Европа си пее: Обичам шопската салата!

Нашенското ястие е най-предпочитано в ЕС
Обновена: 15 май 2014 14:39 | 15 май 2014 14:39,
56
Европа си пее: Обичам шопската салата!
Снимка: Facebook

Шопската салата засега е големият победител в класация за най-предпочитаното ястие в ЕС, предаде италианската агенция АНСА в кореспонденция от Брюксел.

Българската салата, която е лесна за приготвяне, се оказва любимото ядене за европейците според интернет допитване. АНСА посочва, че гласуването продължава. Нашенското ястие обаче е изпреварило в класацията традиционната студена супа от цвекло на Литва с 4608 гласа до момента срещу 1199 гласа.

В навечерието на изборите за Европейски парламент, които ще се състоят от 22 до 25 май, страницата във Facebook на ЕП организира проучване сред европейците за предпочитаната от тях храна.

Посетителите на страницата имат право да избират между типични за всяка страна членка ястия, като например гаспачо /Испания/; лозовите сaрми долмадес /Гърция/; ориз с патица /Португалия/; риба с картофи /Великобритания/; миди с пържени картофи /Белгия/; спагети карбонара /Италия/, зелеви сърми /Румъния/, които в момента са трети в класацията, или картофени кнедли с козе сирене /Словакия/.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


56
Още по темата: шопска салатаЕвропа
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
1
 
19
 
! Отговори
Ще припомня нещо преди 9 години
На тези, които се чудят и спорят.Преди време, когато у нас е бил възприет ордьовърът, който ние наричаме "руска салата", в Руската империя, на същото блюдо са му казвали "французский салат".Същият ордьовър по това време е бил популярен и във Франция,но под името "македонска салата".Предполагам,че този - последният факт, е вписан със златни букви в готварските книги на република Македония.Само че по онова време - през 19-и век, западноевропейските етнолози считат Македония за бълг.етн.територия
25
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
В Македония са горди че това е македонска салата.
24
0
 
11
 
! Отговори
До феновете на преди 9 години
гръцката салатаТя се прави с много на едро нарязан зарзават и големи парчета сирене. В далечното минало, нашите баби са й слагали щарлан /от орехи, бил е много вкусен,гърците си слагат зехтин/. Използваният зеленчук е един и същ и в това няма нищо чудно.Не е чудно и това, че същата салата е била приготвяна и в Одринска Тракия,където преобладаващата част от населението са били бългрите.Това, че и турците обичат тази салата и си я правят, не е повод за Трета световна война.Балкански варианти
23
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
до Стела Стоянова: кво е това песто до шопската?!?!?!?!?!?!?!?!
22
13
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Samo deto po cial sviat I vikat grucka..do tam sme ia dokarali
21
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ми то като гледам какви са другите ястия нема как шопската салата да не ги утепа :)))супа с цвекло :)кой нормален човек ще яде подобно извръщение :))) или риба с картофи, рибата се консумира с бира, или пък спагети карбонара, това пък е такава гнусотия че нема накъде, само кнедлите с козе сирене може да са конкуренция на шопската салата
20
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
до 14 Зaщото бългaринa искa евтиното, живея срещу Кaлaфaт, домaшното сирене във Видин се продaвa зa 5- 6 левa, a в Румъния зa 8- 4 евро килогрaм, рaзбирa се, че нaште производители продaвaт нa техния пaзaр. Aко пък отидaт по- нa зaпaд, печелят зa трудa си още повече! Ето зaтовa у нaс се внaсят сaмо ***!
19
1
 
4
 
! Отговори
относно зеленчуците преди 9 години
Животът е като краставица - понякога ти е в устата, а понякога в г..а.
18
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До 14Че койте кара да си правиш салатата с турски домати ??? некой насила ли те кара :))) турат ти ги зорлем в ръцете :)))
17
10
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Турците твърдят че това е одринска салата а не шопска.
16
14
 
3
 
! Отговори
Очевидец преди 9 години
Те и българските *** са най-евтини , ама какво от това.
15
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Дресинга около салатата на снимката не е шопски, не разваляйте имиджа на шопската салата, граден с години!
14
6
 
2
 
! Отговори
комплексари преди 9 години
Едни се гордеят със салати, други с мода, трети с автомобили, четвърти с оръжия, а познайте кои живеят по-добре?!
13
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Доживяхме да правим шопска салата с домати от Турция и сирене с гмо, а европейците обратно - с български домати и българско сирене - натурални и подчертавам - изнесени от България. Ето това ни донесе ЕС в областта на храните - абсолютни европейски *** внос за ядене, а всичко що е българско за износ. Питам аз в този случай, за какво се дават субсидии на земеделците, като само те печелят от цялата работа, а ние да мачкаме гмо.
12
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До НикиИ пак не ми стана ясно къде е проблема?Не виждам нищо лошо в това.Приеми ,че сме отбор и си подкрепяме играчите.Не виждам защо трябва да лижем чужди за...ци.....по-престижно ли е?????
11
11
 
5
 
! Отговори
Ники преди 9 години
Ми не, просто за нас е върпос на национална гордост да нацъкаме лайкове за шопската салата или за димитър бербатов в някоя интернет класация :) това е чиста комплексарщина :) почвайте да ме громите, интернет патрЕоти!
10
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До НикиИ това по каква логика е?Или просто ти си комплексар и си мислиш,че и другите приличат на теб. Ууууу писнало ми е от такива като теб
9
16
 
14
 
! Отговори
Ники преди 9 години
Официално печелим състезанието за най-големи комплексари в Европа :D
8
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До ГИАННИ КОСТАЩом се казва шопска салата нема как да гръцка пич :)))а и тая салата на снимката не е баш шопска
7
1
 
26
 
! Отговори
Стефка преди 9 години
До ГИАННИ КОСТАДа бе бас гърците ако ви питаме света се крепи на вас.Ама няма проблеми,че сте мързеливи и инатливи като магарета.Ще помрънкате, ще поплачете пък Европа ще ви даде пари.После ще кажете,че ви се полагат по право и така приказният ви живот продължава. хахах