Борим алкохола със смартфони

Приложение помага срещу зависимостта към спиртните напитки
27 мар 2014 20:17, Александър Попов
14
Борим алкохола със смартфони
Снимка: Reuters

В САЩ е разработено специално приложение за мобилни устройства, което помага на хората да се преборят с пристрастеността си към алкохола, предаде БТА. В статия, публикувана в официалния вестник на Американската медицинска асоциация, се съобщава, че програмата кара смартфона да издава силен сигнал за тревога, когато собственикът му доближи кръчма, бар или някакво друго питейно заведение.

Сред другите функции на приложението, наречено A-CHASS, е редовно да напомня за вредите от алкохола, а също да праща анкета с въпроси за текущото състояние на притежателите му. Ако отговорът на пациентите буди тревога, програмата автоматично информира лекуващите ги лекари. То позволява също бърза връзка с експертите за борба със зависимостите.

В статията се цитират резултатите от изследване, извършено в САЩ от специалисти на медицински центрове и университети от щатите Уисконсин, Масачузетс и Илинойс. В продължение на една година те са наблюдавали 349 пациенти, опитващи се да се излекуват от алкохолизъм. 170 от тях наред с другите методи са използвали за целта програмата, а 179 - не. В резултат учените са стигнали до извода, че представителите на първата група са се справили със задачата по-добре от тези на втората.

"Все по-голям интерес предизвикват методите за лечение на пристрастяванията към различни вещества, основани на най-новите технологии. Само мобилното приложение обаче едва ли може да реши проблема. Но то може да се съчетае добре с другите методи. Постоянно действащата програма, напомнянето през деня могат да окажат подкрепа на човека, чийто мозък се намира в процес на възстановяване", заяви  Гейл Баух, ръководител на програмата за лечение на зависимостите в медицинския център "Ръш" в Чикаго.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
0
 
! Отговори
петер преди 10 години
Всичкото зло идва от щатите
5
7
 
0
 
! Отговори
ЛилиПутин преди 10 години
До neo5,Любчо, мингянино, зарастна ли дупарата ве, амсалак?
4
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Аз искам да си поркам непрекъснато и мразя телефони без шайба
3
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ако телефонната сметка на смартфон скочи до космоса, никой няма да има пари за пиене.
2
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
"...програмата кара смартфона да издава силен сигнал за тревога, когато собственикът му доближи кръчма, бар или някакво друго питейно заведение."Извинете, но това по-скоро ще помага на пияницата да намира кръчмите по-лесно. Ефектът е обратен на замисления.
1
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
В България по-скоро смартфоните ще се пропият.