"Любовен" хормон ни кара да лъжем повече

Окситоцинът ни помага в тази задача, установиха израелски учени
3
"Любовен" хормон ни кара да лъжем повече
Снимка: Reuters

Любовният хормон окситоцин кара хората да лъжат по-охотно, установиха израелски учени,  цитирани от "Дейли мейл".

Окситоцинът се отделя по естествен път в организма в различни социални ситуации, като при влюбване, при оргазъм, при раждане или при кърмене, като засилва връзката между новороденото и майката. Той помага за преодоляване на кавгите и подтиква женените мъже да се дистанцират от атрактивните жени.

Изследователи от университета "Бен Гурион" в Негев и техни колеги от университета в Амстердам провели експерименти с проста компютърна игра на ези и тура. Доброволците, разделени на отбори, трябвало да предвидят как ще падне виртуалната монета.

При правилно отгатване получавали парично възнаграждение. Но участниците имали възможност и да мамят при отчитането на резултатите.

На 60 мъже, участвали в тестовете, им били впръскани малки дози окситоцин и плацебо в носовете 30 минути преди игрите.

Резултатите показали, че участниците и от двете групи мамели. Но тези с окситоцина - значително повече.

Те отчели 78 % правилни отгатвания, докато истинският им брой бил 66 на сто. Те също така по-бързо лъжели в сравнение с доброволците на плацебо - за 2,22 секунди срещу 2,86 секунди.

Екипът установил, че когато лъжите обслужват интересите на групата, окситоцинът стимулирал както обикновените, така и екстремните лъжи. Интересното влияние на хормона се изразявало в това, че когато лъжите обслужвали само личния интерес, той не оказвал никакво въздействие. Но бързо се проявявал при груповия.

(БТА)


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Извод: Човекът не е създаден, за да живее в усамотение, като саможив единак.Обаче едно нещо в изводите на тези учени може да се оспори. Не знам какви са тези мъже - обвързани или не, които биха се дистанцират от атрактивни жени.
2
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Щом са израелски учени или американски, така ще да е! Спор няма!
1
0
 
3
 
! Отговори
Станишев преди 7 години
Аз съм най-големият любовник в тази държава!