Микроби са причинили най-голямото изчезване на видове на Земята

Досега се смяташе, че причината е била вулканично изригване
5
Микроби са причинили най-голямото изчезване на видове на Земята
Снимка: Reuters

Микроби, произвеждащи метан, са предизвикали най-голямото изчезване на видове на Земята преди 252 милиона години, установи американско изследване, цитирано от Ройтерс и Франс прес.

Този нов сценарий, който се основава на обширен анализ на фосили, разкрива, че микроорганизми, наречени метаносарцини, са се възпроизвели по лавинообразен начин в океаните. Така те са отделили огромни количества метан, виновен за изчезването в онзи период на около 90 процента от живите видове.

Газът се е разпространил в атмосферата. Променили се климатът и химическият състав на океаните. Новата хипотеза, застъпена от учените от Масачузетския технологичен институт, посочва и никела като виновник за експлозивното възпроизводство на метаноотделящите микроорганизми. Той попаднал в океаните, благодарение на големите вулканични изригвания в края на пермския период.

Учените имат геохимични доказателства за експоненциалното увеличаване на концентрацията на въглероден двуокис в океаните преди 252 милиона години. От този период съществуват и генетични индикации за биологични промени в метаносарцините, които им позволили да отделят големи количества метан, използвайки въглеродния двуокис от океаните.

Екипът от Масачузетския технологичен институт събрал доказателства и за внезапното натрупване на никел в седиментните слоеве от този период, стимулирал бактериите. Въглеродните залежи показват, че по времето на голямото изчезване на видове е имало ръст на два газа, съдържащи въглерод - въглероден диоксид и метан.

Досега учените считаха, че почти пълното унищожаване на живота в края на пермския период се е дължало на отделянето на въглеродни газове вследствие на гигантско и продължително вулканично изригване в района на Сибир, припомня БТА. Но изследователите от МТИ оборват тази теза, като изтъкват, че то не е било достатъчно за произвеждането на всички количества въглерод, открити в седиментите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още по темата: микробипермски период
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
1
 
2
 
! Отговори
Христо преди 10 години
Бог е създал Земята преди няколко хиляди години....а вие пишете за милиарди и т.н.Ай Чао ви.
4
0
 
3
 
! Отговори
до 3 преди 10 години
Ебола беше регистрирана в над 23 души преди по-малко от месец, включително 2ма канадски граждани..... та не разбрах.....искате да кажете че Ебола вече не съществува ли?
3
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ВИРУСИТЕ, МИКРОБИТЕ ИЗОБЩО ШИРОКИЯТ СВЯТ НА МИКРООРГАНИЗМИТЕ НАИСТИНА СА СПОСОБНИ ДА ПРЕОБРАЗЯТ ПЛАНЕТАТА НИ И ТО ЗА КРАТЪК ПЕРИОД ОТ ВРЕМЕ. НЕ СА БИЛИ ПЪРВОАПРИЛСКИ ШЕГИ МАСОВИТЕ ЕПИДЕМИИ(ЧУМНИ, ХОЛЕРНИ И ДР.), КОИТО СА ПОПИЛЯЛИ И ПОПИЛЯВАТ И СЕГА МАСА ХОРА ОТ РАЗЛИЧНИ КОНТИНЕНТИ. Я СИ ПРЕДСТАВЕТЕ ЕБОЛА ДА СЕ ЗАВИХРИ ПО НЯКОЛКО ГОЛЕМИ ЛЕТИЩА ЗА КАКВО ЩЕ ИДЕ РЕЧ И ТО САМО ПРИ НАС - ЧОВЕЦИТЕ, ДЕТО СЕ ПАЗИМ С ИМУНИЗАЦИИ, АНТИБИОТИЦИ И ДРУГИ СРЕДСТВА, А ДИВИТЕ ЖИВОТНИ КАК СЕ ОПРАВЯТ?!?
2
6
 
2
 
! Отговори
НФБ преди 10 години
До АнонименСМЯТА СЕ ЧЕ ЖИВОТЪТ ТОТАЛНО ЩЕ ИЗЧЕЗНЕ ОТ СВРЪХ РАЖДАЕМОСТТА И БОРБАТА МЕЖДУ АМЕРИКАНСКИТЕ *** И КИТАЙСКАТА ДИНАСТИЯ ЮАНПРИ *** СЕ ОТДЕЛЯЛО ГОЛЯМО КОЛИЧЕСТВО МЕТАН И В ТАЗИ ВРЪСКА СЕ ОБМИСЛЯТ НОВИ ЕКО АВТОМОБИЛИНО ЗА ЦЕЛТА РЕЗЕРВОАРА ТРЯБВАЛО ДА СЕ СВЪРЖЕ С ГЕНЕРАТОРА....ОБАМА ПРЪВ Е ПРОБВАЛ НОВАТА ВЕРСИЯ НА АВТОМОБИЛ ПРИ ПОСЕЩЕНИЕТО СИ В САУДИТСКА АРАБИЯ
1
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Това е версия за 1 ви април. До края на месеца ще има още невероятни предположения.

Спонсорирани публикации