"Ало измама", този път на шега

Историята на 1 април
1 апр 2014 09:34,
3
"Ало измама", този път на шега
Снимка: Getty images/guliver photos

И тази година доста хора избират "телефонното прецакване", за да се пошегуват със свои близки за 1 април - Международния ден на хумора и шегата, разказа за БТА Бояна Попова, продуктов мениджър в компанията, която предлага телефонната закачка.

Статистиката сочи, че в последните три години т.нар. телефонни прецаквания са най-разпространения начин за шеговито отбелязване на първи април. Причините за това са няколко - всички се хващат на шегата, евтино е и остава безценен спомен, за който се говори години наред, уточни Попова.

Има най-разнообразни телефонни шеги

Разработени са най-разнообразни телефонни шеги, подходящи за всички - мъже, жени, тийнейджъри. Определено има такива, които се харесват и поръчват много повече - например "Радио шега", "Влюбен" и др.

Шегите с еротична тематика логично биват предпочитани, защото покриват по-широка аудитория - влюбени
винаги има, споделя Попова. За начина тя обясни, че обикновено потребителите влизат в сайта, прослушват безплатно всички шеги и просто избират най-подходящата за тяхната "жертва". Регистрация не се изисква. А след като жертвата получи шегата си и поръчителят, и получателят могат да чуят реакцията на "потърпевшия" от конкретния телефонен номер.

Бояна Попова разказа, че понякога хората започват да изпращат шеги докато са заедно, за да видят реакцията на
"жертвата" на живо. В случай че нямате такава възможност, компанията позволява да преслушате реакцията на своя близък на избраната от вас закачка и да се насладите на мига, допълва тя.

Тази услуга е популярна навсякъде, но в България сме я развили по уникален модел. Всъщност в света само ние
предоставяме възможност да се проследи реакцията на "жертвата" на закачката. Още повече това преслушване не е еднократно - след време можеш пак да я чуеш, защото системата те помни, посочи Попова. Тя разказа и за любопитен случай, при който резултатът от шегата става много романтична история. "Майчето" от шеговитата услуга се наложи да разговаря с "жертвата", за да уточнят проблем и от дума на дума взеха, че се харесаха и така са заедно и до днес", разказа Бояна Попова.

Каква е историята на първоаприлските шеги?

Има предположения, че традицията на първоаприлските шеги датира от езически празник в древен Рим, посветен на богинята Хилария и наричан Ден на радостта. Фестивалът на Хилария, честван на 25 март, е бил включен в празниците на богинята майка Кибела - европейско съответствие на шумеро-акадските богини на
плодородието Инана/Ищар.

Денят на радостта в езически Рим се отличавал с особена разпуснатост, подигравки с магистрати, предизвикателни карнавални облекла, твърдят историците.

Счита се, че Денят на шегата в наши дни идва от средновековна Франция, когато през 1582 година Грегорианският
календар премества новогодишния ден от 25 март на 1 януари. Тези, които продължавали да празнуват Нова година на 1 април, били третирани като "глупци".

Денят става международен празник в началото на 20 век, когато в страните от Западна Европа първоаприлските шеги придобиват свой национален колорит.

През 1970 г. Международната организация за радиоразпръскване (ОИРТ), която от 1993 г. става Европейски съюз
за радио и телевизия, обявява 1 април за Международен ден на хумора и шегата по радиото като един вид предупреждение - никой да не се връзва на първоаприлските новинарски емисии.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
нищо не разбрах, къде е тоя сайт за телефонни шеги?!
2
0
 
2
 
! Отговори
анонимен преди 10 години
не знам някои дали са се събрали, ама е възможно някои да се разделят, нещо не звучи добре, особено с "прослушването"............ама че шегичка, а
1
0
 
8
 
! Отговори
ЗОРО преди 10 години
Първоаприлска шега- Ще се оправим!.........А ДАНО !