reuters

Нападенията на акули през 2013 г. са намалели до най-нисък брой за последните пет години, но смъртните случаи са се увеличили до 10 от средно 6 през последните години, предаде Ройтерс, позовавайки се на международен доклад.

Авторите му от университета на Флорида съобщават за 73 потвърдени случая на нападения на акули през 2013 г., като щатът държи първенството в глобален мащаб с 23 случая, следван от Хавай с 13.

От десетте смъртни случая два са в Австралия, два на френския остров Реюнион в Индийския океан, и по един в Бразилия, Хавай, Ямайка, Нова Зеландия, Южна Африка и кораловия атол Диего Гарсия, пише БТА.

За сравнение - през 2012 г. нападенията на акули в глобален мащаб са били 81, а смъртните случаи - седем.

При изготвянето на годишния доклад специалистите изключват провокираните нападения на акули, като например по време на изследователски експерименти и риболовни инциденти.

Авторите на доклада посочват още, че смъртоносният резултат от сблъсъка между хора и акули е в полза на човека. На десетте смъртни случая, причинен от хищниците през 2013 г., съответстват между 30 милиона и 70 милиона акули, избивани годишно от човека.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още по темата: акули
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
3
 
6
 
! Отговори
Strict преди 10 години
Да, войната между човека и акулата не е в полза на последната!Но какво да се прави, като господ ги създал с толкова вкусни перки за супа.А и филето от акула не е за пренебрегване.
1
3
 
15
 
! Отговори
Антисоросоид преди 10 години
Въпрос:-Защо акулите не нападат депутати?Отговор:-От колегиалност.