Няма туристи, няма телевизия. Добре дошли в Кирибати

Приказните острови, които ще изчезнат до 60 години
17 мар 2014 18:09, Красимир Ангелов
17

Деца тичат по улиците. Снимка: Reuters

Там няма туристи, няма национална валута, няма дори и телевизия. Това е Кирибати –  островната държава в Тихия океан, която живее своят собствен и напълно различен живот.

Страната се състои от 33 коралови атоли, които постепенно изчезват под водата. Самият президент на малката държава, с обща площ от 812.4 кв. км., признава, че родината му вероятно ще изчезне под водата в близките от 30 до 60 години.

За да се справи с този проблем, държавният глава Аноте Тонг се е заел с нелеката задача да премести жителите на Кирибати на нов необитаем остров. Кога и дали това ще стане – никой не може да каже.

Въпреки че изменението на климата и покачването на нивото на световния океан представлява сериозна заплаха в дългосрочен план, в момента близо стоте хиляди жители на острова се изправят пред нов проблем – високата раждаемост и увеличаването на населението в страната.

Този демографски бум води след себе си затруднения, свързани с екологията и пренаселването на основния остров на Кирибати – Южна Тарава. Само там се намира почти половината от населението на страната.

Кирибати е бивша британска колония, като през 1979 година стана независима държава. В основата на икономиката й са търговията с кокосови орехи и риболовът.

Фотографът на Reuters Дейвид Грей представи в кадри животът на малката островна държава – едно приказно място, където много трудно би стъпил крак на турист.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Още по темата: островКирибати
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.