Продадоха дизайнерски стол от "Лего" за 10 600 долара

В луксозната мебел е използвано алуминиево скеле
24 апр 2014 13:58,
2
Продадоха дизайнерски стол от "Лего" за 10 600 долара
Снимка: Reuters

Стол в естествена големина, изработен от тухлички "Лего", бе продаден за 10 600 долара на търг в Далас, Тексас, оповести аукционна къща "Херитидж окшънс", цитирана от ИТАР-ТАСС.

Тази оригинална мебел с жълто-черни крака и подлакътници, червена облегалка и синя седалка е създадена през 2004 г. от холандската фирма Droog Design по проект на дизайнера Марио Минали.

Творението на Минали много напомня прочутия Червено-син стол, създаден от холандския архитект и дизайнер Герит Ритвелд (1888 - 1964) през 1918 г. Червено-синият стол е изработен от дърво и е покрит с лак, пише БТА.

Ритвелд през целия си живот е творил в родния си град Утрехт. Членувал е в творческата група "Стил", чиито художници и дизайнери ползвали в творенията си единствено прости форми и конструкции. Палитрата им от цветове включвала само жълто, червено, синьо, черно и бяло.

Минали е завявал, че проектирал стола от тухлички "Лего", за да изрази възхищението си от творчеството на Ритвелд. Тъй като си дал сметка, че тухличките "Лего" не могат да издържат телесното тегло на човек, поставил под тях алуминиево скеле. По данни на "Херитидж окшънс" фирмата Droog Design е създала 8 подобни стола от тухлички "Лего".

Повечето от тези столове се съхраняват в музеи в целия свят. На стола от тухлички "Лего", както и на дървения му прототип, може да се седне.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още по темата: столдизайнерскиЛего
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
1
 
! Отговори
МазенДепутат преди 9 години
Колко му е, ще седна на него 10 пъти за 1060лв. и после съм на далавера!
1
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Много шум за нищо особено. Никога не съм разбирал манията по Лего.