Предлагат на търг в САЩ Библия, пътувала в космоса

От аукционната къща се надяват, че "лунната" Библия ще се продаде за $60 хил.
7 май 2014 14:13,
0
Предлагат на търг в САЩ Библия, пътувала в космоса
Снимка: Архив Reuters

Аукционна къща "Херитидж окшънс" ще изложи на търг на 14 май в Далас, щата Тексас, Библия, която два пъти е била в космоса - с екипажите на космическите кораби "Аполо 13" и "Аполо 14", предаде ИТАР-ТАСС.

Американският астронавт Едгар Мичъл взел със себе си въпросния екземпляр от Библията, когато стъпил на Луната на 5 февруари 1971 г.

"Останали са само 12 Библии, които са били на Луната заедно с екипажа на "Аполо 14" и са подписани от Мичъл", заяви експертът от "Херитидж окшънс" Майкъл Райли. Полетът на "Аполо 14" е второто им пътуване до Луната - през април 1970 г.

Библиите били отправени в космоса заедно с екипажа на "Аполо 13", но поради авария корабът не успял да кацне на естествения спътник на Земята.

Книгите, които взели със себе си астронавтите, всъщност представляват малки пластини, изработени в съответствие с метода за производство на микрофилми - страниците на Библията били заснети и напечатани в умален вид върху лента.

"Библията, която взел със събе си Мичъл, е много лека - теглото й е няколко десетки грама", поясни експертът.

От аукционната къща се надяват, че за "лунната" Библия ще бъдат платени над 60 хиляди долара. Райли отбеляза, че останалите подобни екземпляри от Библията са в частни колекции и музейни сбирки и "едва ли някога ще бъдат предложени за продажба". Един от тях е изложен във Ватикана.

На търга освен това ще бъдат предложени за продажба вещи, принадлежали на американския астронавт Алън Бийн. Сред тях са ножица, писалка и ремък, които членът на екипажа на "Аполо 12" носел със себе си, когато през ноември 1969 г. стъпил на лунната повърхност.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари