Учени установиха защо политиците лъжат толкова добре

Сами си вярвали на лъжите
19 мар 2014 17:10, Мария Захариева
9
Учени установиха защо политиците лъжат толкова добре
Снимка: Reuters

Италиански учени разкриха защо политиците лъжат толкова добре. Причината е, че успяват сами да се убедят в собствената си правота, дори когато се разминават с истината, пише в. "Дейли мейл".

Политиците по-лесно убеждават другите хора в правотата си, когато не се притесняват от неистината. Екипът на Ана Галеоти от университета в Източен Пиемонт дава за примери Бил Клинтън, който излъга за връзката си с Моника Люински, и Ричард Никсън, който отричаше всичко за аферата Уотъргейт.

Тези американски президенти застанаха пред камерите и се обявиха за невинни. Защото просто бяха повярвали в това, което им бе изгодно въпреки драстичните разминавания с истината, съобщава БТА.

В цитираните случаи държавните глави прибягнаха до самоизмама, изтъква Ана Галеоти. Според нея всеки човек има свой "детектор на лъжата", който го издава, когато казва откровени неистини. Но е много трудно да се разкрие човек, който лъже, без да го осъзнава, или искрено вярва в лъжите си.

Галеоти дава за пример и случая с бившия италиански премиер Силвио Берлускони. Той имаше сексуална връзка с малолетната танцьорка Руби, въпреки че пламенно я отричаше. Политиците не само лъжат убедително, но са уверени, че казват истината, дори и след като е доказано, че я спестяват.

Явлението е много по-често срещано в политиката, отколкото в другите обществени сфери, твърди Галеоти. "Самоизмамата е нещо като мотивирана ирационалност, коментира д-р Галеоти. Тя е изкуството да вярваш в подобието на истината. Колкото по-убеден е политикът, толкова по-лесно убеждава и останалите. В това отношение в много от случаите най-успешните политици са тези, които най-силно са развили изкуството на самоизмамата".


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Лъже щото това му е работата
5
0
 
9
 
! Отговори
ined преди 7 години
Политиците лъжат само защото има една камара балъци дето да им вярват.
4
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Свекървите и тъщите също си вярват. Опитай се да им обясниш, че понякога не са прави!
3
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Има ли още хора, които да вярват в политици?
2
0
 
5
 
! Отговори
Марвин преди 7 години
То в "Пътеводител на галактическият стопаджия" имаше един случай много добре описан - Зейфод Бийблброкс.
1
0
 
4
 
! Отговори
gd преди 7 години
Филмът е, че истината извън точните науки е субективно понятие. А властимащите могат да променят тази 'истина', както им е удобно. Както някой бе казал: "Когато казваш някаква лъжа и я повтаряш достатъчно дълго и убедително, то в даден момент хората започват да я възприемат като истина".