Няма туристи, няма телевизия. Добре дошли в Кирибати

Приказните острови, които ще изчезнат до 60 години
17 мар 2014 18:09, Красимир Ангелов
17

Изглед от въздуха на двата най-големи атоли – Северна и Южна Тарава. Красота сред Тихия океан. Снимка: Reuters

Там няма туристи, няма национална валута, няма дори и телевизия. Това е Кирибати –  островната държава в Тихия океан, която живее своят собствен и напълно различен живот.

Страната се състои от 33 коралови атоли, които постепенно изчезват под водата. Самият президент на малката държава, с обща площ от 812.4 кв. км., признава, че родината му вероятно ще изчезне под водата в близките от 30 до 60 години.

За да се справи с този проблем, държавният глава Аноте Тонг се е заел с нелеката задача да премести жителите на Кирибати на нов необитаем остров. Кога и дали това ще стане – никой не може да каже.

Въпреки че изменението на климата и покачването на нивото на световния океан представлява сериозна заплаха в дългосрочен план, в момента близо стоте хиляди жители на острова се изправят пред нов проблем – високата раждаемост и увеличаването на населението в страната.

Този демографски бум води след себе си затруднения, свързани с екологията и пренаселването на основния остров на Кирибати – Южна Тарава. Само там се намира почти половината от населението на страната.

Кирибати е бивша британска колония, като през 1979 година стана независима държава. В основата на икономиката й са търговията с кокосови орехи и риболовът.

Фотографът на Reuters Дейвид Грей представи в кадри животът на малката островна държава – едно приказно място, където много трудно би стъпил крак на турист.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Още по темата: островКирибати
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
0
 
2
 
! Отговори
Златко преди 5 години
До Кирибати - И аз жадувам за Кирибати - девствена природа, пури, ром, риба, океан, чистота.
17
0
 
4
 
! Отговори
Кирибати преди 7 години
Знам ,че съществува държава Кирибати отдавна. Мечтата на живота ми е да стигна до там. И ще направя всичко по силите си да я постигна.
16
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
яко е, че не никой не ще да ходи там-щяхме да ги заразим с предразсъдъците си
15
5
 
17
 
! Отговори
до 14 преди 10 години
Може би никога не си прекарвал много време на море. Да се къпеш с морска вода е отвратително. Няколко пъти, ако се налага - може, но цял живот, просто не става. При това имай предвид, че това е океан, не е нащо море, там водата е доста по-солена и след всяко излизане от водата по кожата остава фин слой сол, който ти разказва играта, кожата не може да диша, намалява се потоотделянето, намалява се чувствителността, абе вредно си е.
14
2
 
34
 
! Отговори
БАСИ ПИЧА КАЗА преди 10 години
И ЗА КВО СА ИМ ТЕЛЕВИЗИЯ И ТУРИСТИ? МОРЕТО Е ПЪЛНО С РИБА, СУШАТА С ПЛОДОВЕ. ЕДНА КНИГА НА ХЕМИНГУЕЙ И СЯНКАТА НА ПАЛМАТА, ОТ ВРЕМЕ НА ВРЕМЕ ЩЕ ПОПЛУВАМЕ И ЩЕ ПИЕМ ПО ВИНО ОТ КОКС. ДАЛИ НЕ Е ЖИВОТА ТАМ?
13
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
сн 23 ,,китайски ресторант,, :) тия китайци ей така ще си завладеят света като стой та гледай.където и да отидат не те слугуват (като нашите емигранти) а на тях им работят местното население .скоро в сръбски видях китайата седнала и шляпа на сръбски :))а сръбкинята тича около нея. иначе не разбирам защо беднотията оказва влияние на това поне да се изкъпеш и подстрижеш ,дори сам ако трябва . *** ,ама и той хванал одеве съпуна на минералната чешма и се мие и пере,а тия са заобиколени от вода
12
7
 
33
 
! Отговори
il_cho преди 10 години
ми освен щатите да им спретнат една демокрация и на тях ?
11
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
тия са 4000 години назад
10
4
 
52
 
! Отговори
ined преди 10 години
Най-големия остров в държавата е Киритимати - 10 пъти по-голям от Тарава на който живеят 10 пъти по-малко жители. Причината е че от 1957 до 1962 британците и американците са му спукали гюна тествайки на него водородни бомби. само при операция Доминик американците са направили 22 теста с обща мощност 24 мегатона тротилов еквивалент (колкото 1600 бомби като тая в Хирошима), после да не се чуди някой защо там не ходят туристи.
9
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
"Тръгвам!Има ли полет до там или трябва да преплувам океана? "прокопай тунел
8
1
 
20
 
! Отговори
dragko преди 10 години
Тръгвам!Има ли полет до там или трябва да преплувам океана?
7
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До и те са по добре, заминавай още отре за Кирибати! За там не трябват визи!77805
6
3
 
11
 
! Отговори
evgeni1234 преди 10 години
Интересно ми е,къде ще се дянат тези,които се ползват от индулгенции, и "титли"(попве ,папи други пръдливи тапири),челенуващи в масонства и ползващи се от "обществено доверие" ? Айде-там,където им е мястото-"на кино"(в затвора)!
5
3
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Заповядайте при нас г-н Аноте Тонг. Докарайте всички в България. Тук е много хубаво... (дрън дрън). Ще видите нови технологии накуп смесени с уникална простотия. Други такива маймуни в Еврапа няма.
4
1
 
58
 
! Отговори
До Анонимен 3 преди 10 години
Предполагам, че на тях им дреме за теб точно толкова колкото и на теб за тях.
3
87
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Население: 92 000.Абе знаеш ли колко ми дреме за шепа черни печки ***. Да *** там.
2
29
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ami ako sprat da se e*at kato maimuni moje i da si opraviat problema s demografskia bum.
1
3
 
79
 
! Отговори
и те са по добре преди 10 години
от нас, със сигурност не им се налага да гледат гадни мутри по улицата и по телевизията (политици), пък и климатът е благосклонен, демек поне сметки за парно не плащат.