Мумифицирана певица - хит в изложба на Острова

Жената е живяла 900 г. пр.н.е
10 апр 2014 17:25,
7
Мумифицирана певица - хит в изложба на Острова
Снимка: БТА

Мумифицирана певица е звездата на шоуто в нова изложба на мумии в Британския музей, предаде Ройтерс.

Организаторите на експозицията са използвали съвременни медицински скенери, за да разкрият повече подробности за живота и смъртта на собствениците на осем мумифицирани тела от Египет и Судан, съобщава БТА. Новите технологии са позволили на специалистите да "надникнат" под превръзките и дори в саркофази, които никога не са били отваряни, да получат изображения на амулети и статуетки, погребани заедно с телата, и да ги възпроизведат за изложбата "Древни животи, нови открития". Експозицията ще бъде открита на 22 май.

Една от мумиите, чиито саркофаг никога не е бил отварян, е на жена на име Тамут, живяла в Тива около 900-ата година преди Христа. Според надписи върху саркофага тя е била певица и е възпявала бог Амон, вероятно в храма на Карнак.

С помощта на технология за триизмерни изображения от Британския музей са успели да направят модел на малък сокол, запечатан в сакофага заедно с тялото. Моделът ще бъде изложен наред с други предмети и сканирани изображения, които за пръв път ще дадат на посетителите усещането за среща с човек, живял преди хиляди години.

"Личното ми мнение е, че Тамут е звездата на шоуто. В саркофага й има невероятни предмети, разполагаме с надписи, свидетелстващи за живота й, знаем името й, известно ни е с какво се е занимавала", казва Джон Тейлър от Британския музей.

В музея използват скенери и рентген от 60-те години на миналия век, за да "надничат" в саркофазите и под превръзките на мумифицираните тела в музейните колекции. Скорошният напредък в технологиите обаче позволява на изследователите да "проникват" още по-дълбоко, да разкриват повече детайли и да получават триизмерни изображения, които са от огромна полза за по-доброто разбиране на миналото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
4
 
! Отговори
дядо преди 10 години
Тази щом е възхвалявала Бог Амон сигурно е преподавала пеене на Веско Маринов
4
0
 
4
 
! Отговори
Фен преди 10 години
Да не е някоя бивша на Коко Динев??
3
1
 
1
 
! Отговори
Гавраилев преди 10 години
По добре да не ги отварят, тъй като в близко бъдеще ще могат да създават клонинги на база уникалната днк на всеки индивид. Това са знаели древните и затова са се подготвяли. В това е тайната на задгробния живот
2
3
 
6
 
! Отговори
ko? преди 10 години
Луили Иванова ???
1
2
 
9
 
! Отговори
Саркофаг с мумия преди 10 години
на врачка от древен Египет се е намирал в багажното отделение на "Титаник".. Говори се за някакви заклинания, които били изписани върху него. Знаем какво се е случило с този параход.Върху саркофага на певицата Тамут изписани ли са заклинания? Да не вземе да се срути сградата на операта в Лондон или някоя от катедралите там?Не че имам нещо протв обикновените англичани, но Чърчилището хем ни заменя срещу Гърция,погазвайки международни договорености,хем поощрява зверските бомбардировки над София